https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrava-investuje-5-6-milionu-korun-do-zelene-podel-tramvajove-trati
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrava investuje 5,6 milionu korun do zeleně podél tramvajové trati

26.11.2023 22:03 | OSTRAVA (ČTK)
Jinan dvojlaločný.
Jinan dvojlaločný.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ostrava investuje 5,6 milionu korun do zeleně podél tramvajové trati v části Horní ulice v nejlidnatějším městském obvodu Jih. Ve výběrovém řízení hledá firmu, která výsadbu zajistí. Zájemci se mohou hlásit do 29. listopadu a projekt by měl být hotov do listopadu příštího roku, řekla ČTK mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.
 

"Na výrazně frekventovaném místě dopravní tepny tak přibudou tisíce nových rostlin, které přispějí nejen k estetizaci místa, ale nezanedbatelný je také jejich environmentální význam," uvedla mluvčí. Počítá se s výsadbou 28 stromů ginkgo biloba, téměř 14 000 keřů, více než 5000 kusů trvalek a zhruba 17 500 kusy cibulovin.

"Zeleň sníží hlučnost i prašnost v lokalitě, stromy přispěji k zadržování vody v krajině. Projekt dopomůže zlepšení místního klimatu, podpoří biodiverzitu. Nové stromy či keřové patro nabídnou úkryt a domov mnohým živočichům, ať už půjde o úkryt hmyzu a potravu ptáků nebo jejich hnízdění. Nezanedbatelná je také nová, mnohem vzhlednější podoba tohoto frekventovaného prostoru, a tudíž i příjemnější místo nejen pro obyvatele města," řekl náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Nová zeleň bude v příštím roce v pruzích podél tramvajové trati od kruhového objezdu Horní ulici směrem k zastávce Dubina. Území tvoří dva pruhy zeleně široké zhruba čtyři až pět metrů, oddělující prostor tramvajových kolejí od komunikace v Horní ulici.

"Jde o komunikaci první třídy s tramvajovými kolejemi, uprostřed ve zvýšeném zeleném pásu o celkové délce přibližně 1400 metrů. V místě budou odstraněna svodidla a zastávky budou doplněny novým zábradlím. S ohledem na frekventovaný prostor návrh zahrnuje rostlinné druhy, které byly v minulých letech v obdobných výsadbách a lokalitách používány. V blízkosti přechodů budou vysazovány jen rostliny do výšky 40 centimetrů," řekla mluvčí. Projekt navrhla Lenka Vašíčková. Cílem podle ní bylo vytvořit harmonický celek. Stromy budou všude tam, kde je to technicky možné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jan Omasta

3.12.2023 20:10
Zeleň sníží hlučnost i prašnost v lokalitě, stromy přispěji k zadržování vody v krajině.
.
Hlučnost určitě nesníží, protože to bylo vědecky potvrzeno už v 60. létech. Další příklad, že ekologové lžou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist