https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-hnizd-havranu-se-i-pres-plaseni-kanemi-zvysil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet hnízd havranů se i přes plašení káněmi zvýšil

8.5.2020 00:12 | TÁBOR (ČTK)
Momentálně je podle odhadů v Táboře 300 hnízd havranů, což je o 20 procent více než loni. / Ilustrační foto
Momentálně je podle odhadů v Táboře 300 hnízd havranů, což je o 20 procent více než loni. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet hnízd havranů v Táboře se zvýšil a to i přesto, že město je zkoušelo na jaře vytlačit pomocí káňat. Momentálně je podle odhadů v Táboře 300 hnízd, což je o 20 procent více než loni. Řekl to mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák. Cvičená káňata plašila havrany tři týdny na přelomu února a března.
 

"Z počátku měla přítomnost dravce v kolonii velmi silnou odezvu, havrani lokalitu velmi rychle opouštěli, po několika dnech se ani nepokoušeli na stromy střežené káněmi usedat, pouze při přeletech kontrolovali přítomnost dravců. Postupně však zřejmě začal zvolna vítězit silný hnízdní pud a silná vazba na tradiční hnízdiště a reakce na dravce ochabovala až do úplného vymizení," uvedl Jiří Rozum z městského odboru životního prostředí.

Tábor byl prvním městem v Česku, které se zkoušelo počet havranů snížit touto metodou. Ptáci žij ve městě především ve dvou lokalitách. Jedná se o část Pražského sídliště a o Husův park. Počet hnízd stoupl v obou místech. "Z toho lze usuzovat, že nárůst početnosti havranů je obecným trendem, s nímž plašení nesouvisí," dodal Rozum.

Lidem na havranech kromě velkého hluku vadí také množství exkrementů. Městský úřad v minulosti zkoušel eliminovat havrany i tím, že shazoval některá hnízda. Efekt ale nebyl velký.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.5.2020 07:49
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tabor-ukoncil-plaseni-havranu-pocet-kolonii-klesl-na-33-hnizd#diskuse
http://www.milujivareni.cz/recepty/50698-vrani-polevka-s-knedlicky/
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.5.2020 10:11
Zeptám se možná hloupě. Nelze vybírat hnízda a mláďata adaptovat v jiných, vhodnějších lokalitách ?
Celkový stav by poklesl tam,kde to potřebujeme a naopak by se jejich počet zvýšil tam, kde to nevadí.
K té vraní polévce - již Jaroslav Hašek v jedné povídce (Jižní Čechy) ústy jejího hrdiny tvrdil: " Jež je chutnější než ježice a nejchutnější je malé ježe."
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.5.2020 10:43
Kdyby Husité viděli, jak na hlavu představeného kálejí havrani, určitě by to neřešili pouhým plašením. Hleďa do mapy, ten Tábor má zeleně poměrně dosti, takže stavy havranů budou utěšeně narůstat.
Muselo by se nastoupit se skutečným predátorem, který bude havrany nejen neškodně plašit, ale lovit. Jenže např. jestřáb je dravec nízkého letu, a vycvičit ho na lov poletujících havranů bude asi náročné. Oni využívají strategii hejna právě k dezorientaci a zaplašení predátora. Nebo v noci chodit s výrem, aby je nejen plašil, ale také lovil - na to by určitě reagovali, resp. taková služba by vedla k postupnému snížení kolonie, i kdyby se jim z místa nechtělo. Ale opět problém s výcvikem takto vedeného výra.

Proto jako nejrychlejší a nejlevnější způsob se mi jeví poshazovat hnízda s mladými, to se starým vryje do paměti. Jestli je dochovat a vypustit jinde, či zpracovat jako plody Pražského sídliště, to už je na uvážení. Ale bez drastického zákroku to nepůjde, havrani jsou dosti chytří na to, aby rozeznali skutečné nebezpečí od pouhé hry. Dobře vědí, že pod svícnem je největší tma.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.5.2020 19:44 Reaguje na Karel Zvářal
Když jsme byli kluci ,tak sehnat mládě vrány,kavky,straky apod. nebyl žádný problém. Prostě se vybralo hnízdo a jedno dvě mláďata se odchovala jinde.
Jak jsem se díval na weby sehnat mláďata je vyloučeno , a když tak za peníze za které pořídím papouška.
Odbočil jsem, shazovat hnízda s mladými je mimo rámec přijatelného chování.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.5.2020 20:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Letos je ptákem roku jiřička, jejíž hnízdo i s mladými se někteří lidí nerozpakují shodit, když začnou kálet na zem. Nenapadne je dát pod hnízdo noviny a za tři týdny je po "té hrůze"... Při zateplování nenahlásí nikdo hnízdění rorýsů či výskyt netopýrů, a ti jsou jsou tak zaživa zazděni. Či-li jinak bezproblémoví ptáci, naopak velmi užiteční, končí takto vinou člověka.
S těmi havrany si to musí vyřešit sami, ale shazovat prázdná hnízda je o ničem, postaví si vzápětí nová. Co je pro mě za hranou, tak střílet dospělé. Havrani jsou dlouhověcí, když pochopí, že tam to nejde, přestěhují se do polí, kde má havran polní dostatek prostoru.
Odpovědět
mr

8.5.2020 21:52 Reaguje na Karel Zvářal
Pan Vinkler má 100% pravdu. Vy se mýlíte, že něco pochopí shozením hnízda s mláďaty. Nepochopí nic. Za rok tam budou znovu. Jediné je neustálé plašení v předhnízdní době. Byste se divil, co dokáže s nimi jestřáb - jenže by občas prohnal i holuba nebo zajíčka a dopadl by stejně, jak ti orli ...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.5.2020 06:46 Reaguje na
Myslel jsem, že přidáte něco vlastního, ale jen kanibalizujete cizí příspěvky. Také dovedu být moralista a kázat vodu: nechat vše v klidu, havran je chráněný!! Něco prostě budou muset Táborité obětovat. Když ne havrany, tak zredukovat (ořezat) přerostlý park. Kdyby hnízdili jednotlivě, tak jako většina krkavcovitých, nebyl by žádný problém. Ale při tom množství zeleně ta ukrákaná kolonie bude každým rokem přibývat. A když nechat zeleň, tak denně (obden) dva jarní měsíce s jestřábem, i v dalších letech, protože pokusy o rekolonizaci z vedlejší populace budou neustále.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.5.2020 19:47
Kdyby byli rádi, že tam něco žije. V Brně jsou běžně velké kolonie havranlů a šmejdí po parcích a nikdy jsem nezaznamemnal, že by to někomu vadilo. Havran není potkan.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.5.2020 21:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Co máte proti potkanům?

https://tv.idnes.cz/domaci/krysi-chram-v-desnoku-v-indii.V141127_000200_tv-zpravy_vov
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

8.5.2020 20:40
Na havrany prý je nejúčinnější několik jich zabít a mrtvolky umístit tam, kde nechceme, aby se usídlili.
Odpovědět
mr

8.5.2020 21:45 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Naprostý nesmysl. Za socíku bylo naprosto běžné, že myslivci pověsili střeleného havrana k zásypu. Stejně to nepomohlo a oni zásyp vybrali do mrtě, jenom se člověk vzdálil, jelikož jich tu byly miliony. Dodnes mám v paměti, jak mi tuto metodu doporučoval jeden známý a když jsem mu odvětil, že je to blbost, jež může napadnout leda jeho, tak to vylepšil tím, že po určité době se musí střelit jiný, jelikož ten původní je prý už neodstrašuje.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

13.5.2020 13:23 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Taky si myslím. Prostě pár dobrých střelců a za chvilku by bylo po problému. Havrani jsou velice inteligentní ptáci a když zjistí, že je někdo zabíjí, rádi se přesunou k velké radosti místních jinam.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.5.2020 18:15
V průběhu zimy bych nechal ořezat stromy s hnízdy a nechal jen hlavní větve. Případně je skácel a místo nich vysadil např. ovocnáče, či jiné dřeviny, které dorostou do 10-12 m (jeřabina, střemcha...). Z nízkých stromů lze ze země dlouhou tyčí (pospojovaný dural) poshazovat nově stavěná hnízda. Z roku na rok se asi nepodaří havrany přesunout jinam, např. na průmyslovou vých. periferii, ale během několika let to lze předpokládat. V tomto duchu bych řešil i celkovou koncepci zeleně ve městě, protože hlučná atmosféra, pokálená auta a lavičky se nikomu líbit nemohou.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

13.5.2020 13:20
Tak v tom případě místním pomůže jen dobrá muška. Je mi jich docela líto, že musí něco takového snášet.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist