https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-prehrada-holstejn-by-znicila-chko-moravsky-kras?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři: Přehrada Holštejn by zničila CHKO Moravský kras

13.5.2020 00:32 | BLANSKO (ČTK)
Přehrada Holštejn by podle ochránců přírody zničila CHKO Moravský kras. / Ilustrační foto
Přehrada Holštejn by podle ochránců přírody zničila CHKO Moravský kras. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Lukáš Malý / Wikimedia Commons
Případná stavba vodní nádrže Holštejn na Blanensku by podle Antonína Tůmy ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras zničila hydrologii a život v jeskynním systému Moravského krasu, chráněná krajinná oblast by se pak tím pádem mohla zrušit. Tůma to uvedl na webu ochranářů. Ministerstvo zemědělství v týdnu uvedlo, že chce hájit 31 území pro vodní nádrže, mezi nimi je právě i Holštejn. Na negativní dopady možné stavby u Holštejna upozornil i ministr životního prostředí.
reklama

 

Tůma uvedl, že přehradní stěna by stála asi 500 metrů od hranice CHKO Moravský kras a od obce Holštejn v údolí Bílé vody, hladina naplněné přehrady by sahala do kempu v Baldovci.

"Ochrana přírody již několikrát předložila důvody, proč má být záměr této přehrady trvale z plánů vymazán. Jde o systém Amatérské jeskyně a o Amatérskou jeskyni samotnou, o její hydrologii a o biotu jeskyně, zkrátka o předměty ochrany CHKO Moravský kras, který takto přehrada zničí a můžem CHKO Moravský kras zrušit," uvedl Tůma.

Možnou vodní nádrž by napouštěl potok Bílá voda a podle Tůmy je otázka, kolik desítek let by se přehrada napouštěla v současném suchu. "Při plnění přehrady a poté při manipulaci s její vodou bude člověkem ovlivňován stav vody v potoce pod přehradou a tím v jeskyních, a přírodní charakter vodního režimu jeskyní bude ten tam. A pak je tu hráz přehrady, která musí mít základy a tudíž utěsní veškerý průtok vody v údolí Bílé vody a to i ten, který je skrytý v údolních náplavách. Biota jeskyní na to jistě zareaguje," uvedl Tůma.

I když je povrchový tok vyschlý, má podle něj Amatérská jeskyně určitý průtok podzemní Bílé vody. Jakmile se průtok v sedimentech odřízne, bělovodská větev Amatérské jeskyně s navazujícími jeskyněmi budou bez vody. "Mimochodem, do systému Amatérské jeskyně patří i Punkevní jeskyně a lodičky zde jezdí na Punkvě tvořené vodami Sloupského potoka a potoka Bílá voda od Holštejna. Pokud přehrada Holštejn zadrží Bílou vodu, tak Sloupský potok nebude pro lodičky stačit, a vodní plavba zanikne," doplnil Tůma.

Ministerstvo zemědělství chce hájit 31 území pro vodní nádrže. Nejvíce, sedm, je jich v Kraji Vysočina, v Jihomoravském kraji jsou čtyři včetně té u Holštejna. Ministerstvo zemědělství o záměru jedná s resortem životního prostředí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve uvedl, že je jasné, že jeho úřad většinu míst podpoří. O některých ale budou podle něj jednání delší, resort bude chtít také některé změny nebo náhrady lokalit. Ministr zmínil přímo lokalitu Holštejn. "Vybudování přehradní nádrže v této oblasti by nenávratně zničilo unikátní krasové jeskyně v Moravském krasu, a to asi každý pochopí, že bychom v takovém případě měli hledat náhradní řešení a možnosti," řekl Brabec.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

13.5.2020 14:24
Na fotce není žádná "Přehrada Holštejn" ale jeskyně Býčí skála.
Ale blbství téhle vlády je skutečně kolosální, naštěstí je neméně kolosálně neschopná, takže o zničení Moravského krasu se skutečně nebojím.
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.5.2020 10:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Souhlas. Je to Býčí skála.

Přehradu jistě lze zajistit tak, aby jeskyně neohrozila. Lze také důvodně předpokládat, že před její výstavbou bude proveden průzkum budoucího dna, který by měl vyloučit, že jednoho dne se v něm udělá díra a přehrada vyteče jak vana po vytažení špuntu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.5.2020 18:57 Reaguje na Jan Šimůnek
V krasové oblasti to zajistit nelze. Občas se stává, že voda zmizí jen tak, jako zmizel rybník v Babicích? a už ho nikdo nikdy nenaplnil.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

14.5.2020 08:35
Určitou strategii mít vodohospodářství musí to je jasné, ale mělo by projít významnou změnou přístupu. Přehrady jsou až to poslední řešení a má mnoho negativ..

I proto je potřeba určit lokality, které mají těch negativ minimum A HLAVNĚ PRVNÍ INVESTOVAT MAXIMÁLNÍ ÚSILÍ K NÁPRAVĚ KRAJINY, KTERÁ JE CELÁ ODVODNĚNÁ A NIC ZÁSADNÍHO SE PRO ZMĚNU KE ZLEPŠENÍ NEDĚJE... KDYŽ UŽ SE NĚJAKÁ NÁPRAVNÁ AKCE ZE STRANY STÁTU UDĚLÁ, TAK JE TO ČASTO JEN PR AKCE, KTERÁ MÁ V LIDECH NAVODIT DOJEM, ŽE STÁT DĚLÁ CO MÁ.....

NEMŮŽEME PŘECE TVRDIT, ŽE NEMÁME VODU A PŘITOM JÍ VĚDOMĚ ODVÁDĚT Z LESŮ, POLÍ, MĚST I ŘÍČNÍ KRAJINY!!!

Odpovědět
PK

Pavel Kalenda

14.5.2020 21:30
Každá přehrada má své pro a proti. V Moravském krasu je již jedna obdobná - Jedovnice a je hojně využívaná k rekreačním účelům a zvyšuje atraktivitu MK. Přehrada v Holštejně by umožnila dotaci Bílé Vody v období sucha, kdy jen za posledních cca 30 let minimálně 5x zcela vyschla Bílá Voda i Lipovecký potok, její přítok před propadáním, a my jsme nasbírali několik kýblů polomrtvých raků ze zbytkových tůních a odnášeli je kilometr proti proudu do tekoucí vody.
Na druhou stranu by se zabránilo povodním, které dnes pravidelně zanášejí jeskyně od propadání až po Amatérskou jeskyni. Například jen v jeskyni 13C se usadilo cca 0,5 m štěrkopísků a hlín od roku 2000. Jeskyně se tímto sice zanáší a destruuje, ale je to přirozený proces, který trvá posledních cca 10000 roků. V jiných obdobích si zase voda vytváří nové odtoky a tím i jeskyně.
Je těžké rozhodnout, kterou cestu zvolit, zda ponechat přirozený vývoj jeskyní (i s jejich možnou destrukcí), nebo využít optimálně vodu pro stabilizaci průtoků Punkvy (a tím také ochranu Punkevních jeskyní, například). Je to jako s kůrovcem, kterého si tak hýčkáme nejenom v NP Šumava :-) Jedni jej ponechávají svému vývoji s chtějí se zbavit monokulturního lesa a jiní by se jej chtěli zbavit.
P.S. Zdravím Tondu Tůmu
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist