https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-hledaji-dobrovolniky-na-vytrhavani-zplaneleho-borytu-na-palave-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody hledají dobrovolníky na vytrhávání zplanělého borytu na Pálavě

23.4.2023 00:25 (ČTK)
Boryt se používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, takzvané nepravé indigo.
Boryt se používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, takzvané nepravé indigo.
Správa chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava a Český svaz ochránců přírody ONYX hledají dobrovolníky na letošní borytobraní. Jde o akci, při které se pod dohledem odborníků na ochranu přírody ručně vytrhává boryt lékařský na svazích Děvína, uvedl za pořadatele Pavel Pechoušek. Rostlina podle ekologů Pálavě výrazně škodí, protože vytlačuje cennou stepní flóru. Dobrovolníci ho proto na jaře vytrhávají pravidelně.
 

Boryt se používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, takzvané nepravé indigo. Na Pálavě ale zplaněl a začal se nekontrolovaně šířit, a to především na jihovýchodně orientovaných bezlesých strmých svazích Děvína, kde vytlačuje například šalvěj etiopskou, pálavský klenot kosatec písečný nebo ozdobné kontinentální trávy kavyly. Na plochách s dominancí borytu neroste ze vzácných a ohrožených druhů téměř nic.

"Množství kvetoucích rostlin na svazích Děvína se postupně snižuje a ve srovnání s rokem 2015, kdy jsme s vytrháváním borytu začínali, ho výrazně ubylo," uvedl Jiří Kmet, ředitel správy CHKO Pálava. Zbavit se borytu není jednoduché, je třeba rostlinu po rostlině vytrhat. Důležité je trhat boryt během květu, aby se nestihl vysemenit, protože semena jsou schopna vyklíčit i po několika letech. Akci je tak třeba opakovat každoročně.

Veřejné borytobraní se letos chystat nebude, podle pořadatelů jde o organizačně náročnou akci. S většími skupinami se organizátoři domluví na individuálních termínech, jednotlivci se následně mohou připojit. Stejně jako loni pomohou břeclavští vězni, skautské oddíly, střední školy, soukromé firmy a nově také paraglidisté, kteří tam mají startovací plochu.

Hlavní období pro likvidaci borytu je v první dekádě května, záležet ale bude především na počasí. Kontakty lze najít na webu, kontaktní osobou je Ivana Mariánková. Po dohodě lze pro dobrovolníky podle Pechouška zajistit dopravu, svačinu a po práci exkurzi spojenou s výkladem o zdejších přírodních zajímavostech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JE

Jaroslav Enenkel

23.4.2023 09:22
Je nutné chránit přírodu před samotnou přírodou a k ochraně používat dobrovolníky z řad vězňů. Tak si říkám, jak by asi ta příroda vypadala, kdyby ochránci měli neomezenou moc? Jako ochranářským konsorciem demokraticky regulovaná botanická zahrada s nepřetržitým monitoringem a zákazem vstupu bez prověrky?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.4.2023 18:01 Reaguje na Jaroslav Enenkel
Evropa je už aspoň 50 tisíc let jakási botanická zahrada obhospodařovaná člověkem. Pokud se má zachovat taková jaká byla, musí člověk hospodařit dále.
Pokud jakákoli, hospodařit netřeba. Zvítězí neofyty, akát, boryt, křídlatka ....
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.4.2023 14:58 Reaguje na Slavomil Vinkler
Až do doby tak 50 let před dneškem člověk v Evropě hospodařil. Staral se, aby ty plochy, pole, louky, lesy mu přinášely užitek a dle svých možností je měnil. Posledních 50 let spíš ty dřívější výdobytky našich předků člověk ničí a snaží se to všechno vrátit do jakési neproduktivní "přírodní" podoby.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist