https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plyn-je-v-eu-od-pondeli-drazsi-o-70-procent-rusko-hrozi-odstavkou-plynovodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plyn je v EU od pondělí dražší o 70 procent, Rusko hrozí odstávkou plynovodu

16.6.2022 16:33 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent, surovina se nyní prodává za více než 140 eur za megawatthodinu (MWh). Cena se začala zvyšovat po zprávě, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1. Ten je přitom hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do EU. Podle agentury RIA Novosti to dnes řekl ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov.
 

Takový scénář by byl katastrofou pro Německo, které je na dodávkách plynu tímto potrubím závislé, řekl velvyslanec na okraj ekonomického fóra v Petrohradě. Ruská státní společnost Gazprom už dodávky plynu potrubím Nord Stream 1 tento týden omezila celkem asi o 60 procent, maximální objem dodávek se tak snížil z obvyklých 167 milionů metrů krychlových na 67 milionů metrů krychlových za den.

Italská energetická společnost Eni odpoledne oznámila, že Gazprom jí dnes dodá jen 65 procent dohodnutého objemu plynu. Rakouská OMV pak uvedla, že od Gazpromu bude odebírat méně plynu.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v červenci se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku odpoledne dostala nad 145 eur (3585 Kč) za MWh, a vykazovala tak proti předchozímu dni nárůst zhruba o 20 procent. Ceny v TTF jsou pro evropský trh určující. V pondělí se cena pohybovala mírně nad 80 eury.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že za omezením dodávek plynu do Evropy jsou dopady sankcí. Ty na Rusko zavedly západní země kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Rusko se omezovat dodávky předem nechystalo, na vině jsou podle Peskova problémy s údržbou turbín. Toto vysvětlení ale už ve středu odmítl německý ministr hospodářství Robert Habeck, jenž krok Gazpromu označil za politicky motivovaný.

Ceny plynu se začaly zvyšovat už loni na podzim, podle části ekonomů v souvislosti se Zelenou dohodou pro Evropu (European Green Deal), ve které Evropská unie stanovila harmonogram rychlého odklonu od fosilních paliv. Před rokem se cena plynu v TTF pohybovala kolem 19 eur za megawatthodinu, ale už před koncem loňského roku překročila 120 eur/MWh, než se opět snížila. Krátce po ruské invazi na Ukrajinu stál plyn v TTF přechodně i 345 eur.

Gazprom už plyn nevyváží západním směrem potrubím Jamal-Evropa, dodávky zastavil, když Rusko uvalilo odvetné sankce na společnost EuRoPol Gaz, která vlastní polskou část plynovodu. Plyn tímto potrubím proudí už jen východním směrem, tedy z Německa do Polska. Kromě toho Ukrajina v květnu rozhodla, že přestane umožňovat Gazpromu tranzit ruského plynu přes stanici Sochranovka, jeden ze dvou tranzitních bodů na ukrajinském území. Objem ruského plynu, který směřuje do EU přes Ukrajinu, se tak snížil asi o třetinu.

Paralelně s plynovodem Nord Stream 1 vede i nově dokončený plynovod Nord Stream 2. Ten by zdvojnásobil kapacitu plynu, který může Rusko dodávat do Evropy, Německo ale kvůli ruské invazi na Ukrajinu zprovoznění projektu zablokovalo.

Nižší objem dodávek vyvolává obavy, zda bude možné před zimou naplnit zásobníky plynu tak, jak si vlády jednotlivých unijních zemí naplánovaly. Méně plynu z Ruska proudí také do Itálie, o snížení objemu dodávaného plynu Gazprom informoval také partnery na Slovensku a v České republice. Slovenský podnik SPP i česká elektrárenská společnost ČEZ ale na dotaz agentury Reuters uvedly, že omezení dodávek nemá na zákazníky žádné dopady. Podle odborníků, které už dříve oslovila ČTK, by zastavení dodávek plynu do Německa pocítila i Česká republika.

Omezení dodávek ruského plynu hlavní trasou do EU se časově kryje s problémy americké společnosti Freeport LNG. Její terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) patří k největším vývozním zařízením tohoto druhu ve Spojených státech a v poslední době z něj zkapalněný plyn proudil zejména do Evropy. Kvůli požáru ale bude nejméně do září mimo provoz a k plné kapacitě se vrátí až koncem roku. Původně firma předpokládala, že provoz obnoví asi za tři týdny.

Členské země EU začaly už dlouho před válkou na Ukrajině závislost na tehdy velmi levném ruském plynu omezovat a dlouhodobé kontrakty nahrazovat krátkodobými, kde bývají ceny výrazně vyšší. Přepočteno na milion britských termálních jednotek (mmBtu) se teď cena plynu pro evropský trh v TTF pohybuje nad hranicí 44 dolarů za mmBtu, zatímco před rokem činila asi 6,50 USD. Cena LNG pro asijský trh se teď pohybuje nad 23 USD za mmBtu, zatímco před rokem činila zhruba 7,50 USD.

Gazprom už koncem dubna zastavil dodávky plynu do Polska a do Bulharska. Zdůvodnil to tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. Později Gazprom ukončil také dodávky suroviny do Finska a Nizozemska. Plyn přestal dodávat rovněž dánské společnosti Orsted a do Německa britské firmě Shell Energy.

Rusko začalo platby ve své měně vyžadovat po únorové invazi na Ukrajinu, když na něj západní země uvalily sankce, které většinu finančních transakcí mezi Ruskem a Západem znemožnily. Mluvčí Kremlu ale minulý týden uvedl, že Moskva nepředpokládá, že Gazprom zastaví dodávky zemního plynu dalším evropským zákazníkům. Dodal, že systém, který Moskva vytvořila, aby odběratelé hradili dodávky ruského plynu v rublech, funguje podle plánu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

16.6.2022 18:17
Chudáci Rusové, co budou dělat bez peněz, když dle centrální banky je na tom ekonomika špatně?

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/rusko-na-ekonomickem-foru-v-petrohrade-otevrene-priznalo-ze-je-v-problemech-40400349#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 07:46 Reaguje na Petr Eliáš
Paní Elvíra je tam snad jediný činovník, který nelže.
Doufám, že má celou rodinu už na Západě a před barákem nastartované evakuační vozidlo.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.6.2022 10:24 Reaguje na Petr Eliáš
Aha. Novinky- to máte vskutku vynikající zdroj objektivních informací. Už se vůbec nedivím, odkud berete ty svoje nesmysly. Jenže opak je pravdou, víme?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.6.2022 10:58 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.6.2022 12:14 Reaguje na Petr Eliáš
Jak je na tom Rusko mi je šumák. Jak jsme na tom ale my ne. A pomyšlení, že jsou na tom v Rusku hůř mne tedy moc nezahřeje ... obrazně i doslova.

Rusko je v problémech od vzniku Kyjevské Rusi ... jenže se jim musí nechat, že oni fakt umí trpět, zejména když vrchnost poručí a dodá k tomu nějaké vyšší ruské dobro.

Bylo by fajn si uvědomit, že největší kokotina kterou lze udělat, je podcenit nepřítele.
Odpovědět
DA

DAG

17.6.2022 12:42 Reaguje na Svatá Prostoto
Tady musím souhlasit. Nicméně napadení Ukrajiny je nespravedlnost a já se na jakékoliv podpoře agresora odmítám podílet víc než je třeba. Ano my se snažíme, aby ho Ukrajina porazila a on nás za to bude vydírat, ale my nesmíme vyměknout.
Ideální, kdyby putina zhoupnuli na kandelábru všechno na něj hodili, stáhli se a začalo se znovu. To se asi nestane už má rusy přes FSB podchycené jako nácci němce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 07:50
"Takový scénář by byl katastrofou pro Německo, které je na dodávkách plynu tímto potrubím závislé, řekl velvyslanec na okraj ekonomického fóra v Petrohradě."
Jenom tam soudruh nějak opomněl dodat, že je závislé z asi 20% (a dnes možná ani to ne), že má sjednané kontrakty po celém světě a do zimy si Rusi tu rúru můžou nacpat do špic celou.
Odpovědět
va

vaber

17.6.2022 08:26
Rusko hrozí odstávkou? vždyť to je to, co Evropa a Volodymyr chtějí ,
tak by se měli v EU všichni radovat, Rusko vlastně Evropě pomáhá od závislosti na Rusku
co to je za nadpis?
už před lety se Evropa radovala jak snížila nákupy plynu od Ruska ,že plyn nebude potřebovat a výsledek výsledek byl začátek krize
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 08:40 Reaguje na vaber
Správně. Rusko vydírá a Evropa se brání jak o život a hledá jiné dodavatele. Pokud by měla na to totální odstřižení pár let času, bylo by to zcela bezproblémové a zalevno, ovšem za blbost se platí.
A Putin to ví a proto nás dusí dnes, protože moc jiných možností už nemá.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.6.2022 10:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Putin má takových možností, o kterých se vám ani nezdá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 11:25 Reaguje na pavel peregrin
Fakt? Třeba vyhrožováním jadernou bombou.
Nebo vyhrožováním tankem Armata, který má převodovku BMW nebo supersonickou střelou Kinžál, která letí rychle jak Iskander, ale má problémy se trefit.
Ovšem fakt je, že má u nás velmi silnou pátou kolonu, ovšem jsou to většinou jen tutani a hlupáci.
Odpovědět
va

vaber

17.6.2022 16:11 Reaguje na Pavel Hanzl
co to meleš Hanzl ,vydírá,
naopak pomáhá Evropě v sankcích které všichni chtějí a ty prví vykřikuješ,nebo snad ne,
tak co to blekotáš ,že se Evropa brání jako o život ,když jinde tvrdíš, že máme plynu dost,
ta pátá kolona bude asi Hanzl
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 21:36 Reaguje na vaber
Brání je jak o život a to úspěšně. Plynu je zatím dost. Cílový stav bude, až bude plynu dost a žádný z Ruska.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.6.2022 07:16 Reaguje na vaber
Sankce na dovoz plynu žádné nejsou ani do budoucna.
Odpovědět
ZK

Zan K.

17.6.2022 10:43
Zajímavější bude, až se budou hledat vinníci oné energetické a potažmo ekonomické krize, pokud dosáhne nadoblačnách výšin. Proto by bylo záhodmno si některé výlevy a komentáře archivovvat i s autory. Pak totiž teprve uvidíme co je to zběsilá skartace dokumentů....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 11:27 Reaguje na Zan K.
To se ví dávno a taky se ví, že žádné nadoblačné výšiny nám nehrozí. Pokud si to nezdupeme sami, na což jsou čecháčci ale dost kadeti.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.6.2022 15:01 Reaguje na Zan K.
Ještě pře rokem na foru O energetice se pánové Veslý a Vaněček dušovali, jak nám ty slunečníky a větrníky zlevní elektriku tvrdíce že je zdarma. Zapomínali, že veškerá energie je zdarma, neboť ji vyrobil velký třesk. A platí se jen za to aby byla ve správné formě na správném místě ve správný čas tj za investice a práci lidí. Když jsem jim vysvětloval, že náhrada za atom je nutně dražší apoň 5x, neboť musíte postavit: Větrníky , když nefouká tak Slunečníky, když nesvítí a nefouká tak baterie, když je to na zimu tak plynovku nebo uhelku a to vše doplnit rozsáhlou spojovací sítí. Toto zainvestování vychází aspoň 5x více, než jaderka napřímo. Smáli se až do letošního jara. Eletrika je už 5x dražší a poroste. Ona ta fyzika p. Hanzlovi ukáže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 21:40 Reaguje na Slavomil Vinkler
Postavíte větrníky a slunečníky a to je v prvním kole celý. Uhláky a plyňáky už máte, jen ušetříte bambilión za palivo.
Ve druhém kole musíte mít už vodíky a baterie, abyste mohl odstavit uhláky plyňáky.
Jádro je zcea úžasné, stačí se podívat na dnešní Francii.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist