https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obri-kra-v-atlantiku-se-rozlomila-a-je-o-krok-bliz-svemu-zaniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obří kra v Atlantiku se rozlomila a je o krok blíž svému zániku

29.1.2021 11:24 | LONDÝN (ČTK)
Odborníci z britského úřadu pro výzkum Antarktidy (BAS) měli obavy, že by kra mohla zakotvit u pobřeží Jižní Georgie, malého ostrova ležícího asi 1400 kilometrů východně od pobřeží Argentiny, zlikvidovat tamní podmořský život a asi dvěma milionům tučňáků, kteří na ostrově žijí, zatarasit přístup k moři.
Odborníci z britského úřadu pro výzkum Antarktidy (BAS) měli obavy, že by kra mohla zakotvit u pobřeží Jižní Georgie, malého ostrova ležícího asi 1400 kilometrů východně od pobřeží Argentiny, zlikvidovat tamní podmořský život a asi dvěma milionům tučňáků, kteří na ostrově žijí, zatarasit přístup k moři.
Kdysi obří ledová kra A68a unášená proudy jižního Atlantiku, se rozlomila nejméně na dva kusy. Podle satelitních snímků se nyní obě její části pohybují vedle sebe ve vzdálenosti asi 135 kilometrů jihovýchodně od neobydleného ostrova Jižní Georgie, ale brzy se bezpochyby od sebe vzdálí. Pouť ledové masy v poslední době vědci bedlivě sledovali kvůli obavám, že by mohla uváznout u pustého ostrova patřícího k britským zámořským územím a ohrozit tamní faunu. Toto nebezpečí ale ve světle posledních událostí nejspíše již pominulo, napsal zpravodajský portál BBC.
 

Zdá se, že ledová kra, která v dobách svého největšího rozmachu měřila přibližně 5800 čtverečních kilometrů, tedy zhruba jako Moravskoslezský kraj, je nyní blízko své záhubě. K jejímu postupnému rozpadu přispívá teplejší podnebí i rozbouřenější vody.

Ledový kolos A68a se v roce 2017 odtrhl od antarktického ledovce Larsen-C a od té doby se pohybuje na volném moři. Během té doby se z původní kry několikrát odlomily menší části.

Odborníci z britského úřadu pro výzkum Antarktidy (BAS) měli obavy, že by kra mohla zakotvit u pobřeží Jižní Georgie, malého ostrova ležícího asi 1400 kilometrů východně od pobřeží Argentiny, zlikvidovat tamní podmořský život a asi dvěma milionům tučňáků, kteří na ostrově žijí, zatarasit přístup k moři, kde shánějí potravu pro svá mláďata.

Zkoumat kru a její vliv na okolní prostředí se brzy mají vydat vědci v rámci dříve oznámené expedice. Otázkou ale je, zda v době, kdy na místo dorazí, bude z objektu jejich zájmu ještě něco zbývat, napsala BBC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

29.1.2021 19:17
Chudáci novináři a ekologové! Katastrofa se nekoná, nebude o čem psát
a co "řešit". Štěstí a nebo smůla???
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.1.2021 17:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Smůla je to pro vás. ;) Bude méně článků. A tím pádem méně prostoru pro psaní vašich stupidních komentářů. :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist