https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/panama-uz-ma-prvni-klimaticke-vysidlence-obyvatele-ostrova-ohrozeneho-morem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Panama už má první klimatické vysídlence, obyvatele ostrova ohroženého mořem

31.5.2024 10:35 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Panama už má oficiálně první klimatické vysídlence. Tamní vláda tento týden zahájila plán, jehož cílem je přesunout na pevninu obyvatele malého ostrova, který ohrožuje stoupající hladina moře, uvedla tisková agentura EFE. Program se bude týkat zhruba 1200 lidí, vláda ale poukazuje na to, že ve zranitelné situaci jsou i další ostrovy.
 
Evakuace se týká obyvatel velmi malého ostrova Cartí Sugdupu, jehož rozloha odpovídá pěti fotbalovým hřištím. Vláda pro obyvatele nechala postavit čtvrť Nuevo Cartí, kterou ve středu slavnostně otevřel prezident Laurentino Cortizo.

"Klimatická krize, kterou zažívá svět, nás donutila tady v Panamě udělat tento přesun z ostrova," uvedl Cortizo. Podle něj se na oficiálním území Panamy nacházejí i další ostrovy, které jsou ve zranitelné situaci kvůli zvyšování hladiny moří a oceánů. Tento fenomén je přičítán klimatickým změnám, především oteplování.

Ve svém projevu Cortizo kritizoval především státy s rozvinutou ekonomikou, které se podle něj nesnaží dostatečně snižovat své emise. "Musíme dodržovat pařížské dohody," vyzval panamský prezident. Podle těchto dohod by průměrné oteplení do konce století nemělo přesáhnout dva stupně ve srovnání s předprůmyslovou érou. Zpřísněný cíl počítá s tím, že oteplení nepřekročí 1,5 stupně.

Životní podmínky na malém ostrově byly dlouhodobě nevyhovující. Obyvatelé neměli například přístup k pitné vodě. Mnozí z nich si tak přesun do nové čtvrtě pochvalovali. Ostrov Cartí Sugdupu je součástí domorodé rezervace Guna Yala, kde se nachází asi 50 dalších malých obydlených ostrovů, které se tyčí maximálně jeden metr nad hladinou moře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

31.5.2024 14:41
Mohli by se podívat, kolik lidí se muselo přestěhovat jinde třeba kvůli stavbě přehrady, továrny, dálnice. Pak by viděli, že se jedná o něco celkem běžné. Možná se dokonce většina lidí během svého života stěhuje a nezůstává tam, kde se narodili.
Odpovědět
PE

Petr Elias

3.6.2024 08:58 Reaguje na Richard Vacek
Tak jim jeď vysvětlit, že je to vlastně super...;)
Odpovědět
PB

Petr Brok

1.6.2024 09:34
Bydlení u vody má svoje výhody i nevýhody.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.6.2024 12:23
A o kolik že to moře stouplo? O centimetr nebo o dva? Anebo jen "hrozí, že stoupne"?

Spíše se zdá, že život na ostrově měl své obtížné stránky (naprostý nedostatek pitné vody), tak se to navlíklo na "klimatické ohrožení" ...
Odpovědět
PE

Petr Elias

3.6.2024 08:58 Reaguje na Viktor Šedivý
Těžké si dohledat, že tamní mladina rostla v období 1993-2021 o cca 3,52 milimetru za rok, že? To bude asi ten centimetr/dva, že? :D Ale tak ono je lepší žít v bublince ve které se nic neděje...
Odpovědět
PE

Petr Elias

3.6.2024 08:59 Reaguje na Petr Elias
*hladina (blbá autokorekce)
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.6.2024 12:35 Reaguje na Petr Elias
teta wiki: 3,7 hektaru, 927 obyvatel v roce 2010.
v článku (2024) se "program bude týkat zhruba 1200 lidí".
to musí být věru strašné místo k životu, když se za 14 let populace rozrostla o čtvrtinu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist