https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pisek-je-v-nizozemsku-spojencem-v-boji-proti-vzestupu-vod?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Písek je v Nizozemsku spojencem v boji proti vzestupu vod

4.1.2020 00:52 | TRINTELHAVEN (ČTK)
V době, kdy oteplování klimatu komplikuje v Nizozemsku boj s nebezpečím záplav, se místní radují z nové metody, která mění písek v jejich spojence. / Ilustrační foto
V době, kdy oteplování klimatu komplikuje v Nizozemsku boj s nebezpečím záplav, se místní radují z nové metody, která mění písek v jejich spojence. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V době, kdy oteplování klimatu komplikuje v Nizozemsku boj s nebezpečím záplav, se místní radují z nové metody, která mění písek v jejich spojence. Konstrukce s použitím písku se často považují za nestabilní, avšak Nizozemsko tvrdí, že vyvinulo techniku, která umožňuje tento materiál využít k upevnění jedné z nejvýznamnějších hrází v zemi. Zhruba třetina rozlohy Nizozemska leží pod úrovní hladiny moře.
reklama

 

Projekt zahájený v roce 2017 spočívá v tom, že se vysype písek proti hrázi, aby vytvářel jakousi přirozenou bariéru sloužící k předcházení záplavám. Nizozemci chtějí svůj nápad exportovat, protože vzestup vod způsobený oteplováním klimatu ohrožuje stále více zemí.

Hráz Houtribdijk, o kterou jde, je jedním z hlavních prostředků obrany proti záplavám v Nizozemsku od doby, co byla před více než 40 lety postavena. Její stavba začala v roce 1963, deset let poté, co si rozsáhlé záplavy v Nizozemsku vyžádaly na 1800 lidských životů.

Hráz Houtribdijk byla postavena proto, aby lámala vlny přicházející z jezera Ijsselmeer na severu země, které umožňuje regulovat úroveň přílivu. Její stavba vedla ke vzniku druhého jezera Markermeer.

Experti však v posledních letech usoudili, že hráz dlouhá 25 kilometrů již neodpovídá bezpečnostním normám a že naléhavě vyžaduje posílení.

"Stáli jsme před dilematem. V Nizozemsku nejsou skály. Bylo by nutné kámen dovážet ze zemí jako Norsko za cenu vysokých nákladů," řekl agentuře AFP profesor Stefan Aarninkhof z Technologické univerzity v Delftu.

Písek se pumpuje pod silnou vrstvou bahna na dně jezera Markermeer a z obou stran hráze se přivádí specifickým způsobem, který vypracovali vědci. Příroda se pak postará o zbytek: písek nakonec slouží jako zábrana proti vzestupu vod, říkají iniciátoři projektu. K hrázi se do poloviny příštího roku takto přivede více než deset milionů krychlových metrů písku.

Podle nizozemské vlády je posílení hráze pískem světovou premiérou. "Hráz pak bude schopna odolat silné bouři, jaká přichází v průměru jednou za 10.000 let," uvádí vláda. Ta se na projektu podílí spolu se soukromými firmami a výzkumnými ústavy.

Nizozemci doufají, že tento nápad prodají do zahraničí, aby pomohli dalším zemím v boji proti klimatickým změnám.

"Naučili jsme se několika pravidlům, jak pracovat v jezeře a stavět společně s přírodou," uvádí mluvčí konsorcia EcoShape Fokko van der Groot. Konsorcium sdružuje strany zúčastněné na projektu. "Takový způsob stavby v souladu s přírodou se dá ve světě aplikovat všude, kde je ochrana proti vodě problémem," dodává.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2020 04:18
Ekolist by snad měl sloužit pro šíření informací z oblasti ŽP.

Článek je zcela mimo, nejspíš jásá nad revoluční metodou ochrany pobřeží , aby následně prozradil veliké tajemství :" Písek se pumpuje pod silnou vrstvou bahna na dně jezera Markermeer a z obou stran hráze se přivádí specifickým způsobem, který vypracovali vědci. Příroda se pak postará o zbytek".

V čem spočívá princip ochrany se pak čtenář nedoví.To je na dvě věci , na nic a na h.... .
Aby se ostatní čtenáři nedostali do stejného stavu jako já, posílám odkaz , kde je skutečně vysvětlen princip "pískového motoru".

https://www.dezandmotor.nl/en/the-sand-motor/introduction/
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist