https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-rozsiril-vybehy-v-rezervaci-velkych-kopytniku-u-nyran?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj rozšířil výběhy v rezervaci velkých kopytníků u Nýřan

13.1.2023 01:36 | NÝŘANY (ČTK)
Samice pratura v přírodní rezervaci Janovský mokřad u Nýřan na Plzeňsku.
Samice pratura v přírodní rezervaci Janovský mokřad u Nýřan na Plzeňsku.
Zdroj | Česká krajina
Téměř na dvojnásobnou plochu rozšířil v minulých dnech Plzeňský kraj výběhy pro velké kopytníky v přírodní rezervaci Janovský mokřad vedle dálnice D5 u Nýřan. Z původních 11,7 hektaru se rozloha pastevní plochy zvětšila o 8,9 hektaru. V mokřadním biotopu žije nebo se zastavuje na tahu několik ohrožených druhů ptáků, od konce roku 2021 žijí v rezervaci divocí koně a zpětně šlechtění pratuři. V příštích týdnech by měli do rezervace přijet další velcí kopytníci, aby zvířata zvládla rozsáhlejší plochy spásat, informoval ČTK Dalibor Dostál, ředitel organizace Česká krajina, která poskytla bezplatně zvířata.
reklama

 

"Plzeňský kraj je výborným příkladem toho, jak veřejná instituce dokáže pečovat o biologicky cenné území přírodě blízkým a zároveň finančně efektivním způsobem,“ řekl Dostál. Na příkladu rezervace u Nýřan se podle něj také ukázalo, jak rychle lze v Česku podobnou rezervaci založit, pokud úřady postupují vstřícně a bez zbytečných obstrukcí. Představitelé krajského úřadu se byli v rezervaci České krajiny v Milovicích podívat pro inspiraci v červenci 2021 a v prosinci téhož roku se již u Nýřan pásli divocí koně.

Kraj vyhlásil Janovský mokřad přírodní rezervací 24. května. 2021. Vykoupil desítky hektarů pozemků a zabránil tak tomu, aby se rozsáhlé mokřiny a divočina, kde se vyskytuje až 60 druhů vzácných ptáků i dalších živočichů, vysušily a začala tam zemědělská činnost nebo tam vznikla odpočívka pro kamiony. Rezervace má rozlohu přes 70 hektarů. Lze tam spatřit vzácné ptačí druhy, jako jsou například polák malý, bramborníček hnědý nebo jeřáb popelavý. "Předmětem ochrany jsou převážně mokřadní biotopy jako rákosiny, křoviny, rašelinné a podmáčené plochy nebo trvale zaplavené tůně s neupraveným vodním režimem a výskytem zvláště chráněných druhů živočichů a celkově vysokou diverzitou, zejména ptáků," uvedl Jiří Vlček z krajského úřadu

Bývalá pole výrazně zarůstala plevelem a expanzivními druhy trav, které by měla potlačovat právě pastva praturů a divokých koní. Kraj ještě plánuje ve starší části pastviny vytvořit rozsáhlou periodickou lagunu, která by měla být spásána zvířaty a tím vytvořit potravní nabídku pro migrující i hnízdící ptáky. Do lokality byli v prosinci 2021 přivezeni tři divocí koně a v lednu 2022 dvě krávy pratura s odrostlým teletem. V březnu 2022 se jedné ze samic narodila dvojčata.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

13.1.2023 09:52
Pastva velkých kopytníků je konečně rozumná péče o rezervace.
Odpovědět
HH

Honza Honza

13.1.2023 10:23
nikdy bych nekritizoval živelné zalesňování (i nálety) remízků a mezí mezi poli, kolem cest, protože potřebujeme větší zalesnění, ale tam, kde je vhodné místo, spíše rovinaté a vlhčí, kvůli pestrosti ktrajiny je potřebné i vypásání, udržování lesostepi. Pokud budeme vyspoušet zavodněná místa a stavět na nich parkoviště pro kamiony, žádný Green Deal za biliony nám nepomůže.
Odpovědět
JB

Jan Bednář

13.1.2023 17:11
V Plzni už taky koukám přichází o svobodu volného pohybu jako my tady v Milovicích. Smutné.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.1.2023 17:43 Reaguje na Jan Bednář
Tohle mě fakt baví. V Milovicích vám vadí 2 km2 oplocené rezervace, ale že se ve stejném okrese nachází taková obora Kněžičky s více jak 3x větší rozlohou (6,8 km2 - kam veřejnost mimochodem taky nesmí), to už vám je evidentně jedno. To omezení z nějakého důvodu není. Těch 20 ha u Plzně, tedy 0,2 km2, je už ale neskutečné omezení, stejně jako 2 km2 v Milovicích.

Mimochodem, 6 největších obor u nás (Soutok, Židlov, Lánská, Fláje, Moravský Krumlov a Boubín) mají celkovou plochu 17 346 ha, tedy 173,5 km2. A že se ani další nemusí stydět... nejedna za tímto seznamem TOP 6 mají 15 km2 a víc.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.1.2023 18:03 Reaguje na Slovan
Takových obor bez přístupu je jen v okolí Brna asi 8.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.1.2023 19:42 Reaguje na Slavomil Vinkler
Je jich až příliš. Společně dají určitě plochu srovnatelnou se středně velkou chráněnou oblastí v našich podmínkách (můj tip je kolem 300 km2).
Je zajímavé, že tohle nikoho netrápí. Ale rezervace v Milovicích nebo tato vskutku veliká pastevní plocha u Plzně je obrovské omezování svobody pohybu... jako by do těch mokřadů někdo, mimo různých přírodovědců, někdy vkročil.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.1.2023 22:49 Reaguje na Slovan
Tu oboru si ale někdo zřídí hezky za své peníze.

Rezervace velkých kopytníků je území, kde se za veřejné prostředky zamezí veřejnosti přístup.

To je dost rozdíl, ne?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.1.2023 09:42 Reaguje na Viktor Šedivý
Většina obor co znám je již od starého dobrého rakouska. Císařské nebo šlechtické lovecké revíry.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.1.2023 09:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nyní tedy státní lesy.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.1.2023 12:42 Reaguje na Viktor Šedivý
Pokud se bavíme o omezování svobody pohybu, pak v tom rozdíl není. Většina obor je veřejnosti uzavřena i přesto, že je pronajímají státní LČR na státních pozemcích. Pokud tohle někomu nevadí, pak nechápu, že se rozčiluje nad omezováním pohybu na pozemcích ve vlastnictví kraje, který je pronajímá ochranářské neziskové organizaci, která se o něj zároveň stará a je prokázáno, že díky její činnosti tam žijí i různé druhy vzácné fauny a rostou vzácné druhy flory.

Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.1.2023 18:00
Ve skutečnosti koně a krávy udrží elektrické ohradníky. Vlky a prasata ne.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.1.2023 22:50
Jaký by byl rozdíl, kdyby se tam úplně normálně pásl běžný domácí skot?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

14.1.2023 12:16 Reaguje na Viktor Šedivý
běžný zhýčkaný skot asi ne ale odolná primitívní či masná plemena ano. i když po válce se po krajině potulovalo mnoho skoro zdivočelého dobytka a koní. tady tyto obory mají pod palcem už pro sebe ti podnikatelé z České krajiny !!!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.1.2023 12:47 Reaguje na radim buffalo tobias
Ona ta mléčná plemena s dojivostí 50l denně nejsou úplně dobrá na venkovní pastvu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.1.2023 12:45 Reaguje na Viktor Šedivý
V podstatě žádný. To chce jen trochu odolnější zvířata, aby se nemusela na zimu poklízet.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.1.2023 12:56 Reaguje na Viktor Šedivý
Třeba tím, že podpoříte tzv. "Tauros Programme", kterého se účastní právě i Česká krajina. O tyto pratury se téměř nemusíte starat na rozdíl od běžného domácího skotu". Jsou prostě odolnější po všech strýnkách a pokud jim poskytnete dostatek místa pro pastvu, pak stačí zajistit pouze zdroj vody (pokud ho dané území již nemá). Alternativou by mohli být pouze různá primitivní plemena, nikoli však ta běžná.

Více o projektu Tauros: https://rewildingeurope.com/rewilding-in-action/wildlife-comeback/tauros/

Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.1.2023 23:13
To je super! Za to dávám Plzeňskému kraji palec nahoru.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist