https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pisek-chce-na-jare-spustit-stanici-na-suseni-kalu-z-cisticky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Písek chce na jaře spustit stanici na sušení kalu z čističky

11.2.2021 01:17 | PÍSEK (ČTK)
Písek chce na jaře spustit zkušební provoz stanice na sušení kalu a biomasy z čistírny odpadních vod (ČOV). Zařízení nahromaděný odpad spálí, přičemž z části vyrobí elektrickou energii. Náklady na projekt jsou více než 36 milionů korun a radnice na něj získala dotaci. Písek se stane prvním městem v ČR, které bude kal a biomasu takto využívat. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí Písku Petra Měšťanová.
 

"Celé dílo by mělo být připravené k provozu v polovině letošního dubna, pak bude následovat šestiměsíční testovací provoz," uvedla starostka Eva Vanžurová (Jihočeši 2020). Město získalo na projekt dotaci z operačního programu životní prostředí ve výši 21,3 milionu korun.

Práce na stanici v areálu ČOV začaly už loni. Po spálení kalu a biomasy zůstane ročně zhruba 360 tun popelovin. "Jedná se o materiál s vysokým obsahem fosforu, draslíku, dusíku a dalších látek, které jsou vhodné k přimíchávání do fosfátových substrátů. Během provozu zařízení bude vyrobeno zhruba 70 až 78 megawatthodin elektrické energie za rok, která se využije pro provoz stanice," řekl vedoucí oddělení rozvoje píseckého městského úřadu Jan Venclík.

Písek ročně vyprodukuje zhruba 3500 tun odvodněného kalu, který se odváží na mezideponii mimo území města. Kaly se pak používají jako materiál pro rekultivace. Za skládkování čistírenských kalů města hradí poplatek, který se podle předpokladů bude do budoucna zvyšovat, uvedla Měšťanová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

11.2.2021 09:34
Blbost. Je to cca 15 let, co jsem stavěl spalování biopaliva v Chemopetrolu Litvínov. Je tam společná ČOV pro Litvínov a chemičku. Na BIČ 3 se zahušťovaly biokaly a na BIČ 2 ropné kaly. Oboje se posílalo na teplárnu T 700, míchalo s chezacarbem ( sazemi), přidávalo k uhlí a spalovalo. Státu totiž končila výjimka na ukládání kalu v Mostě. Stavěla to Skanska divize chemie-energo.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.2.2021 16:04 Reaguje na Michal Ukropec
Ale Písek bude stejně první ...
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.2.2021 09:00 Reaguje na Jiří Daneš
Taky by mohli napsat kdo to realizoval, a jestli je to investice města, Čevaku nebo obou.
Odpovědět
ag

agrice

12.2.2021 09:30
Ekologie v praxi. Hodnotnou biomasu spálit. A s popelem co? Šup na skládku? Nebo snad šup na pole? Proč nejde na pole rovnou původní biomasa? Proč neudělat něco pro zvýšení a zachování organické hmoty v půdě?
Někdo holt má bezva kšeft.
Pokud si dobře pamatuji, tak měrné teplo u vody je 4,2 kJ na kg a stupeň Kelvina (Celsia). Po mechanické separaci je sušina cca 19 procent. To znamená, že jen na odsušení tuny separovaného kalu bude třeba asi 201 000 kJ? Pokud tedy předpokládám změnu teploty o 60 stupňů.
Halt ekologie...
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.2.2021 13:59 Reaguje na agrice
Jsou na to zřejmě dotace. Jinak podle naší legislativy jsou čistírenské kaly považovány za odpad. Proto do zavážky nebo na skládku. V Německu je to považováno za hnojivo.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.2.2021 14:16 Reaguje na agrice
Jinak co se týče kšeftu. Náklady na skládkovné se promítají do ceny stočného, tudíž i do ceny vody. Přitom VaK y provádí kontrolní měření chemické nezávadnosti a kaly stabilizují vápnem. Takže by se to dalo opravdu využít. Jelikož ekologistické struktury brojí proti jak proti kalům tak i stájovým hnojivům, zemědělci se bojí je používat.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

13.2.2021 15:40 Reaguje na Michal Ukropec
Teď jste to přesně trefil. Není to tak dlouho co zde byl zveřejněn příspěvek jak někde (myslím na jižní Moravě) neoprávněně rozmetali kaly. Udělali z toho ekologickou katastrofu. A při tom je to hlavně administrativní problém jak a kam to zařadíte. Ale samozřejmě proinvestovat 36 miliónů a vybrat nějaké dotace je daleko lukrativnější.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist