https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-pripadu-klistove-encefalitidy-na-jihu-cech-stale-stoupa-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet případů klíšťové encefalitidy na jihu Čech stále stoupá

25.7.2020 00:24 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Počet případů klíšťové encefalitidy v Jihočeském kraji letos stoupl na 73. Je to o 43 více než ve stejném období v minulém roce. V posledním týdnu hygienici zaznamenali devět nových pacientů. Novináře o tom informovala ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.
 

"Výskyt klíšťaty přenášených infekcí je letos ve srovnání s předešlými roky výrazně vyšší a na místě je skutečně obezřetnost při pobytu v přírodě, ale třeba i na zahradě či v příměstském parku," uvedla.

Klíšťatům vyhovuje současné vlhčí počasí. Český hydrometeorologický ústav, který sleduje a prognózuje aktivitu klíšťat, pro tyto dny uvádí na desetistupňové škále stupeň aktivity šest. "Riziko přisátí klíštěte je pro příští dny predikováno jako středně vysoké, proto stále doporučujeme vedle očkování správné oblečení do přírody, používání repelentů a především následnou kontrolu těla," řekla Kotrbová.

Hygienici evidovali rovněž nárůst počtu případů lymeské boreliózy. Jde o 203 pacientů, což je o 22 více než před týdnem. "Vloni ve srovnatelném období to bylo 188 případů. V této sezoně je nejvíce případů na Českobudějovicku, a to 64," uvedla epidemioložka jihočeské krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková.

Loni bylo v Jihočeském kraji 99 případů encefalitidy a 431 případů lymeské boreliózy. Z hlediska počtu onemocnění bývají nejexponovanější měsíce červen a září, kdy se nejvíc kombinuje dostačující teplo a vlhkost. Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu 170 lidí a v celé republice 861.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan  Knap

Jan Knap

26.7.2020 13:21
Není se čemu divit, V onemocnění Klíšt´ovou Encefalitidou a Lymskou Boreliozou patříme mezi světové špičky.Příčina je jednoduchá.Nejvýznamnějším druhem,který snižuje početnost klíšt´at jsou obojživelníci.Díky nezvládnutí růstu populací rybožravých predátorů a podstatnému snížení populací a často i vyhubení ryb na menších tocích, došlo k zvýšenému tlaku od některých druhů ,jako je například vydra a další na obojživelníky,zejména žáby.Tím byly populace žab v rozsáhlých oblastech sníženy na minimální počet-někde byli i vyhubeny. A tím pochopitelně došlo k masivnímu zvýšení počtu nejen klíšt´at ale i slimáků. Petrův Zdar
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.7.2020 23:01 Reaguje na Jan Knap
Máte zcela pravdu a taky bych přidal přemnožené mezihostitele
(hraboši).Těm se mimořádně daří v travních stařinách,kde mají úkryt
před predátory,kteří se pak orientují jinam.Pokosení či spasení
trávy je pro hraboše pohroma,protože jsou pro dravce viditelní.
Bohužel trend divočiny a samoregulace se projevuje i zde.Navíc
takové plochy jsou rezervoárem pro hraboše,když je pole zoráno
a nebo bez jeho potravy.V klidu tam přečká nouzi a po zasetí
plodin se znovu rozmnoží.V takových plochách ho je schopna
decimovat hlavně nenavíděná černá zvěř a částečně i liška,pokud
nedá přednost před zdlouhavým "myškováním"jiné potravě,včetně
těch žab.Jinak i to strojní sekání pozemků je drastické vůči
těm žábám,zvěři a taky hmyzu.Těch 5% zemědělců to už ale
nezvládne pouze s kosou,rýčem a motykou,jako před staletími
takřka celá populace.Vše se vším souvisí,ale to je pro
aktivisty moc složité na pozorování a myšlení.Oni si vystačí
s nadšením a prosazením svých zájmů za každou cenu.

nezajím a vytrhávání
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist