https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pecka-na-jicinsku-nesouhlasi-s-moznou-nadrzi-na-potoku-zlatnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pecka na Jičínsku nesouhlasí s možnou nádrží na potoku Zlatnice

15.5.2020 00:20 | PECKA (ČTK)
Městys Pecka má z postavení případné přehrady o ploše 40 hektarů v údolí potoka Zlatnice mezi Bělou u Pecky a osadou Stupná obavy. / Ilustrační foto
Městys Pecka má z postavení případné přehrady o ploše 40 hektarů v údolí potoka Zlatnice mezi Bělou u Pecky a osadou Stupná obavy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Městys Pecka na Jičínsku nesouhlasí se záměrem ministerstva zemědělství zařadit lokalitu Bělá u Pecky mezi místa pro budoucí stavbu vodní nádrže. Starostka Pecky Hana Štěrbová (Nezávislí pro Peckovsko) ve středu řekla, že žádné orgány městysu souhlas se zařazením Bělé u Pecky mezi takzvané hájené lokality nedaly. Ministerstvo v pondělí v tiskové zprávě uvedlo, že stanovisko obcí u nádrže u Bělé zní "ano".
 

"Loni v červenci se o tom se zástupci ministerstva zemědělství a Povodí Labe jednalo v obci Vidochov, které se to také týká. Dosud jsme z jednání neobdrželi ani zápis. Pondělní oznámení ministerstva nás šokovalo," řekla Štěrbová.

Městys má podle ní z postavení případné přehrady o ploše 40 hektarů v údolí potoka Zlatnice mezi Bělou u Pecky a osadou Stupná obavy. "V lokalitě je vodní zdroj, hráz o výšce 27 metrů nám připadá jako sci-fi. Zlatnice je jen potůčkem a nedovedeme si představit, za jak dlouho by přehrada natekla. Zastavil by se rozvoj obce," řekla starostka. Své obavy dala najevo i při loňském setkání ve Vidochově, dodala.

Druhou novou lokalitou pro stavbu vodní nádrže v Královéhradeckém kraji má být údolí řeky Bělá severovýchodně od Skuhrova nad Bělou na Rychnovsku. Podle starosty Skuhrova Milana Bárty (Spolky pro obec) obec výhrady proti zařazení lokality mezi hájená území pro stavbu nádrží při loňském jednání na ministerstvu nevznesla. Oficiální souhlas schválený zastupitelstvem ani jiné stanovisko však obec nedala. Vše se podle Bárty projednávalo jen ústně.

"O možné přehradě se tady mluvilo již někdy před 40 lety. Teď to asi oprášili," řekl Bárta. Přehrada by podle jeho mínění v údolí mohla být. "Jde o zalesněnou a téměř neobydlenou oblast, žádné velké sítě tam nevedou," řekl. S případnou samotnou stavbou to podle něj tak horké nebude. Míní, že na stavbu by nedošlo dříve než za 50 let.

Ministerstvo zemědělství chce nově hájit 31 území pro vodní nádrže. Nejvíce, sedm, je jich v Kraji Vysočina. Většinou jde o lokality, které už v minulosti na seznamu byly, v uplynulých desetiletích z něj po námitkách místních zmizely.

Nyní je v celé ČR v takzvaném generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod 65 míst. V Královéhradeckém kraji jde o čtyři lokality: Pěčín a Lukavice na Rychnovsku a Fořt a Babí v okrese Trutnov.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

15.5.2020 06:46
To je v prdeli fakt.... já tu u vás mám uvedeno, že "ANO".... to je svinstvo co to MZe dělá.... polovina lidí z toho ministerstva by měla skončit za mřížemi....
Odpovědět
Pa

PavelA

15.5.2020 08:16
Tak tam to zaplavit by byla škoda.To je hezké údolíčko.
Vodní zdroj tam opravdu je.
Obec Stupná je od slova stoupa,neb se na Zlatnici kdysi těžilo zlato.V lese u Zlatnice je ostatně i kaplička s křížovou cestou,kterou se snaží lidé z blízké Borovnice opravit.
To jen tak na okraj k té lokalitě.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.5.2020 09:24 Reaguje na PavelA
Tady vidíte za co vláda ČR bojuje... za zničení zdrojů vody pro krajinu a její obyvatelstvo a o její ukradení pro "ty jejich vyšší priority" takže Agrofert a jiné obchodníky se smrtí krajiny....
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

15.5.2020 16:19 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Vláda jsou politici nikoli profesní odborníci. Je to škoda. V minulosti v souvislosti s podobnými projekty a v iniciaci Hnutí Brontosaurus podrobnou profesní studii v Československu vypracoval pražský HYDROPROJEKT. A podobně jako na Javorce a Bystřici podobné projekty označil za nespolehlivé. Nu dnes je moderní za vším vidět politiku a nikoli profesní odbornost. Nedokáži posoudit jak a kolik profesních vzdělanců se středoškolským a universitním vzděláním pracuje v Agrofertu a nejsou jen ovcemi premiera. Znám firmy kde dělají a pracují bívalý straničti funkcionáři Národní fronty a tyto firmy fungují bez problému a v ziskové hladině. Za třicet let se žádný stát nemůže zbavit absolventů vzdělávacích zařízení jež získali vzdělání v jiné politické době a ideologii. V té nakonec studovali i Okamurové, Kalouskové, Fialové, Vandasové i Konvičkové. A učitelé a profesoři jež vzdělávali studenty za Husáka musí učit a přednášet i dále než jim nastal důchodový věk, a to byli i učitelé a lektoři socialistické občanské výchovy a lektoři marxismu leninysmu .
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.5.2020 15:57
MZe by se mělo omluvit dotčeným obcím. Mlčení neznamená souhlas s tvrzením, to přece musejí úředníci MZe vědět. Úředník, který to nerespektuje, je buď hloupý nebo podvodník. Vrhá to hambu na celé ministerstvo. Zde nejde o to, zda obce jsou nebo nejsou příznivě nakloněny záměru MZe.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist