https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osm-z-deseti-pet-lahvi-konci-v-cesku-ve-sberu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zálohovat, nebo třídit PET láhve?

21.2.2019 09:08 | PRAHA (ČTK)
Podle zastánců záloh by ale jejich zavedení pomohlo snížit množství PET lahví odhozených v přírodě.
Podle zastánců záloh by ale jejich zavedení pomohlo snížit množství PET lahví odhozených v přírodě.
Osm z deseti PET lahví uvedených na trh končí v Česku ve sběru. Zálohovací systém PET lahví navrhovaný společností INCIEN není nutný, současný systém třídění je plně funkční. Shodla se na tom většina účastníků dnešního setkání Spotřebitelského fóra. Systém záloh v lednu spolu s INCIEN představily Karlovarské minerální vody (KMV) a Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT). Podle zastánců záloh by ale jejich zavedení pomohlo snížit množství PET lahví odhozených v přírodě.
 

Petr Belner ze společnosti EKO-KOM tvrdí, že spotřebitel může ztratit motivaci k třídění, když část plastů bude nosit k výkupu. "Úspěšně jsme naučili občany třídit. Teď je máme učit, že není nutné házet odpadky do kontejneru, ale mají je nosit do obchodu," doplnila Hana Carvová ze Svazu českých a moravských spotřebitelských družstev.

Podle Petra Havelky z České asociace odpadového hospodářství má v roce 2035 Česko zajistit recyklaci 65 procent komunálního odpadu. PET lahve tvoří jen malý díl. "Plníme už teď evropské cíle. Do roku 2029 máme za cíl z 10 lahví sesbírat devět," řekl Havelka. Těžší podle něj bude zvýšit recyklaci komunálního odpadu o 30 procent.

Zavedení nového systému by podle Svazu měst a obcí byla pro obchodníky velká investice. Musí investovat do přístrojů, zajistit elektřinu, prostory a obsluhu. To vše by se ale podle Soni Jonášové z INCIEN pokrylo z příjmu materiálu, nevrácených záloh a z poplatků výrobců.

Jaromír Manhart z odboru opadů MŽP uvedl, že velkým problémem je odpad pohozený v přírodě. "Ten se dá zastavit, pokud materiálu přidáte hodnotu. V Německu 25 centů zvýšilo sběr na 98 procent," řekl ČTK generální ředitel skupiny KMV Alessandro Pasquale. V Česku by záloha za PET lahev měla být tři koruny.

V Česku chybí materiál k recyklaci a tvorbě recyklovaného plastu, takzvaného rPETu. Od roku 2025 by měla být povinnost použít rPET z 25 až 30 procent v nových lahvích. "Tato povinnost by zvedla poptávku po materiálu," vysvětlil Pasquale důvod k zavedení zálohovacího systému.

Dva systémy by podle Viktora Vodičky ze Sdružení českých spotřebitelů mohly posílit volbu spotřebitele, který by se tak o problematiku více zajímal. "Nemělo by se bránit zavedení zálohového systému, ale neměla by to být povinnost," řekl.

Zálohový systém pro PET lahve a plechovky by se týkal balených vod, nealkoholických nápojů, piva a ciderů. INCIEN, VŠCHT a KMV tvrdí, že by se zvýšila recyklace obalů z PET a kovu na 90 procent a snížily by se dopady výroby a recyklace PET lahví na životní prostředí o 28 procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist