https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-kontrol-zemedelcu-zacal-kvuli-eu-dramaticky-rust-vyborny-to-chce-zvratit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet kontrol zemědělců začal kvůli EU dramaticky růst, Výborný to chce zvrátit

12.1.2024 19:37 | KŘTINY (ČTK)
"Došlo k obrovskému nárůstu administrativy a byrokracie. Máme tu přitom moderní trendy, které jsou správné. Řadu kontrol není potřeba dělat fyzicky, ale pomocí satelitního systému, a to by mělo naopak vést ke snížení počtu kontrol," řekl Výborný.
"Došlo k obrovskému nárůstu administrativy a byrokracie. Máme tu přitom moderní trendy, které jsou správné. Řadu kontrol není potřeba dělat fyzicky, ale pomocí satelitního systému, a to by mělo naopak vést ke snížení počtu kontrol," řekl Výborný.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet kontrol zemědělců, které museli vykonat úředníci Státního zemědělského intervenčního fondu, začal loni ve druhém pololetí růst na dvojnásobek. Nařizují jim to evropská pravidla nové společné zemědělské politiky. Na tiskové konferenci ve Křtinách na Blanensku to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po jednání se slovenským protějškem Richardem Takáčem (Smer-SD). Podle něj jde o celoevropskou praxi, která je nepřijatelná, zemědělcům nevysvětlitelná a musí co nejdříve skončit.
 

"Došlo k obrovskému nárůstu administrativy a byrokracie. Máme tu přitom moderní trendy, které jsou správné. Řadu kontrol není potřeba dělat fyzicky, ale pomocí satelitního systému, a to by mělo naopak vést ke snížení počtu kontrol. Říkal jsem to už na jednání rady ministrů zemědělství v prosinci. Na další zasedání připravujeme bod a nótu, máme podporu Slovenska. Musíme vyvinout vůči EU tlak, abychom postupovali racionálně," řekl Výborný. Zmínil, že úředníci zvýšili počet kontrol i v dalších členských zemích.

Kontroly toho, co zemědělec na dané ploše zasel, jsou potřebné k tomu, aby státy mohly proplácet přímé platby na plochu. A kvůli nárůstu administrativy se některé platby zpožďují. "Navíc když na poli leží sníh, tak nemáte kontrolu jak udělat. Věřím, že dojde ke změně," řekl Takáč.

Podle Výborného nemají úředníci zatím možnost jednat jinak, protože až přijde kontrola evropských auditorů, budou zjišťovat, zda uskutečnili tolik kontrol, kolik měli. "Ale zemědělcům tohle nejde vysvětlit," připustil.

Nástroje precizního zemědělství jsou přitom dnes velmi dobře dostupné. Satelitní snímkování je časté, pravidelné a s velmi dobrým rozlišením. Mnozí zemědělci s ním pracují kvůli tomu, aby si ušetřili práci a čas a sami nemuseli pozemky tak často objíždět. Podle Výborného i Takáče je potřeba obrovské množství fyzických kontrol zastavit co nejdřív.

Výborný uvedl, že zřídil antibyrokratickou komisi složenou z lidí z praxe, kteří už přicházejí s prvními konkrétními podněty. "Pokud bude možné je řešit, tak je budu chtít řešit," řekl Výborný.

Ministři se zabývali například také tím, jak řešit dovoz zemědělských komodit a potravin z Ukrajiny, které deformují trh, a jak zajistit, aby obilí, které má skončit ve třetích zemích, nezůstávalo v EU. "Je potřeba celoevropského řešení a není možné, aby si to každý stát řešil sám," poznamenal Takáč.

Dalším tématem byla regulace prodeje zábavní pyrotechniky, Slováci už přistoupili k dílčím zákazům. Kromě krátkodobého znečištění ovzduší totiž jde i o pohodu domácích a hospodářských zvířat. Výborný zmínil například předčasné porody mrtvých telat, které mohou přijít, když jsou zvířata ve stresu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

19.1.2024 16:32
Komise anti byrokratická je výborný nápad pana Ministra. Ale kdo bude kontrolovat anti byrokraty?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist