https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pastva-uherskeho-stepniho-skotu-v-ptacim-parku-kosteliska-se-vyplaci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pastva uherského stepního skotu v ptačím parku Kosteliska se podle ornitologů vyplácí

10.8.2022 15:12 | DUBŇANY (Ekolist.cz)
Uherský stepní skot připravuje spásáním pastvinu pro husy velké.
Uherský stepní skot připravuje spásáním pastvinu pro husy velké.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Ryška / ČSO
Pastva uherského stepního skotu má už po necelých pěti měsících kýžený pozitivní efekt na biodiverzitu v ptačím parku Kosteliska České společnosti ornitologické (ČSO). Čtyři krávy, které se od poloviny března pasou v parku u Dubňan na Hodonínsku, už stačily výrazně potlačit invazní a rychle se šířící zlatobýl, jak si od nich ornitologové slibovali. Spásáním zároveň vytvářejí skvělé podmínky pro ptáky, kteří sem létají za potravou. Jedná se o bahňáky, husy, dravce a další.
reklama

 

Onthophagusillyricus. Vzácného brouka, který prozatím nemá české jméno, přitáhla přítomnost krav již necelé dva měsíce po zahájení pastvy. „Tento brouk z rodu lejnožroutů se živí exkrementy býložravců, kteří se pasou volně a nejsou odčervení. Na Kosteliskách našel vhodné útočiště. V Česku patří mezi ohrožené druhy s těžištěm výskytu na jižní Moravě,“ vysvětluje Gašpar Čamlík, jednatel Jihomoravské pobočky ČSO, která park spravuje.

Vzácný lejnožrout Onthophagus illyricus se na Kosteliskách objevil už po necelých dvou měsících od zahájení pastvy uherského stepního skotu.
Vzácný lejnožrout Onthophagus illyricus se na Kosteliskách objevil už po necelých dvou měsících od zahájení pastvy uherského stepního skotu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Miklín / ČSO

Plochy spásané uherským stepním skotem a smíšeným stádem ovcí a koz přilákaly koncem jara početná hejna hus velkých. „Býložravci vypasením vyšších rostlin vytvořili pro husy dokonalou pastvinu s ploškami nižší trávy. Zaznamenali jsme až stovky hus včetně mnoha rodin s mláďaty,“ popisuje Ondřej Ryška z Jihomoravské pobočky ČSO.

Na vypasených plochách nachází potravu také mnoho dalších ptáků. „Pozorovali jsme například několik druhů bahňáků – čejky chocholaté, kulíky říční, vodouše kropenaté či pisíky obecné. Potravní specialista včelojed lesní sem létá lovit vosy,“ doplňuje Čamlík.

Začátkem července dvě ze čtyř krav porodily mláďata. Stádo uherského stepního skotu se tak rozrostlo na šest. Krávy byly dovezeny ze slovenské lokality Ostrovik – ptačí oblast Senianske rybníky ve správě Slovenské ornitologické společnosti/BirdLife Slovensko.

Fotopast na pastvině koncem května zachytila desítky pasoucích se hus velkých včetně  mnoha mláďat.
Fotopast na pastvině koncem května zachytila desítky pasoucích se hus velkých včetně mnoha mláďat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | fotopast Jihomoravské pobočky ČSO

ČSO si od uherského stepního skotu na Kosteliskách mimo jiné slibovala, že pomůže s potlačením invazního zlatobýlu a obnoví a rozšíří přírodně cenné biotopy. „Cíl se daří plnit. Krávy pastvou velmi výrazně potlačily zlatobýl. Kromě toho také zredukovaly rákos, okusují náletové dřeviny a přirozeně prosvětlují les,“ popisuje Čamlík.

Ještě před třemi lety byla v ptačím parku Kosteliska neprostupná džungle třtiny křovištní a zlatobýlu obrovského. Během několika let se péčí a obnovou podařilo území otevřít a zpřístupnit. „Pastvou uherského stepního skotu, která je jednou z tradičních metod obnovy na Kosteliskách, navazujeme na historii. Na tomto území se dlouhodobě páslo už před tisícovkami let. Dnes v záplavě zlatobýlu nacházíme malé ostrůvky biodiverzity, které postupně obnovujeme a zvětšujeme,“ popisuje Čamlík.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

10.8.2022 15:53
Vážení čtenáři, pastvinu jsem navštívil, a její vzhled opravdu odlišuje velmi výrazně od nepaseného okolí Toto okolí je hustě zarostlé více jak metrovými invazními celíky a americkými invazními astrami. Nikoli bezzásahovost, ale návrat k tradičními obhospodařování docela rychle zvrátil nepříznivý stav. Vzhledem j tomu, že v lokalitě je ještě mnoho neobhospodařovaných zaplevelených pozemků, dary pro ČSO na Kostelisko jsou velice dobře použité peníze na ochranu přírody.
Odpovědět
Anyr

Anyr

10.8.2022 23:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pokud by v přírodě byla člověkem nezkurvená rovnováha, o "obhospodařování" by se opět starala sama příroda. Povodně, sesuvy, laviny, požáry, spousta velkých býložravců - i jejich predátorů - různé vývraty po vichřicích... a tak podobně.
Škoda, že to teď musí řešit člověk uměle, a kde to uměle neřeší, tak je to v pytli. A obvykle opět člověkem zavlečenými invazními druhy.
Fakt, na co člověk sáhl, to podělal. :)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.8.2022 10:27 Reaguje na Anyr
Hotový blábol. Ta příroda by byla úplně jiná. Obhospodařovali by ji velcí savci jako tur stepní, mamut, nosorožec, slon, zubr. Ale nevešlo by se do ní 10 miliard lidí, ani 10 milionů a asi ani 10 tisíc. Co s nimi míníte?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

10.8.2022 18:00
Ornitologům občas přispívám drobnými finančními dary a jsem ráda, že jsou vidět výsledky jejich práce. Snad se tam jednou také dostanu, abych to viděla na vlastní oči – divoké husy miluju a ve volné přírodě jsem je už dlouho neviděla. Uherský stepní skot jsem viděla naživo zatím jen v ZOO Chomutov - ty jejich nápadně dlouhé rohy budí respekt. Je to hodně staré plemeno, na potravu velmi nenáročné. Prý jsou rychlí, silní a vytrvalí a osvědčují se především v horkém a suchém podnebí.

Na http://oko.yin.cz/44/uhersky-stepni-skot/ se píše, že otužilost proti počasí jde ruku v ruce s odolností vůči nemocem. "Kulhavka, slintavka, tuberkulóza i sněť slezinná se u nich vyskytují jen výjimečně a probíhají velmi lehce. Schopnost výkrmu je u uherského stepního skotu podprůměrná a produkce mléka nízká. Mléko je však velmi tučné, většinou obsahuje 5 až 6 %, výjimečně i 7 % tuku."
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist