https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-povodnich-v-cr-nefunguji-tri-cistirny-odpadnich-vod-splasky-tam-tecou-do-rek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po povodních v ČR nefungují tři čistírny odpadních vod, splašky tam tečou do řek Aktualizováno

24.10.2024 11:58 | PRAHA (ČTK)
Odpadní voda
Odpadní voda
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nefunkční jsou po povodních v ČR stále tři čistírny odpadních vod, nejhorší situace je v Ostravě a Mikulovicích na Jesenicku. Ústřední čistírna v Ostravě bude plně fungovat za čtyři nebo pět měsíců, částečně do konce roku. Teď splašky z domácností a většiny firem tečou do řeky Odry. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Na dotaz ČTK doplnil, že o situaci komunikuje i s Polskem, protože postižené řeky odtékají z českého území. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) bude kvůli tomu průtok na řece Odře v Bohumíně udržovaný na dvojnásobku stanoveného minima.
 
Zdravotní rizika znečištění řek splašky jsou podle hlavní hygieničky Barbory Mackové nízká. "Pokud se v té řece někdo nebude koupat nebo tu vodu používat k zalévání či podobným činnostem," odpověděla na dotaz ČTK. Zdroje pitné vody jsou podle ní v dostatečné vzdálenosti. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) připomněl, že lidé si mohou nechat vodu ve svých studních otestovat od hygieniků, testovali jich už zhruba 1500.

Některé čistírny odpadních vod byly podle Hladíka povodní prakticky zničené, jiné se ale daří postupně zprovozňovat, naposled ve středu v Opavě. Čistírna v Ostravě-Přívoze odvádí splašky z téměř 99 procent území města, které má téměř 285.000 obyvatel. "Do konce roku rozjedeme mechanické čištění a v následujících dvou, maximálně třech měsících biologické čištění," doplnil Hladík. O situaci v Česku jsou podle něj pravidelně informovány polské orgány, znají i konkrétní harmonogram obnovy provozu.

Na obnovu infrastruktury, vodovodů a kanalizací MŽP vyhradilo dvě miliardy korun, 13 subjektů už požádalo o 1,1 miliardy. Například Mikulovice požádaly o 146 milionů korun, Vodovody a kanalizace Jesenicka o 266 milionů. Město Ostrava vyčíslilo podle tiskové zprávy škody na čistírně na 597,5 milionu korun bez DPH. Na dotace pro občany podle Hladíka obce požádaly o 206 milionů korun, požádalo jich 30. Pro každou domácnost budou mít až 40.000 korun na odstraňování škod nebo zvýšení platby za energie při vysoušení či topení.

Obnova povodněmi poškozených toků, zejména v povodí Odry, bude podle Výborného trvat až deset let. "To jsou projekty, které nelze realizovat rychleji," dodal. Opravy zničených protipovodňových opatření či budování již naplánovaných nových budou podle něj rychlejší. Intenzivní diskuse se podle něj vede o tom, jakým způsobem k obnově přistoupit. "Určitě nepůjdeme slepou cestou, že budeme všechno vracet do podoby, v jaké to bylo 10. září," řekl. Nyní se řeší situace na tocích mimo obce, v obcích bude následovat.

Přednost budou mít poškozená protipovodňová opatření či vodní díla. "Připravuji na vládu materiál, kde budeme řešit dlouhodobé investice," doplnil Výborný. Budou to podle něj vyšší jednotky miliard korun pro škody na vodohospodářském majetku a protipovodňová opatření ve správě Povodí Odry a Povodí Moravy. V letošním rozpočtu je na obnovu vyhrazeno 300 milionů korun. Výborný připomněl, že příští rok se začne budovat naplánované protipovodňové opatření v obci Zátor na Bruntálsku za téměř půl miliardy korun a bude pokračovat úprava jezu v Branticích na Bruntálsku.

Povodně zasáhly v polovině září zejména Moravskoslezský a Olomoucký kraj, v nejvíce postižených oblastech způsobily miliardové škody. Poškozeny byly budovy, silnice, železnice i další infrastruktura. Vláda kvůli povodním zvýšila schodek letošního rozpočtu o 30 miliard na 282 miliard korun, u rozpočtu na příští rok zvýšila schodek proti původnímu návrhu o deset miliard na 241 miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

24.10.2024 12:48
ekologická katastrofa která asi moc nevadí....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist