https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-vyzvali-k-rozsireni-deklarace-lidskych-prav
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody vyzvali k rozšíření deklarace lidských práv

24.4.2020 00:11 (ČTK)
Mezinárodní společenství ochranářských organizací BirdLife International vyzvalo OSN, aby do třicetičlánkové Všeobecné deklarace lidských práv přidala "článek 31", a tím zakotvila právo lidí na zdravé životní prostředí.
Mezinárodní společenství ochranářských organizací BirdLife International vyzvalo OSN, aby do třicetičlánkové Všeobecné deklarace lidských práv přidala "článek 31", a tím zakotvila právo lidí na zdravé životní prostředí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | birdlife.cz
Mezinárodní společenství ochranářských organizací BirdLife International ve středu otevřeným dopisem vyzvalo generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN) Antónia Guterrese, aby zařadil právo na zdravé životní prostředí do Všeobecné deklarace lidských práv. K výzvě se připojila Česká společnost ornitologická (ČSO). Ochranáři dopis připravili při příležitosti středečního Dne Země. ČSO o tom informovala ve středu v tiskové zprávě.
 

Dopis vyzval OSN, aby do třicetičlánkové Všeobecné deklarace lidských práv přidala "článek 31", a tím zakotvila právo lidí na zdravé životní prostředí. Ochranáři zdůraznili, že planeta čelí změně klimatu i ubývání druhů a je třeba rychle jednat. Uvedli, že i krize kvůli koronaviru má kořeny ve ztrátě přirozených biotopů a nelegálním obchodu se zvířaty. Právě současný stav vidí ale i jako šanci ke změně.

"Snahy o začlenění práva na zdravé životní prostředí už tu v minulosti byly. Teď doufáme, že pandemie je dostatečně silný budíček pro OSN a všechny obyvatele planety, aby se spojili k obnově přírody a ochránili nás před podobnými krizemi v budoucnosti," uvedla Melanie Heathová, ředitelka oddělení vědy a politiky v BirdLife International.

Ochranáři žádají, aby bylo zařazení článku 31 součástí programu valného shromáždění OSN k biodiverzitě v září 2020. Cílem pak je jeho schválení v prosinci 2023 u příležitosti 75. výročí schválení Všeobecné deklarace lidských práv. Pokud se podaří článek zařadit, půjde o první rozšíření deklarace od roku 1948.

Dopis je součástí širšího tlaku na zlepšení klimatické a enviromentální politiky na konci takzvané Dekády pro biodiverzitu. To je plán pro léta 2011-2020, v rámci kterého se OSN zavázala řešit problém ubývání druhů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.4.2020 09:55
Budíčech pro všechny dobyvatele planety. Právo na zdravé životní prostředí??? Hmm, já myslel, že jen na plný báchor... To jsou mi novoty! No ale každopádně souhlas.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.4.2020 12:00
Pochopitelně, pitomost. "Zdravé životní prostředí" není ani nijak definováno. Je to tak trochu: "Běž tam, nevím kam, přines mi to, nevím co."

Nehledě k tomu, že lidská práva už tak prodělávají silnou inflaci.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.4.2020 12:52 Reaguje na Jan Šimůnek
Já třeba to mám nadefinováno velmi přesně. Lidská práva možná, volně žijících zvířat ještě mnohem víc.
Odpovědět
Sl

Slovan

24.4.2020 13:01 Reaguje na Jan Šimůnek
Od "Bolsonarova milence" tady nikdo nic jiného nečeká. Zničit vše co je možné je vaše životní motto. Ano, víme, rozumíme. Ale už byste ty diskuze plenit nemusel :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.4.2020 13:46 Reaguje na Slovan
Tak to zdravé ŽP zkuste nějak definovat. Uvidíte, že se jednak dostanete do sporu s realitou, jednak se samotnými zelenými (respektive s tím, co prakticky dělají a co prosazují).

A jak si budete počínat v případě faktorů ŽP, které při menší intenzitě působení mají pozitivní a při větší negativní efekt? Existují.

A jistěže je sporné i to, jak to zdravé ŽP definovat, když např. nejlepší ukazatele zdraví mají státy, v nichž je ŽP nějakým způsobem "narušené".

A k tomu Bolsanarovi to klidně zopakuji:
Je obrovské etické dilema, zda nechat domorodce v jejich "přirozeném", "přírodním" způsobu života, kdy žijí ve světě plném hrubého násilí a dožívají se v průměru něco přes dvacet let, nebo je "kulturně znásilnit" a způsobit mj. i to, že se jejich zdravotní parametry, vč. střední délky života, přiblíží civilizované populaci (faktem je, že i populace ve favellách je na tom po zdravotní stránce líp).
Já, přiznám se, opravdu nevím, ale jsem spíš zastáncem názoru, že by měli mít minimálně možnost volby.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.4.2020 14:05 Reaguje na Jan Šimůnek
Oni tu volbu mají, ale náš styl života odmítají. Jejich způsoby jsou možná někdy až zvířecí, ale je to jak ve vlčí smečce: chvíli na sebe vrčí a posléze jdou společně lovit. Zatímco naše civilizace je pokrytecká a léčky klade nenápadně.

Považuji za nepopsatelnou tragedii, co se tam nyní odehrává. A to jak drancování pralesů, tak zacházení s místními kmeny. Takto se vyspělá společnost rozhodně nechová, to je čistá dekadence.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.4.2020 15:21
Právo na zdravé životní prostředí tam dávno měli mít. Naprostý souhlas.
My máme v Ústavě, že každý má právo na příznivé životní prostředí a jak vidno lidé se kvůli tomu nestřílejí.

Pro p. Šimůnka - definice zdravé ŽP není vůbec problém, jejím základem je trvale udržitelný rozvoj - je takovým rozvojem, který naplňuje potřeby přítomných generací, aniž by ohrozil schopnost budoucích generací naplňovat potřeby své.“ Hlavním cílem je uvést v soulad hospodářský a společenský pokrok s plnohodnotným zachováním životního prostředí dalším generacím v co nejméně pozměněné podobě.
Udržitelný rozvoj byl etablován a poprvé definován v roce 1987 ve zprávě Naše společná budoucnost jako: ,,takový rozvoj, který naplňuje potřeby přítomných generací, aniž by ohrozil schopnost budoucích generací naplňovat potřeby své."

Evropský parlament definuje udržitelný rozvoj jako: „zlepšování životní úrovně a blahobytu lidí v mezích kapacity ekosystémů při zachování přírodních hodnot a biologické rozmanitosti pro současné a příští generace“.

Podle českého zákona o životním prostředí je jím: „takový rozvoj, který současným i budoucím generacím zachovává možnost uspokojovat jejich základní životní potřeby a přitom nesnižuje rozmanitost přírody a zachovává přirozené funkce ekosystémů“.

Český ekolog a zakladatel Společnosti pro trvale udržitelný život Josef Vavroušek ho definuje jako: ,,takový způsob života, který se přibližuje ideálům humanismu a harmonie vztahů mezi člověkem a přírodou, a to v časově neomezeném horizontu. Je založen na vědomí odpovědnosti vůči dnešním i budoucím generacím a na úctě k živé i neživé přírodě.“

Вот о чем дело ?
Odpovědět
ig

24.4.2020 23:45
Já bych ještě přidal právo na domek se zahrádkou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist