https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-kosili-louky-u-holstejna-chrani-tim-vzacnou-orchidej
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody kosili louky u Holštejna, chrání tím vzácnou orchidej

4.8.2024 01:00 | HOLŠTEJN (ČTK)
Ochránci přírody a dobrovolníci včera kosili podmáčené louky u Holštejna na Blanensku, chtějí tím prospět vzácné orchideji, která tam roste, prstnatci májovému. Sešlo se jich asi 25. Kosit chtěli letos už ke konci června, tehdy jim akci ale překazilo deštivé počasí. ČTK to řekl předseda pořadatelského spolku Okras Michal Friedl.
 
Ochránci každoročně kosí necelý hektar tří oddělených luk severně od Holštejna v nivě Holštejnského potoka. "Akci pořádáme od roku 2015, už před námi ale louky kosily jiné spolky. Pravidelně chodí kolem 15 lidí, nejvíce jich zatím bylo asi 30," popsal Friedl.

Kosení začíná hned ráno, před polednem nastupují hrabači. "Zabere nám to celý den. Ale je tu vždy dobrá nálada, sejdou se zde lidi, kteří mají podobné smýšlení. Tak si i pěkně povykládáme, zasmějeme se," uvedl Friedl.

Kosením se ochránci snaží podpořit především vzácnou orchidej, která v lokalitě roste, prstnatec májový. "Když jsme začali, našli jsme jednu kvetoucí. Potom to šlo výrazně nahoru, bylo jich až 40. Ale z nějakého důvodu teď dva poslední roky nevykvetl ani jeden," řekl Friedl.

Ochránci tak přemýšlejí, proč tomu tak je. V lukách vykáceli i některé solitérní stromy, které by mohly odvádět ze země vodu. Letos chtěli i změnit termín kosení na konec června.

"To se ale kvůli dešťům nepovedlo. Dnes tak kosíme v podstatě v tradičním termínu. Kosíme pořád stejně, neděláme nic jinak, a orchidej navzdory našim snahám mizí. Jsme z toho nešťastní. Ale možná je to jen cyklický jev," doufá Friedl.

Spolek pořádá i další dobrovolnické akce. V polovině září se pustí do vyřezávání křovin a kosení Lažáneckých strání a také v okolí Máchova památníku. Nad Lažánkami jsou cenné stepní lokality se vzácnými druhy, jakými jsou hořec křížatý nebo pavouk stepník rudý. V okolí Máchova památníku ochránci zase zlepšují podmínky pro skomírající populaci kriticky ohroženého motýla jasoně dymnivkového.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

4.8.2024 07:24
Bez kamer ?
Tak to nebyli zelený !
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

4.8.2024 08:26
Orchideje sú mrchy. Pravidelné kosenie im zase až tak celkom nesedí. Lenže ak sa nepokosí, tak zvyšný porast degraduje. Možno by pomohli narušenia drnu, ak sa kosí ručne tak je to kosenie príliš šetrné. Občas pomôže nechať pokosenú biomasu na mieste, tento rok u nás v PR Nebrová kvitol o. majalis veľmi bohato práve po minuloročnom nepohrabaní sena. Vodný režim na lúke je tiež veľmi dôležitý podobne ako termín kosenia. Málo vody ale aj priveľa vody mu škodí. Orchideje všeobecne zle znášajú aj pokosenie v najväčších horúčavách a suchu ako to často práve teraz býva.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

4.8.2024 15:00 Reaguje na Vladimir Mertan
Ale houby s octem. Chválit se jak prvním sekáním trávy v srpnu zachraňuji prstnatec májový je přinejmenším trochu divné. No ale současní "ochranáři" a část panelákové popukace tomu asi věří. No a ponechání pokosené hmoty je dalším nesmyslem. Dochází ke zvyšování živin v půdě a tím k postupným vegetačním změnám ve prospěch rostlinných druhů náročných na živiny, které potom tyto méně náročné orchideje vytlačují.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

4.8.2024 21:02 Reaguje na Jarek Schindler
Môžu byť aj bez octa :-) Kosením orchideových lúk sa zapodievam cca 30 rokov, kosím prakticky všetky chránené územia a zopár genofondových lokalít v Bielych Karpatoch na Slovensku. Výskyt orchideí je daný chudobným zložením pôdy a občasné ponechanie biomasy výživovú bilanciu nenaruší. Oveľa dôležitejšie sú disturbancie pretože sa tak odstránia konkurenčné rastliny a umožní sa usídlenie nových jedincov (v symbióze s hubami) Len tak pre zaujímavosť, priamo na táborisku - mieste konania ochranárskeho kosiaceho tábora rástol vstavač mužský presne v tvare obdľžnika tak ako bol počas tábora postavený stan. Dva menšie štvorce porastu vstavačov boli na mieste náraďového stanu. Bohužiaľ toto miesto bolo postupne zatienené blízkym lesom a vstavače aj tráva na tejto mikrolokalite prestal rásť.
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.8.2024 08:25 Reaguje na Vladimir Mertan
mám na své "horní louce" (krkonoše, jižní svah, cca
mnm) vemeníky dvoulisté. jak nadávám na divoká prasata, když mi to v pozdním podzimku poryjí (a že ty potvory na dávají přednost pravidelně sečenému před pokrytým stařinou, takže červnová seč bubnovkou je rozhazování hlíny a cinkání vyrytých šutrů), tak vidím jasnou korelaci mezi disturbovaným a vemeníky.

nevím jestli dělám správně, když při seči okolo rozkvetlých vemeníků vynechávám (když si jich tedy všimnu) kru o průměru půl metru...
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.8.2024 08:25 Reaguje na Lukas B.
cca 640 mnm.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

5.8.2024 16:27 Reaguje na Lukas B.
Asi áno, určite to ničomu neublíži. Je to lesný druh čo rastie aj na lúkach, tak to kosenie asi až toľko nevyžaduje.
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.8.2024 11:31 Reaguje na Vladimir Mertan
spíš jsem měl na mysli otázku, do jaké míry se vstavačovité obecně rozmnožují semeny. dokonce jsem takový nešika, že ani neumím vygůglit, jak moc jsou vytrvalé - ale z existence "cibule" soudím, že to jednoletky nebudou (?)
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

6.8.2024 15:26 Reaguje na Lukas B.
Semenami sa rozmnožujú, ale majú veľmi zložitý cyklus. Semiačka sú veľmi drobné a ľahko sa šíria. Pri klíčení musia nájsť vlákno symbiotickej huby a len vtedy vyrastie nová rastlinka. Potom je z nej už trvalka, ale nedá sa tak ľahko presadiť na inú lokalitu. Symbiotická huba je dôvod, prečo rastú vstavače na chudobnejších pôdach, tam majú výhodu pred ostatnými rastlinami. Tá huba znáša zle aj umelé hnojivo, či iné chemikálie. To čo orchideám škodí je aj nevhodné pokosenie v horúčavách a suchu, pretože zase utrpí aj podhubie prípadne celkom vyhynie. Ponechaná biomasa vo forme hnijúceho sena síce prináša nadbytočné živiny čo je škodlivé, ale zase vytvorí časom holé miesto na uchytenie podhubia a semiačka a zadrží na mieste vlahu ak už tam podhubie je.
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.8.2024 07:27 Reaguje na Vladimir Mertan
díky.
sumíruji si to tak, že dosáhnout orchidejové louky je docela alchymie. ale když tedy posekám louku a okolo kytek nechám kruh, potom je šance, že vykvete a vysemení se a ta houba tam snad na té louce někde je.
Odpovědět
MF

Michal Friedl

7.8.2024 11:15 Reaguje na Jarek Schindler
Dobrý den.
Nechválíme se. Novináři nás požádali o rozhovor a my jim ho poskytli.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

4.8.2024 11:39
..... nemohu být nepichlavý.
1x za rok 25 sekáčů necelý hektar.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

4.8.2024 11:40 Reaguje na Emil Bernardy
změním své jméno na plačící bestie.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.8.2024 17:32 Reaguje na Emil Bernardy
1*
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.8.2024 12:50 Reaguje na Emil Bernardy
proč ne. pokud je to zážitkárna, kurz kosení, pěkně strávený víkend a ne seriozní práce, tak je to úplně v pohodě (začátečník s kosou je vorvanej jak pes po pár arech, nevím, jestli je v diskusi přítomen někdo, kdo by zfleku opravdu za den dokázal pokosit celé jitro (něco okolo půlhektaru). mnohem lepší, než kdyby si omladina v parku píchala tu maryhuánu.
Odpovědět
RK

Roman Kramný

5.8.2024 18:35 Reaguje na Lukas B.
Maryhuana se nepicha,ta se kuri😁.jinak proc to nezkusi vypasat?
Odpovědět
RK

Roman Kramný

5.8.2024 18:35 Reaguje na Lukas B.
Maryhuana se nepicha,ta se kuri😁.jinak proc to nezkusi vypasat?
Odpovědět
RK

Roman Kramný

5.8.2024 18:35 Reaguje na Lukas B.
Maryhuana se nepicha,ta se kuri😁.jinak proc to nezkusi vypasat?
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.8.2024 11:31 Reaguje na Roman Kramný
to byl pokus o vtip :)
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

6.8.2024 13:10 Reaguje na Lukas B.
toto by báby zvládly srpem.
Odpovědět
MF

Michal Friedl

7.8.2024 11:06 Reaguje na Emil Bernardy
Dobrý den!
Tak nebuďte pichlavý a přijďte nám pomoci! Proplatíme Vám cestovní náhrady, zajistíme ubytování, teplý oběd přímo na louce a taky večeři.
Odměnou pro nás bude vidět, jak se to má správně dělat.
Nás nakonec bylo 31, sekla 1 bubnovka, 2 křováky a 5 sekáčů s kosami, z nichž dva odešli po obědě. Pokoseno bylo vcelku brzo po poledni. Slušný výkon myslím. Mnohem těžší, než louku pokosit, je ji pohrabat a biomasu přiblížit k cestě. To zabere výrazně více času a stojí to také mnohem více sil. Proto se tomu věnuje drtivá většina účastníků. Mezi nimi máme rodiny s dětmi, nechybí ani děti předškolního věku. Pomáhají nám také důchodci značně zralého věku. Vážíme si obětavé pomoci každého, neplníme žádné normy a nesoutěžíme o to, kdo zvládne za den pokosit víc. Místo toho se snažíme účastníkům ukázat, co na loukách roste a žije, snažíme se vysvětlit, proč je třeba je kosit.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

8.8.2024 07:39 Reaguje na Michal Friedl
Tak sorry.Já venkovan ,toto běžná práce od dětství,pro zvířata.Že bežný život,příroda,práce pro jiné lidi může být atrakcí mě dodnes nedochází......
Srp a kosu nepoznáte za půlden.To jistě víte.Techniku ano.
Tak ať se daří a pěkný den .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist