https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravske-komunikace-spotrebovaly-5400-hektolitru-vody-na-ochlazeni-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravské komunikace spotřebovaly 5400 hektolitrů vody na ochlazení města

19.8.2024 22:10 | OSTRAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Radnatt / Depositphotos
Kvůli vysokým teplotám, které v minulém týdnu přesahovaly 30 stupňů Celsia, do ulic Ostravy znovu vyrazily vozy Ostravských komunikací. V rozpálených ulicích krajského města vytvářely vodní mlhu a osvěžovaly tak vzduch. Od začátku léta už speciální vozy k její tvorbě využily přes 5400 hektolitrů pitné vody, řekla mluvčí společnosti Eva Kijonková.
 
Firma očekává, že v tomto týdnu využije dalších zhruba 900 hektolitrů vody. "Poprvé jsme vyjížděli už v červnu. Ve chvíli, kdy noční teploty ve městě výrazně neklesaly pod 20 stupňů Celsia a během dne se šplhaly na 30 a více stupňů. Totéž se opakovalo v červenci a teď je situace do třetice stejná,“ uvedl ředitel Ostravských komunikací Michal Hrubý.

Ostravské komunikace skrápí ve velkém rozsahu ulice zpravidla od dopoledne do 18:00. V průměru v horkých dnech za týden najedou řidiči zhruba 150 kilometrů. "Vozy produkující vodní mlhu se přitom pohybují převážně v nejprohřátějších obydlených částech města, tedy v centru, v Porubě, Jihu, Vítkovicích nebo v Mariánských Horách," uvedla Kijonková. Kropící vozy svlažují například okolí Fakultním nemocnice Ostrava, Svinovské mosty, okolí Dolních Vítkovic či zoo nebo některé frekventované ulice města.

Vývoj počasí, teplot i případných srážek sledují na dispečinku společnosti. "Pokud během dne či přes noc prší nebo se přeženou bouřky, kropicí vozy nadbytečně nevyjíždějí, aby se vodou neplýtvalo," doplnila mluvčí.

Náklady na tvorbu vodní mlhy jsou na jeden den zhruba 23 000 korun. Zatím ji vozy vyráběly v deseti dnech. Vodní mlha se musí vyrábět z pitné vody, a to kvůli bezpečnosti lidí, kteří mohou vdechovat částečky vody. Pokud ale řidiči kropí a čistí silnice vodou, využívají k tomu Ostravské komunikace své tři studny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jana K

21.8.2024 08:22
Je to jako plivnutí na rozpálená kamna, jen vyhozené peníze.
Vysadit stromy na každé volné místečko, to je na přemýšlení asi mnohem složitější.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist