https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-zacala-dopoustet-oblibeny-bolevecky-rybnik-precistenou-vodou-z-berounky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň začala dopouštět oblíbený Bolevecký rybník přečištěnou vodou z Berounky

17.9.2022 00:24 | PLZEŇ (ČTK)
Problemyticky snížený stav vodní hladiny Velkého Boleveckého rybníka v Plzni.
Problemyticky snížený stav vodní hladiny Velkého Boleveckého rybníka v Plzni.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Fojtíková / Město Plzeň
Přečištěnou vodou z řeky Berounky začala Plzeň dopouštět Bolevecký rybník. Hladina třiapadesátihektarového nejoblíbenějšího rekreačního rybníka ve městě je kvůli dlouhotrvajícímu suchu 1,3 metru pod přelivem, chybí mu zhruba polovina jeho objemu vody. Na normálním stavu byl naposledy v květnu 2017. Celý projekt na dopuštění rybníka přišel město na 60,2 milionu korun. Čerpat vodu z řeky může Plzeň deset měsíců v roce, a to pouze 20 litrů za sekundu při zachování průtoku Berounky 4,46 metru krychlového za sekundu. Dopuštěná voda bude nejdříve asi doplňovat podzemní vody, než se rybník dostane na normální stav, může trvat i několik let, zaznělo včera při spuštění systému.
reklama

 

"Projekt doplnění vody do Velkého boleveckého rybníka je v rámci ČR jedinečný," řekl primátor Pavel Šindelář (ODS). Za sedm měsíců se podařilo vybudovat objekt na jímání vody z řeky, zařízení na její čištění a přibližně 600 metrů potrubí, kterým voda poteče od Berounky přes úpravnu v areálu čistírny až k hrázi. Po dopoledním spuštění se teď systém na čas zastaví, protože po silných deštích je voda v Berounce zakalená, což by poškodilo citlivou čisticí technologii.

Podle matematických modelů se z Boleváku odpaří až 200 000 kubických metrů vody za rok, řekl náměstek primátora pro životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09). Při letošních tropických dnech klesala hladina o jeden centimetr každých pár dní. V srpnu byla 1,33 metru pod přelivem, což bylo nejméně za poslední desítky let. V mimořádně suchém roce 2017 hladina klesla za rok o 33 centimetrů, v roce 2019 až o 104 centimetrů. Loni díky bohatým srážkám poprvé po čtyřech letech v ročním souhrnu neklesla, letošní vedra ale zapříčinila další pokles. Při letošním srpnovém minimu chybělo v rybníku přes 515.000 metrů krychlových vody, s podzemní vodou je to podle odhadů asi 700.000 kubíků vody.

Podle Richarda Havelky, který má v městské organizaci Správa veřejného statku na starosti vodní plochy, tak chybí v Boleveckém rybníku zhruba polovina jeho objemu. Na vysychání má podíl počasí. "Celkově je sucho, hladina podzemních vod významně poklesla, odsychají i okolní borové lesy, protože nemají vodu. Bolevák byl dotován také Boleveckým potokem a přítoky," řekl. Potoky jsou ale teď suché, došla podzemní voda. Rybníku chybí také srážky, které spadnou v jeho povodí. Podle hydrobiologa Jindřicha Durase je až čtvrtina povodí zastavěna sídlišti a voda, která tam spadne a nevsákne se do trávy, teče do kanalizace.

Aby se mohla voda z Berounky dostat do rybníka, který se vyznačuje vysokou kvalitou a čistotou vody, musí se čistit. Je nutné zbavit ji fosforu, který je živinou pro rozvoj sinic, musí se vyčistit i od bakterií a organických nečistot, jako jsou třeba zbytky léčiv, hormonální látky a podobně. Musí se také vyčistit od mikrospopických spór račího moru, který by v rybníku stoprocentně zlikvidoval cennou původní populaci raků říčních, dodal Duras.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Nakobyl

Karel Nakobyl

17.9.2022 15:10
do rybníka, který se vyznačuje vysokou kvalitou a čistotou vody, - svět se mění. Pamatuji, jak jsme na Bolevák chodili kolem povrchové kanalizace za Starého Bolevce, která v pohodě do rybníka tekla.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

18.9.2022 20:40 Reaguje na Karel Nakobyl
:) Jenže nic netrvá věčně a postupně se hromadící živiny nám spolu se sinicemi nakonec vystavily účet. Teď máme vodu v Boleváku čistou, ale zase je jí málo. Voda prostě PROPOJUJE a ukáže nám, co kde děláme špatně...
A náprava právě nejde moc dobře a lacino...
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist