https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-ekofarem-v-cesku-v-poslednich-letech-stoupa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet ekofarem v Česku v posledních letech stoupá

4.6.2019 00:25 | ROHOZNÁ (ČTK)
Manželé Řezníčkovi z Bezděkovského mlýna (na snímku) hospodaří na 180 hektarech půdy. Chovají masný skot a ovce a v režimu ekologického zemědělství pěstují obilí i brambory.
Manželé Řezníčkovi z Bezděkovského mlýna (na snímku) hospodaří na 180 hektarech půdy. Chovají masný skot a ovce a v režimu ekologického zemědělství pěstují obilí i brambory.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet ekofarem v České republice v posledních letech prudce stoupá. Nyní jich pracuje přibližně 4500 a loni v průměru přibyla každý den jedna nová farma, která hospodaří ekologicky. Svaz PRO-BIO a Nadační fond Richarda Bartáka v sobotu předaly ekostatku zaměřenému na chov masného skotu Bezděkovský mlýn z Rohozné na Jihlavsku ocenění ekofarma roku. Řekla to manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.
 

"Bezděkovský mlýn je skutečně ukázkovou farmou. A to nejen přístupem k šetrnému zemědělství, ale také tím, jakou šíři činností zvládají," řekla Urbánková. Manželé Řezníčkovi z Bezděkovského mlýna hospodaří na 180 hektarech půdy. Chovají masný skot a ovce a v režimu ekologického zemědělství pěstují obilí i brambory. Jejich zvířata jsou na pastvě od jara do podzimu. Na rodinné farmě pracují také čtyři potomci manželů Řezníčkových.

Urbánková uvedla, že postupně se forma šetrného zemědělství rozrůstá. I když připustila, že zůstává stále hodně farmářů, kteří preferují jistý výnos a zisk. "Stále existuje spousta zemědělců, kteří pořád sázejí na řepku, pšenici a kukuřici," uvedla. Právě třeba řepka vyžaduje náročné chemické ošetření a vytahuje živiny z půdy.

Svaz PRO-BIO vybírá každoročně Nejlepšího sedláka roku, Nadační fond Richarda Bartáka uděluje ocenění Bartákův hrnec nejlepší ekologické farmě. "Poměr ekologicky obdělávané půdy v Česku stoupl na 14,5 procenta. V tomto ohledu předčíme i sousední státy jako třeba Německo nebo Rakousko," řekla.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

na

4.6.2019 07:56
Super, dobrých zpráv není nikdy dost.
Odpovědět
ig

4.6.2019 12:21
Hezke :-) Maji stesti, ze nemuseji preferovat vynos a zisk. To jim trochu zavidim :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.6.2019 15:47
Nic proti ekofarmám jako koníčku a výrobci exkluzívních potravin pro movitější vrstvy. Problém je, že jejich výnosy (v polních plodinách i v dobytku) jsou tak nízké, že se s nimi jako se zdrojem výživy pro celou populaci dost dobře nedá počítat (a navíc mají i výrazně vyšší podíl "člověkohodin" na kolo vyrobených potravin oproti velkostatkům).
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

4.6.2019 23:22 Reaguje na Jan Šimůnek
"Podíl pracovníků v zemědělství tvoří 1,9 procenta celkové zaměstnanosti v zemi."
https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/pocet-lidi-zamestnanych-v-zemedelstvi-nepatrne-klesl_489018.html (první výsledek googlu)

https://www.researchgate.net/publication/224846705_Comparing_the_yields_of_organic_and_conventional_agriculture
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.6.2019 06:40 Reaguje na Petr Dvořák
Ano, v případě rozšiřování ekofarem bychom tam museli spoustu lidí nahnat. Druhá věc je, že, že v případě rodinných farem tam moc pracovníků nebude, pracuje tam majitel s rodinou a najímaných pracovníků je málo, nebo žádní.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist