https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-vysociny-loni-snizili-denni-spotrebu-pitne-vody-o-pet-litru-na-osobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé Vysočiny loni snížili denní spotřebu pitné vody o pět litrů na osobu

7.5.2023 00:37 | JIHLAVA (ČTK)
kapka vody
Domácnosti na Vysočině loni snížily denní odběr pitné vody v průměru o 5,2 litru na 81,1 litru na jednu osobu. Mezi kraji to byla čtvrtá nejnižší spotřeba, menší množství vody čerpali lidé jen ve Zlínském, Pardubickém a Jihočeském kraji. Obyvatelé Česka spotřebovali v roce 2022 denně v průměru 89,4 litru vody, v meziročním porovnání to bylo méně o 3,8 litru. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).
 

Spotřeba vody v Česku je podle statistiků podstatně nižší než v roce 1990, kdy připadalo na jednu osobu denně v průměru 173,5 litru.

Na Vysočině se loni spotřeba vody v domácnostech po výkyvu v roce 2021 vrátila přibližně na úroveň předchozích tří let, kdy se průměrný denní odběr pohyboval okolo 81 litrů na osobu.

Pod průměrem v zemi byly loni na Vysočině vedle spotřeby vody v domácnostech také platby za vodné a stočné. Za metr krychlový pitné vody platili obyvatelé kraje v průměru 43,20 koruny (bez desetiprocentní DPH) a za stočné bez daně 32,60 koruny. Zatímco platby za vodu byly menší v sedmi krajích, stočné bylo na Vysočině loni nejnižší. Průměrná cena pitné vody v ČR byla loni bez daně 46,10 koruny za metr krychlový a cena stočného 41 korun.

Na půlmilionové Vysočině loni odebíralo vodu z vodovodů 96,6 procenta obyvatel. Vodovodní síť měřila přes 6000 kilometrů, bylo na ní 410 úpraven vody. V domech napojených na kanalizaci žilo 87,7 procenta lidí v kraji. Čistíren odpadní vody fungovalo minulý rok v Kraji Vysočina 234.

Obce na Vysočině investují do staveb a rekonstrukcí vodovodů a kanalizací hlavně díky dotacím. Jak zjistila ČTK, například svazek obcí na Třebíčsku připravuje stavbu úpravny pitné vody, na niž bude napojené významné heraltické prameniště i vrty, které se zatím nevyužívají. Její stavba je součástí investice za více než 280 milionů korun, na kterou má svazek slíbenou dotaci z Operačního programu Životní prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

7.5.2023 08:33
Zatím se mnohde stále na WC splachuje pitnou vodou !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist