https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-hledaji-levnejsi-polepy-na-most-maji-eliminovat-narazy-ptaku-do-skla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice hledají levnější polepy na most, mají eliminovat nárazy ptáků do skla

30.11.2023 00:30 | PARDUBICE (ČTK)
Ptáci do skel naráželi, obvyklé siluety ptáků nalepené na skle nepomohly. Studie podle dopravního podniku ukázaly, že optimální je rovnoměrné pokrytí skleněných oken a tabulí. Vzory mohou mít jakékoliv tvary, vertikálně by měly být od sebe deset centimetrů a horizontálně mít mezi sebou mezery pět centimetrů.
Ptáci do skel naráželi, obvyklé siluety ptáků nalepené na skle nepomohly. Studie podle dopravního podniku ukázaly, že optimální je rovnoměrné pokrytí skleněných oken a tabulí. Vzory mohou mít jakékoliv tvary, vertikálně by měly být od sebe deset centimetrů a horizontálně mít mezi sebou mezery pět centimetrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na bočních prosklených stranách mostu v Kyjevské ulici v Pardubicích budou polepy, které mají eliminovat nárazy ptáků do skla. Radnice to konzultuje s inspekcí životního prostředí. Výběr firmy, která práce provede, se ale protahuje, protože se městu zdají náklady moc vysoké. ČTK to řekl náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO). Oprava nadjezdu skončila loni v dubnu.
 

"Polepy řešíme již několik měsíců. Zadání jsme obdrželi od České inspekce životního prostředí, podle něj bylo vypsáno výběrové řízení a z něj vyšla cena, která nás absolutně nemile překvapila. Proto se celá situace vrací na začátek a zvažujeme obrácené řešení," uvedla Klčová.

Pokud by radnice dala zhotovit polepy podle zadání inspekce, stály by možná více než 400 000 korun. "Důvod takto vysoké ceny je v množství použitého materiálu a technologii polepu, která by se musela použít při dodržení zadání od inspekce. Požádali jsme tedy o grafický návrh, který by splnil požadavky ochrany ptactva, byl estetický a nebyl finančně tak náročný. A nyní s tímto novým návrhem pojedeme na inspekci, zda by nám odsouhlasili takovou variantu," řekla Klčová.

Navržené řešení by mohlo cenu snížit na polovinu. Město se podle Klčové snaží najít variantu, která vyhoví požadavkům inspekce, ochrání ptactvo a přitom půjde o cenově rozumnou investici.

Nárazy ptáků do skla řešil loni dopravní podnik. Od loňska jsou některé zastávky městské hromadné dopravy, které stojí u parků a dalších zelených ploch, polepené s využitím speciálního designu. Přístřešky mají grafické prvky, které nárazy ptáků do skel eliminují.

Ptáci do skel naráželi, obvyklé siluety ptáků nalepené na skle nepomohly. Studie podle dopravního podniku ukázaly, že optimální je rovnoměrné pokrytí skleněných oken a tabulí. Vzory mohou mít jakékoliv tvary, vertikálně by měly být od sebe deset centimetrů a horizontálně mít mezi sebou mezery pět centimetrů. "Tyto stávající polepy na zastávkách se zdají být vyhovující," řekla Klčová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.11.2023 07:01
Ideální plocha pro graffiti. Jestliže rozum v první fázi selhal, nechal bych to na "přírodě".
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.11.2023 08:43 Reaguje na Karel Zvářal
skleněné plochy jsou od toho, že chce někdo vidět... graffiti nevím, zda jsou nejlepší ale určitě by byly lépe než nic i nálepky z jogurtů.
Jenže to je málo technické řešení v jinak přetechnizovaném světě jsme leckde mentálně technicky zblbli, že už nevidíme jednoduché řešení. Obecně by se tomu dalo říci ztráta kreativity.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.11.2023 08:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
vidět má být z auta, tam bych to pochopil, ač mnozí si vyškrabou úzký proužek a jdou na to, jiní si dají kouřová, aby zůstali v utajení
v extravilánu něco prosklívat čirým je zhůvěřilost I.A, to je degenerativní kreativita
takovým "architektům" to nastrkat pod čumák po cestě do práce, aby pocítili svou "genialitu"
Odpovědět
va

vaber

30.11.2023 09:40
proč vlastně takové zrůdnosti,tedy průhledná skla, všude cpou,
dříve nic takového nebylo,
mají strach ,že lidé budou skákat z mostů ,nebo jde jen o zdražení staveb,
dnes se staví všude zdi a zábrany a vše na ochranu lidí ,což lidé už nejsou svéprávní a nemají pud sebezáchovy a musí je někdo stále hlídat a ochraňovat ,
brzy se bude ohrazovat každá řeka ,rokle nebo díra v zemi, aby do ní nějaké nemehlo nespadlo,
pomatený svět
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.11.2023 11:14 Reaguje na vaber
Je smutné, že za celou dobu od používání průhledných skel všude možně k všeličemu, vědci( a že jich je ) dosud nevyzkoumali, jak ochránit ptactvo, že !
Odpovědět
DA

DAG

30.11.2023 15:17
Existují folie průhledné jedním směrem. Ale kašlat na to. V této zemi se musí řešit skutečný problém. Včera jsem viděl kosa jak z pole vyhrabává olověné broky a zobe je :)))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.12.2023 09:31 Reaguje na DAG
Asi chtěl spáchat sebevraždu a udělat radost kritikům olověných broků a rybářských olůvek. Jsem zvědav, kolik ochranářů vyrazí při avizovaném sněžení přikrmovat i ty kosy, kterým se letos neurodily jeřabiny, planá jablka a jiné lesní plody.
U nás architekt sice taky na mostě prosadil sklo, ale se svisle vypískovanými pásky vypadajícími jako hustý plaňkový plot. Zatím jsem tam za 10 let zabitého ptáka nezaregistroval a přes sklo je mezerami vidět.
Ono někde se koná a jinde se nad tím do nekonečna diskutuje. Ony
ty Pardubice jsou asi zakleté, když tam řádí i policie a zatýká
i ty nejvýše postavené. Čímpak to asi je?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist