https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravske-muzeum-vystavilo-sbirku-starych-tisku-a-spisu-pietra-andrey-mattioliho?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravské muzeum vystavilo sbírku starých tisků a spisů Pietra Andrey Mattioliho

24.9.2022 00:15 | OSTRAVA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Musei di Strada Nuova - Palazzo Rosso / Wikimeda Commons
Ostravské muzeum vystavilo sbírku starých tisků a spisů z díla významného renesančního lékaře a botanika italského původu Pietra Andrey Mattioliho. K vidění je i první česky psaný herbář z roku 1562. Výstava Příběh Mattioliho herbáře potrvá do 16. října, sdělila pracovnice muzea Hana Kölblová.
reklama

 

"Sbírka, kterou představuje výstava v Ostravském muzeu, zahrnuje staré tisky celoživotního díla z pera Pietra Andrey Mattioliho vydávaného za jeho života od poloviny 16. století až do současnosti. Samozřejmě nechybí unikátní český herbář z Prahy z roku 1562. Jedná se o jedinečnou výstavu z hlediska obsahu i rozsahu, za kterou stojí kurátor Petr Bílek," řekla Kölblová.

Mattioli (1501-1578) byl italský humanista, překladatel, vědec botanik a lékař předních postav evropské světské i duchovní scény pozdní renesance. Od roku 1555 ve službách Ferdinanda Tyrolského pobýval několik let také v Čechách, v Praze a na zámku Březnice. Zde sbíral poznatky z botaniky a spolupracoval s mnohými středoevropskými i českými vědci na sběru vzorků rostlin a tyto výsledky s úspěchem publikoval.

V roce 1562 poprvé vydal, za pomoci svého donátora Ferdinanda Tyrolského a nakladatele Jiřího Melantricha z Aventýna svůj Herbář, jinak bylinář. Ten je považován za jednu z nejvýznamnějších botanických knih 16. století. Do češtiny byla kniha pravděpodobně přeložena Tadeášem Hájkem z Hájku. Jde o první herbář vydaný v českém jazyce. Poté byl vydán ještě mnohokrát v němčině, italštině a latině, přičemž byl autorem při jednotlivých vydáních stále upravován. V roce 1570 Mattioli Čechy opustil a vrátil se do Itálie. Na následky morové epidemie zemřel v roce 1578 v italském Tridentu.

"Na Mattioliho tisky navazuje další výstava nazvaná Co (ne)skrývá herbář a knihovna Ostravského muzea, která představuje staré tištěné herbáře, kolekci vědeckých kreseb Simony Kuběnkové i novější odbornou literaturu,"


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist