https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pet-vyjednavacu-kteri-zajisti-uspech-ci-propad-klimaticke-konference-cop26
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pět vyjednavačů, kteří zajistí úspěch či propad klimatické konference COP26

5.11.2021 14:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Španělská zástupkyně na klimatické konferenci COP26 Teresa Ribera.
Španělská zástupkyně na klimatické konferenci COP26 Teresa Ribera.
Zatímco světoví lídři na klimatické konferenci COP26 přečetli své projevy a odjeli, práci na dohodě o klimatických závazcích na konferenci COP26 odvádí někdo jiný: vyjednavači.
 

Roli vyjednavačů v klimatických jednáních plní nejčastěji diplomaté, politici nebo vládní poradci. Za Českou republiku je to Pavel Zámyslický, ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu na ministerstvu životního prostředí. Český vyslanec ale nepatří mezi pět nejdůležitějších vyjednavačů.

Klimatická jednání na COP26 poběží až do pátku 12. listopadu 2021.
Klimatická jednání na COP26 poběží až do pátku 12. listopadu 2021.

Hlavní slovo v jednáních mezi 197 zeměmi účastnícími se klimatické konference budou podle BBC nejspíše mít Číňan Sie Čen-chua, Saúd Ayman Shasly, Brit Alok Sharma, Sjeikh Hasina z Bangladéše a Teresa Ribera ze Španělska. Tuto pětici představil ve svém článku pro BBC Matt McGrath.

Co je vyjednavačům společné, je pronikavý úsudek, velká míra taktu a obrovská výdrž, kterou potřebují, aby vedli jednání až dlouho do noci. Jeden z účastníků konference přirovnal podle BBC práci vyjednavače k čtyřdimenzionální hře v šachy. Nikoli ale s šachovými figurami, ale se špagetami.

Každá země má totiž nejen své národní požadavky, ale státy spolu v rámci jednání vytváří různé bloky, a mohou být součástí několika takových aliancí zároveň. Česká republika má jednak své národní zájmy, které měl ve svém projevu předat Andrej Babiš, ale je především součástí Evropské unie, jejíž pozice je ve vyjednávání pochopitelně silnější.

Velká pětka

Čínský klimatický vyjednavač Sie Čen-chua na klimatickém summitu v Paříži v roce 2015.
Čínský klimatický vyjednavač Sie Čen-chua na klimatickém summitu v Paříži v roce 2015.
Foto | COP Paris / Flickr

Čína hraje jednu z hlavních rolí pro ochranu klimatu proto, že je největším producentem CO2 na světě. Na konferenci do Glasgow poslala veterána klimatických jednání Sie Čen-chua. Pan Sie měl být podle odborné veřejnosti už je v důchodu, ale kvůli COP 26 byl povolán zpět do služeb státu. Důvodem je zřejmě to, že má blízký pracovní vztah s americkým klimatickým vyslancem, Johnem Kerrym. Jejich vztah byl zásadní pro dosažení Pařížské dohody v roce 2015, kde došlo k celosvětové dohodě na snížení emisí skleníkových plynů.

BBC ale poukazuje na to, že tentokrát do jednání o klimatu vstupují americký a čínský zástupce s odlišnými prioritami. Zatímco USA by rády přiměla Čínu a další velké producenty skleníkových plynů k větším klimatickým závazkům, čínský vyjednavač přistupuje k jednání s tím, že chce pouze finalizovat detaily závazků dohodnutých v roce 2015.

Čína je součástí několika vyjednávacích bloků, jejichž názor výrazně formuje. Podobně silnou roli jako Čína má pro mnoho rozvíjejících se zemí Saudská Arábie a její vyjednavač Ayman Shasly.

Saúdská Arábie

Ayman Shasly ze Saúdské Arábie.
Ayman Shasly ze Saúdské Arábie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Získat pro klimatické závazky Saúdskou Arábii bude základem úspěchu konference COP26, myslí si novinář Matt McGrath z BBC. Pozice Saúdů má dvě polohy. Jednak je to země, jejíž ekonomický úspěch stojí na ropě, a její představitelé si to uvědomují, zároveň je to ale pouštní země s nepříznivým klimatem, která vnímá svou zranitelnost vůči výkyvům klimatu.

Ayman Shasly je sice bývalý zaměstnanec státní ropné společnosti Saudi Aramco, klimatických jednání se ale účastní po desetiletí. Kromě nich vede i saudský tým v Mezivládním panelu pro klimatickou změnu (IPCC) a je zároveň členem předsednictva Zeleného klimatického fondu, z něhož se poskytují finance pro opatření na ochranu klimatu v rozvojových státech.

Přestože Saudská Arábie byla dlouhou dobu v opozici vůči rázným a rychlým řešením klimatické změny, před setkáním COP26 oznámila svůj závazek dosáhnout nulových emisí skleníkových plynů do roku 2060, a snížit emise metanu o 30 % do roku 2030. S těžbou a využíváním ropy se ale nadále počítá.

Brit Alok Sharma, pověřený vedením klimatické konference COP26.
Brit Alok Sharma, pověřený vedením klimatické konference COP26.

Velká Británie

Protože se COP26 koná ve Velké Británii, velká část zodpovědnosti za jednání leží právě na organizující zemi. Vedením konference v Glasgow byl pověřen britský poslanec Alok Sharma.

Podle svých slov se v průběhu své kariéry snažil být extrémně nudný. V souvislosti s COP26 se ocitl v centru pozornosti médií, aktivistů i odborné veřejnosti a je konfrontován například se svou podporou otevírání nových ropných ložisek v Severním moři. V souvislosti s tím se v britských médiích objevilo i narčení, že přijal peníze od bohatého investora, který je spojený s ropnou firmou Exxon Mobil.

Bangladéš

Fórum klimaticky zranitelných zemí zastupuje premiérka Bangladéše Sheikh Hasina. Od ní se očekává, že do jednání vnese hlas zemí, které jsou vůči změnám klimatu nejzranitelnější. Bangladéš již prožívá nepříznivé dopady klimatické krize, a zkušená politička Hasina o nich umí mluvit tak, aby tuto žitou zkušenost předala dále.

Přestože rozvíjející se země patří k těm nejchudším, jejich skupina má v klimatických jednáních silný hlas. Mají na své straně morální hodnoty, které mohou hrát významnou roli v konsenzuálním rozhodování.

Země ze zranitelného fóra chtějí přimět nejbohatší státy světa k výraznému snížení emisí, k navýšení příspěvků do klimatického fondu a ke konkrétním opatřením, jak se vypořádat se ztrátami, která klimatická změna již přinesla.

Španělsko

Španělka Tereza Ribera je také veteránkou klimatických jednání OSN. Byla jednou z klíčových postav u Pařížskou dohody v roce 2015. V současnosti je španělskou ministryní pro ekologickou transformaci, kde pomáhala zajistit přechod od využívání uhlí k obnovitelným zdrojům. Španělsko bývá dáváno za modelový příklad, jak tuto tranzici udělat bez sociálních dopadů na zaměstnanost a narušení místní komunity.

Španělsko je v jednáních součástí EU, která se vidí jako nejambicióznější účastník jednání a chce prosadit výrazné snížení emisí skleníkových plynů. A zkušení vyjednavači jako Tereza Ribera ví, že klíčem pro prosazení větších klimatických závazků je vytvořit koalici těch, kdo jsou ochotní tyto závazky přijmout. Když se jim podaří vyjednat společný postoj, je jednoduší přesvědčit ostatní. Tak, jako se to povedlo u Pařížské dohody.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

5.11.2021 14:48
Já bych ty alternativy spíše nazval propad nebo totální krach.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 15:24
Zajímavé je, že se tam vůbec neobjevuje jeden z největších světových špinavců, Rusko.
Asi se s ním nikdo na nic nedomlouvá protože ví, že nikdy nic nedodrží.....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.11.2021 14:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Třeba nám zavře kohoutky a zachrání tím planetu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 16:11 Reaguje na Richard Vacek
Myslíte, že Rusko má pořád ambici rozpoutat tak děsivou válku?
Kdyby nám zavřeli kohouty, Evropa si energie koupí jinde, ale Rusko by scíplo hlady.
Odpovědět
AH

Adam Houbar

5.11.2021 16:44
Me by zajimalo, co budou pani vyjednavaci delat, az kvuli jejich jednamim zdrazi zivobyti vsem lidem tak, ze je pak pujdou nabodnout na vidle.
a zdrazeni energii v tech zemich, kde jsou zimy drsnejsi, bude znamenat, ze lide spali vse co bude horet. to bude panecku ekologie. plasty do luftu, lesy zmizi. no nevim. mozna by meli konecne pochopit, ze je treba najit cestu takovou, ktera bude schudna. pokud ta cesta povede pres hladomory a bidu, tak to nedopadne dobre. nikdo preci nespacha doprovolne sebevrazdu tim ze umrzne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 17:16 Reaguje na Adam Houbar
Právě proto se celý svět schází a vyjednává, aby takovou cestu našel.
Jenže soudruzi z Kremlu se toho vůbec neúčastní a jen kritizují a špiní, vytváří demagogické kampaně a straší lidi.

PROČ?

A) Rusko vede hybridní válku proti EU a potřebuje ji maximálně poškodit, právě OZE a Green deal jsou pro vylhané útoky velmi vhodné. Nikdo to tady nečetl.
B) Rusko je fatálně závislé na exportu fosilních paliv a pokud by se Evropa skutečně přiblížila uhlíkové neutralitě, zbankrotuje natvrdo.
Odpovědět
pm

5.11.2021 17:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevíte kolik % z ruského exportu plynu připadá na EU?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 17:53 Reaguje na
Myslím, že absolutní většina.
Až někdy teď zprovoznili Sílu Sibiře, která jde do Číny, ale před tím tam nebylo snad nic. Čína brala hlavně z Kazachstánu.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 09:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Já bych řekl, že je to ka šull - null s čínou. A co le podstatné, Rusko přes 70 procent vyproduklovaného plynu spotřebováváv samo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 20:48 Reaguje na
Z Východu do Evropy vůbec nevede roura a navíc by byla na houno. Protlačit plyn 10 tisíc daleko by bylo energeticky celý nesmysl.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 09:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Zatímco tlačit plyn 2000 km po americké pevnině, pak jej zkapalnit, dovézt 5000 km do Evropských přístavů, zde natlačit do plynovodů, a dalších 1500 km do vnitrozemí, to pochopitelně smysl dává, že?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.11.2021 18:53 Reaguje na Pavel Hanzl
"Právě proto se celý svět schází a vyjednává, aby takovou cestu našel."

Vy jste velký naiva! Celý svět se schází, aby projevil "usilovnou snahu" klima řešit a přitom se nic v zásadě nezměnilo. Uvidíte na konci COP26.
Odpovědět
pm

5.11.2021 17:23
Dobrý den,
dnes jsem se dočetl, že v EU bude 120mil lidí ohroženo energetickou chudobou. Uvědomuje si někdo, že to je celá čtvrtina obyvatel EU? A to celé za cenu snížení celosvětových emisí o maximálně 7%.
Vlastně ani nevím, jestli se bát klimatické, anebo spíše civilizační krize, možnosti občanské války a dalších katastrofických scénářů :/
Je vlastně nějaké řešení?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 20:47 Reaguje na
První je nevěřit demagogům. EU je silně bohatá až přežraná a kačáky na transformaci energetiky má. Jenom se to musí dobře zmanažovat.
A o to se všichni pořád tahají, není to sranda.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 09:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Plusmínus všechny státy EU jsou docela silně zadlužené, některé patří k nejzadluženějším zemím na světě. Tak kde ty kačáky máte? A to se nebavím o tom, že ECB provádí kvantitativní uvolňování, a tím to zadlužení snižuje. A opravdu si myslíte, že celá EU je přežraná?
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

6.11.2021 22:29 Reaguje na
Kdo bude energeticky chudý, bude chudý obecně, nejen ohledně energií. Bude mít problém také s bydlením a s nákupem potravin. Kdyby taková chudoba měla postihnout čtvrtinu obyvatel Evropy, je to sociální katastrofa nebývalých rozměrů.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.11.2021 17:30
Výsledek COP26 je tedy jasný. Bude přijata deklarace-dohoda , která rámcově pokryje téma, ale právně nezávazná.
EU bude pokračovat v letu ekonomického kamikadze a ožebračování unijních domácností stejným tempem.
Do pěti let bude zřejmé, že globální oteplování byl jeden velký švindl a napakovaly se správné party lidí.
Rusko se prosadí se svými SMR a páteří moderní energetiky bude jádro.
ČR stačí ještě uzavřít kontrakt s Westinghouse na JE Dukovany, což se následně ukáže jako jeden veliký průšvih.
Viníkem bude v diskuzi na Ekolistu panem Hanzlem označeno Rusko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 17:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vaše křišťálová koule by potřebovala upgrade, ukazuje jen samé pitomosti.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.11.2021 19:14
On ten "grýndýl" se tváří ekologicky, ale jde v něm hlavně o ekonomiku
a kšefty. Vyspělé země straší bubák prudkého vzestupu rozvojových zemí
a strach z konce vedoucího postavení ve světě. Přitom jejich podnikatelé
ten vzestup podporují přemístěním výroby do těchto zemí, aby ušetřili.
Doma jim "gryndýl" prodražuje výrobu a tak utíkají za "špinavou" energií
k těm kritizovaným "ropákům".Globalizovaná ekonomika vynáší, ale je to
pouhé přesouvání špinavé výroby jinam a za levnějšími výrobními náklady.
Záměr zbrzdit ty budoucí mocnosti tlakem na snížení emisí CO2 se ale
míjí účinkem. Srovnáním ekologických standardů by zbyla pouze výhoda
zatím nižší ceny práce, ale i ta se časem srovná. Výsledkem bude to
přesunutí hospodářské prosperity do těch zemí a vytvoření skanzenu
z bývalých průmyslových zemí s poklesem životní úrovně a vlivu na
globální ekonomiku. Už tu zažíváme prvé vlaštovky této politiky v automobilovém průmyslu, ocelářství, spotřebním zboží a vzestupu
těchto zemí i ve zbrojním průmyslu. Pozice velmocí se prohodí a
pak nastane procitnutí z toho, že se ty nové mocnosti vzdají
vůdčí pozice kvůli "gryndýlu". Vzdáváme se my a ustupujeme od
toho, co nás kdysi postavilo do čela Země. EU páchá sebevraždu
za smíchu těch ostatních, kteří si kladou u "gryndýlu" reálné cíle.
Evropa už je ale taková, že ustupuje a očekává, že bude vzorem.
Ústup není výhra, ale předzvěst prohry, pokud není cílem protiútok
po taktickém ústupu. Vážně ale pochybuji, že je to taktika, spíše
bych to tipoval na chaotické vyklizení pozic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 20:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Konspirační teorie byly vždy pitomosti, včetně téhle.
Evropské země už za 1. republiky ztratily vedení zeměkoule a stalo se co, Nic. Nejsilnější je od té doby USA.
Až se daly dokupy a vyznikla EU, zase jsou na špici. Ale ve výrobě plastových krámů fakt soutěžit s nikým nebude.
Možná převezme vedení Čína a stane se zase co? Nic. Pokud nebude agresivní a nevyvolá válku, to by byl problém skutečný.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.11.2021 06:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle z vás ta hloupost doslova prýští. Pan Macháček napíše pravdu, která se dá doložit statistikami od tvorby HDP po toky druhů zboží i porovnáním časově proměnných velikostí ekonomik zemí.
Vy to nazvete "konspirační teorií a pitomostí".
Nebouchl jste se navečer do hlavy jako správný eurohujer ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 08:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pan Macháček napíše jen iluzorní vizi budoucnosti z hlav kremelských demagogů.
Co je proboha za pravdu, nějaký odhad budoucnosti??
Víte vůbec, co to slovo znamená??

Vy jste taky určitě zažil bolševickou masírku, jak Západ za chvíli zkrachuje a jak zvítězí komunismus na celé Zemi, ne? A taky víte, jak to dopadlo!!
Jaký je tohle rozdíl?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.11.2021 08:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Víte já už na p. Hanzla reaguji pouze ze "sportu",
protože jeho bláboly vyvrací praxe a i postupné
procitnutí normálních lidí, mimo dětiček na demonstraci v Bruselu a politiků vytržených z reality. No a taky ti zaháčkování "aktivisté",
kteří mají obavu o svůj slibně rozjetý byznys.
Nevím kým je p.Hanzl, ale mám na něho hodnocení,
které si kvůli smazání nedovolím napsat. Ztráta soudnosti a sebereflexe se ani nedá jinak nazvat.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 09:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Hunžlík potřebuje fotovoltaickej buzinec, protože je na tom velký objem geodetických prací. Co na tom proboha nechápete?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 13:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to samozřejmě přesně naopak, ale jak je možné, že normální lidi mají na stejné věci zcela opačný názor??
Čověk, který je demoralizovaný, nevěří argumentům sebepravdivějším, vůbec je neuznává.
To vidím na vás i panu Vinklerovi i na ostaních ropácích.
Prostě z vás padá pouze negativa, jste zásadně proti všemu, nevěříte na demokracii a EU, nevěříte ani Rusku, prostě totální demoralizace.
Je vám úplně fuk, že vedení státu lže a krade.
Ještě byste věřili možná trochu na jádro, protože je to dnes zcela iluzorní představa.

"Pokud zničíte morálku národa, spadne vám do klína jako zralé ovoce". V.I.Lenin

A tohle se jim v hybridní válce podařilo. Ale poslední volby dávají nějakou naději.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 09:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenomže ta EU už nejenomže nevyrábí "platové krámy" - zkuste nějakou typickou ukázku tohoto, ona už nevyrábí skoro nic. Pane Hanzle, kde jsou třeba nějací evropští výrobci televizorů, v minulosti těchto byly mraky - Blaupunkt, Grundig, Telefunken, Nordmende.....kde jsou výrobci letadel, zbyl jeden nadnárodní Airbus, který má problémy, kde jsou takové výroby, jako oděvní, kožedělný a obuvnický průmysl, kde je nějaká významná EU firma vyrábějící počítačový hardware, jaksi ani ten DELL už nelze započítat do EU, kde je nějaká forma, která by vyráběla ty vaše pitomé panely, a to se samozřejmě nebavím o třeba primární chemii, která se outsourcuje, o průmyslu stavebních hot a dalším. Drahý pane Hanzle, EU zbyly akorát ty automobilky, a navazující průmysl, včetně firem, které těm automobilkám dodávají výrobní technologie. A tyhle greendeal jednoduše zazdí, a pak máte z celé slavné EU jeden velký chudobinec. On totiž pane Hanzle je problém, že Čínská centrální banka mohutně intervenuje, a Juan je silně podhodnocený. Až ty intervence skončí, tak ty čínské a další dovozy zdraží, a tím pádem se většině evropanů zdraží kromě energií a potravin i další životní potřeby, zejména oblečení, a blbiny, v podobě ICT a dalších se stanou dostupnými pouze pro lépe situované lidi.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.11.2021 13:21
Bangladéš je právě příkladem státu, který selhal. Neřízená porodnost tam vedla k tomu, jako kdyby na území Česka žilo 80 mil. obyvatel. Řešením tohoto problému pak není nějaké klima, ale návrat počtu obyvatel na počet, který umožní důstojný život.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 19:40 Reaguje na Richard Vacek
Tomáš Baťa počítal ČSR pro 30 miliónů lidí.
"Národy Slovanské mají větší porodnost než národy Germánské. Znamená to tedy, že příští Evropa bude Slovanská"?? TGM
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 20:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Počítal.....protože byl chytrý, a znal zásoby českého uhlí. A to ČR bylo sakra větší než dnes, a tehdejší konzumní standardy obyvatelstva byly jaksi úplně jinde, že.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist