https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podil-umele-vysazenych-lesu-v-cesku-je-vysoky-ohrozuje-zdravi-krajiny-upozornuje-hnuti-duha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podíl uměle vysazených lesů v Česku je vysoký, ohrožuje zdraví krajiny, upozorňuje Hnutí Duha

12.9.2023 01:07 (ČTK)
České lesy tvoří většinově uměle vysazené porosty, Česko je tak jedním ze států Evropy s nejvyšší mírou umělého zalesňování. Uvedlo to ekologické Hnutí Duha. Podle něj je umělé vysazování jednou z příčin špatného zdraví českých lesů, dalšími jsou emise znečišťujících látek a nevhodná druhová skladba. Hnutí proto letos v září plánuje předložit ministerstvu zemědělství Plán pro zdravé lesy. Ten má představit změny nezbytné k tomu, aby byla česká lesní krajina připravená na další oteplování a bylo možné udržet její ekologickou a hospodářskou vyváženost.
 

"Musíme zabránit tomu, aby se nynější příležitost promrhala tím, že se na rozpálené holiny vysazují další málo odolné lesy či dokonce smrkové monokultury, které zajdou suchem. Potřebujeme plán pro zdravé lesy," řekl koordinátor kampaně Zachraň lesy Hnutí Duha Jan Skalík.

Podle dat Českého statistického úřadu publikovaných v časopise Statistika a my se v loňském roce vysázelo přibližně 40 000 hektarů lesa, o 709 hektarů méně než v předchozím roce. Zároveň se jedná o druhou nejvyšší hodnotu od roku 1964.

Míra přirozeného zalesnění dosáhla loni 20 procent, proti předchozímu roku se jedná o nárůst o 10,7 procenta. Z dostupných dat zároveň vyplývá, že je to nejvyšší míra přirozeného zalesnění v historii České republiky.

Přestože míra přirozeného zalesňování v posledních letech roste, podíl uměle vysazených lesů je v Česku stále vysoký. V roce 2015 bylo 95 procent lesů na území Česka obnovených umělou výsadbou semen, nebo sazenic. Podíl lesů vzniklých znovuzalesňováním a výsadbami nad 60 procent je v osmi evropských zemích, kromě Česka také v Polsku, Belgii, Dánsku, Islandu, Irsku, Nizozemí a Velké Británii.

Špatný zdravotní stav českých lesů podle hnutí dlouhodobě podlamují nejen emise znečišťujících látek a nevhodná druhová skladba, ale i dopady umělého vysazování lesů, které vede ke stejnověkým a druhově fádním porostům. Ty podle ekologů následně bývají oslabené a často se rozpadají. Uměle vysázené lesy také nedokáží efektivně čelit klimatické změně, uvedlo hnutí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (83)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

12.9.2023 05:04
Už Nám zelený někde předvedli, nějaký ten neuměle vysazený les, co !
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

12.9.2023 11:31 Reaguje na smějící se bestie
Třeba na Šumavě, kde náletové stromky často velmi obtížně bojují s třtinou, a nezřídka vznikají tak nové řídké porosty, že jeleni mají radost, mají skoro za každým kopečkem mnoho prostor pro souboje v říji.
Mimochodem - značná část toho zmlazení je ze smrků, které na Šumavě nejsou původní, a značnou část "Šumavského" smrku jako genetického zdroje, zničil kůrovec
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.9.2023 14:44 Reaguje na Pavel Jeřábek
Poněkud lakonicky by se dalo říci, že naší " původní" Šumavu hledejte ve Vídni a Hamburku. Byla v podstatě celá vykácená už v předminulém století, proto se rychle zalesňovalo. Nadruhou stranu smrk který se nachází nad 900 m.n.m je v zásadě v pořádku. Problém je spíš to, že všeobecně užívaný i tam, kde v podstatě nemá co dělat. Monokulturní lesy je hodně špatný vtip, jestli se tomu tak dá říci.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.9.2023 11:33 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

14.9.2023 23:51 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak v Hamburku těžko. Tam všechno hořlavé zařval po americkém náletu.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

12.9.2023 05:56
podobni chytraci v chko moravsky kras v pp rudice sec vyrezali v jihozapadni casti naletovou borovici se smrkem a nechali naletove listnace..... jivu s akatem.... ma to cenu komentovat???

misto nesmyslu by meli aspon na rok sednout do lavice a poctive studovat "pestovani lesu" a "ochrana lesa" pak chytnou motyku a zasadit aspon 20000 sazenic, pozdeji vzit pilu a jit udelat neznacenou prorezavku, kterou si po 5 letech zkontrolovat s zduvodnit.

kdysi bylo vysloveno moudrost: ochranar (po novem ekolog) horsi kurovce!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.9.2023 06:07 Reaguje na mara polasek
Ekologisti nemají předpoklady k tomu, aby se něco naučili. Je to jiná sorta lidí. A pokud by se mezi nimi někdo inteligentní našel a něco se naučil, stal by se z něj lesák a myslivec.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.9.2023 14:49 Reaguje na Michal Ukropec
tak jednoznačně bych to neviděl. Ono lesák a myslivec jí polévku svého zaměstnavatele a ten chce peníze. Jde spíš o to, že způsob toho co nazýváte ekologistu je jiný než firem, který svojí techniku nevyndávají z garáže kvůli deseti stromům. Nepasečný způsob pozorný k přírodě a vytváření nestejnoletých lesních oblastí,což je problém i přirozeného zmlazení na lokalitách, které byly vykáceny.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.9.2023 11:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Souhlas.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.9.2023 06:03
Umělé vysázený les je i v N.P. Šumava. Vytěžit smrk na nevhodných lokalitách a za utržený peníz vysadit vhodnější dřeviny to chtělo už dávno. Právě Bláhoví Duhaisti tomu bránili. Asi dostali nový sponzorský dar že změnili názor.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.9.2023 09:40 Reaguje na Michal Ukropec
To víš že jo, rozumbrado. :-)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.9.2023 06:32
Někdo jaksi nechápe, že les má nést i ekonomický užitek a být zdrojem dřeva. Dřeva, které se dá použít i na něco lepšího, než z něj nadělat štěpku.
Jinak snad nikdo zeleným nebrání, aby si na svých pozemcích založili přirozený les.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.9.2023 07:15

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.9.2023 19:37 Reaguje na Petr Eliáš
UŽ I TADY SE MAŽE ?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.9.2023 07:22
Já myslím, že nejlepší les je les přírodní. Akát, bez černý, pajasan, javor jasanolistý, škumpa, .... Ti všichni i další rostou sami a bez péče. Kolem Prahy , kolem tratí, kolem větších měst a i v některých rezervacích to začíná převládat.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.9.2023 07:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
"Ano, příroda ví nejlépe, co kde má růst"... P.S. A na co máme potom školy???
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.9.2023 08:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ano. Takto má vypadat bezzásahový les, na kterém můžeme pozorovat sukcesi.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.9.2023 08:06 Reaguje na Michal Ukropec
Víte jak nádherný les je pavlovie když kvete? A sukcesi je možno krásně pozorovat v každé zničené továrně.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.9.2023 10:34 Reaguje na Slavomil Vinkler
Manželka má ráda škumpu.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

12.9.2023 11:34 Reaguje na Michal Ukropec
A natož akátový.
Mladí stejně už do lesa nechodí, milování si užijí na PC, tak alespoň lidi přes bylinný podrost v akátech necourají po lese.
A včelky mají radost.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.9.2023 11:37 Reaguje na Pavel Jeřábek
Akát se vysazovat hlavně na ohrady pro dobytek. U nás je to s nektarem pro včely pofiderní. Alespoň na Jistebnicku.
Odpovědět

Jan Škrdla

12.9.2023 23:00 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kdo tvrdí, že takto vypadá přírodní les? Asi vy.
Všechny dřeviny, co jste uvedl jsou nepůvodní, většinou i invazivní.
Srovnávat porosty kolem tratí s lesy je trochu mimo mísu.

1. když už chcete definovat podobu lesa vzniklého sukcesí, tak definujte podmínky (klima, půda, stávající porost).
2. přirozená obnova je součástí hospodaření v lese (např. podrostním nebo výběrném, i pasečném), neplést si se samovývojem.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.9.2023 19:54 Reaguje na Jan Škrdla
To byla od pana Vinklera ironie.
Odpovědět

Jan Škrdla

13.9.2023 22:50 Reaguje na Michal Ukropec
Ironie v tom byla. Tím, že srovnával sukcesi v brownfieldech a obnovu lesa se ale trochu střelil do nohy.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

12.9.2023 08:07
Pokud tam je nevhodná skladba vysemení se opět to samé... co dodat? Jestli mají čas čekat 10 generací tady pro "blbce" 1000let, tak směle kupředu levá soudruzi...
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

12.9.2023 09:15 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Přesně tak, vždyť se často jednalo o několik desítek čtverečních kilometrů ryze jehličnatých monokultur bez jediného semenného listnatého stromu. Tak odkud by se tam vzaly žádané listnaté semenáčky. Na to si teď budeme muset počkat několik desítek let,
až začnou plodit nyní zasazené sazenice (pokud přežijí letní úpaly a sucha)
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

12.9.2023 11:23 Reaguje na Jakub Brenn
Cílový porost podobný původnímu pralesu potřebuje cca 10 generací stromů tj 1000 let.... nebo to můžete mozaikovitě osázet cílovými a melioračními dřevinami. Ještě se dožijete probírek.... les se vychovává sekerou...
Odpovědět

Jan Škrdla

12.9.2023 23:14 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Porost nevhodné skladby můžete prosvětlovat a podsazovat vhodnými dřevinami, nebo je vysazovat do kotlíků po kůrovcové těžbě.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

13.9.2023 11:12 Reaguje na Jan Škrdla
Kotlíky a podsadbu chápu jako nejlepší možné řešení
u lesů, které jsou ještě nezasažené kůrovcovou kalamitou. U nás se tak děje sporadicky, ale v Sasku v Krušných horách na to najeli poměrně významně. Podsadba(hlavně buk) už je krásně vzrostlá a zapojená.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

13.9.2023 10:58 Reaguje na Jaroslav Vozáb
To je stejně bezpředmětné,jednak není zájem tu mít stabilní pralesy (i kdyby-zdůrazňuji-alespoň na nějaké omezené ploše a jakkoliv by mi to osobně konvenovalo), peníze se musí točit. A jednak by to trvalo mnohá staletí.
Nynější stav je způsoben tím, že se hospodařilo pasečně s následnou plošnou výsadbou smrku nebo borovice, bez špetky náznaku nějakého kompromisu s přírodními procesy. Plus horko a sucho.
Proto i mozaikovité osazení cílovými a melioračními dřevinami už chápu v této situaci jako přijatelný kompromis. Přičemž jsem si vědom toho, že osazení holiny cílovými dřevinami není úplně správné (posun k vlastnostem pionýrských dřevin). A že po kůrovcových kalamitách tam jsou opravdu obrovské holiny.
Odpovědět

Jan Škrdla

13.9.2023 22:46 Reaguje na Jakub Brenn
Máte pravdu, ale některým to těžko vysvětlíte.
Nebudu jmenovat, problematice lesnictví nerozumí, místo příspěvků do diskuze píšou dlouhé elaboráty o ničem, a les by nejraději pěstovali jako kukuřici.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.9.2023 08:22
Duha neumí nic jiného, než negovat vše minulé a dělat všemožné potíže. Ono
to lidé časem pochopí, až uvidí skladbu náletového bezzásahového lesa, kam
nepůjde vstoupit bez mačety a bude se mu vyhýbat i zvěř. Ona totiž musí
mít volné únikové prostory a neprodírat se neproniknutelným houštím. Jsem
zvědav na ty nálety, které dobře znám z břehů řek, kde zapracovali bobři
a zbyly pouze nechutné pajasany a křídlatka. No a taky na to, jak se pak
vypořádají s invazními a nepůvodními nálety dřevin třeba v NP ČŠ. Tak to
bude komedie v přímém přenosu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.9.2023 09:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak hlavně že ty něco umíš, ty rozumbrado. :-)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.9.2023 10:35 Reaguje na Břetislav Machaček
1*.
Odpovědět
va

vaber

12.9.2023 08:27
přes 200 let rostly vysázené lesy dobře a nikoho ani nenapadlo ,že je to špatně,protože žádný problém nebyl,
nyní když je příliš sucho a příliš teplo na smrky ,jsou všichni chytří a ví, že vše zavinila špatná skladba,
les není problém, uschly i malé remízky s různými druhy stromů,
na co se budou všichni vymlouvat až uschnou i listnáče, nemocných je jich dost
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.9.2023 10:37 Reaguje na vaber
Ano. Smrky se sázely v době malé doby ledové. Ta skončila cca kolem roku 1850. Od té doby se pomalu a jistě otepluje.
Odpovědět
va

vaber

13.9.2023 08:26 Reaguje na Michal Ukropec
už jsem to na Ekolistu psal p. Mertanovi,který stále odvolává na historii a teplá a studená období,
existují záznamy, podle kterých kolem roku 800 a 1000 naposledy zamrzl Nil, jaká to byla doba?
kolem roku 1000 bylo podle jiných odborníků teplo
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.9.2023 11:42 Reaguje na vaber
Tak to nevím, a anisi to nedovedu představit. Vím, že silné ochlazení přišlo po výbuchu sopky roku 572? A bylo to prý na dva roky. Ta malá doba ledová byly 3 sluneční minima ( mauderovo.......)
Odpovědět
va

vaber

14.9.2023 07:48 Reaguje na Michal Ukropec
ono se o něčem, co odporuje vědeckým výzkumům odborníků ,moc nepíše a jednoduše se to odmítne jako výmysl ,
jsou zápisy ,jak jsem slyšel ,že v r. 536 se stalo něco co zastínilo slunce na 18 měsíců, v Evropě a dokonce i v Číně a byla veká zima a neúroda, co se stalo se přesně neví,
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

12.9.2023 08:29
Také špatně? To jsem blázen. Jakékoliv hospodaření na zemědělské půdě přestávají všeochránci kritizovat až ve chvíli, kdy je zastavěná. Poučena tímto zjištěním navrhuji lesy vykácet a volné plochy zastavět. Stejně se o lesy neumíme nikdy postarat tak, aby byli všeochránci spokojení. Duha nebude mít co kritizovat a bude od ní konečně pokoj.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.9.2023 09:37 Reaguje na Marcela Jezberová
Tak blázen můžete být, ale to co je v článku netvrdí jen duha. ;)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.9.2023 10:38 Reaguje na Marcela Jezberová
1*.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

12.9.2023 08:30
To je další hurá akce hnutí Duha, zase přijde do pár let nová katastrofa.
Tak ně napadá, že vlk už tak veřejnost netáhne a Duháči hledají další téma k diskuzi. O tu přírodu zas tak nejde ale je třeba vykázat nějakou aktivitu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.9.2023 09:37 Reaguje na Alena Lyskova
Hurá! Vztyčit prapor a vzhůru proti třídnímu nepříteli! :D
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.9.2023 09:36
To je neskutečné. Místní zoufalci a uplakánci si článek ani nepřečtou, ale hned šijou do Duhy. :D

Pokud by místní chytráci trochu zabrousili, tak by zjistili, že to co je v článku netvrdí jen Duha, ale i lidé které se lesům věnují:

https://plus.rozhlas.cz/smrku-mame-moc-a-na-spatnych-mistech-vysvetluje-problem-s-kurovcem-profesor-8220057
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.9.2023 13:53 Reaguje na Petr Eliáš
A zde je rozhovor s člověkem, který les opravdu zná. Dokud nebudou zákony změněné podle těchto návrhů, budou škody na lesích růst.
https://plus.rozhlas.cz/stat-dela-proti-kurovci-malo-slibi-penize-ale-pak-nejsou-a-kdyz-uz-nahodou-jsou-8081137
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.9.2023 14:33 Reaguje na Jarka O.
No tak určitě. Pomazaný ubrečený šlechtic by se měl vrátit do reality. ;)

https://eagri.cz/public/portal/mze/tiskovy-servis/reakce-na-nepresnosti-v-mediich/kalamita-se-vzajemnym-osocovanim.html
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

15.9.2023 00:17 Reaguje na Jarka O.
Les znal nejlépe můj prastarýchByl rektor VSLD, tedy ucil vsechny lesni inzenyry.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.9.2023 10:28 Reaguje na Daniel Višňovský
Kdy a v kterém městě? Jinak lidí, co měli rádi les, bylo hodně, to nebyl jen váš strýc.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

12.9.2023 09:43
Máme tolik chytrých lidí (viz místní diskuze), kteří vědí, jak všechno se má v krajině dělat. Ale ta krajina tomu moc neodpovídá.
Ubývá ptactva, špatné složení lesů, voda v krajině nezůstává, zemědělci krachují, atd.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.9.2023 09:50
Já bych hnutí Duha nechal, ať si kecá. Miroslav Horníček kdysi říkal, že hlupáka nemá cenu umlčovat. Mlčící hlupák se totiž pozná dost těžko.
Odpovědět
na

12.9.2023 11:17
V zemi, kde stačí nechat půdu ladem a do 10 let tam máte les je demence sázet všude jak vzteklej. Les potřebuje pestrost druhovou, ale i věkovou, na to se docela zapomíná. Stejně tak potřebuje určitou kontinuitu, tedy, aby jeho paměť nezanikla, tedy aby se znalosti a zkušenosti stromů a keřů předávaly dál po generace. Ne udělat genocidu a dám tam zcela novou populaci.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.9.2023 12:44 Reaguje na
No to jo, ale to co na úhoru vyroste není ani k hospodářství a ani k původní biodiverzitě. Stačí se podívat na brownfieldy.
Odpovědět
Pe

Petr

12.9.2023 17:15 Reaguje na Slavomil Vinkler
Proč by nebylo? Vyroste normální les. Brownfieldy jsou jen špatný příklad na téma přirozené obnovy lesa (lesa, ne brownfieldu). V lese probíhá přirozená obnova několikanásobně rychleji, protože tam ty rostliny prostě jsou. Okolo brownfieldů většinou nic není, takže tam trvá déle, než se objeví lesní druhy rostlin.
Ale v obou případech nakonec vznikne les. Jenže člověk je ještě dítě a chce mít všechno hned. Je zvyklý jít do obchodu a mít hotový produkt na počkání. To je pak těžké mluvit o přírodních procesech.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.9.2023 06:53 Reaguje na Petr
Tam kde se jednou objeví invazní stromy, tak se běžné lesní stromy nedostanou a když, tak za velmi pracné pomoci člověka. No obvykle se musí použít herbicidy.
Odpovědět
Pe

Petr

13.9.2023 16:46 Reaguje na Slavomil Vinkler
Přeháníte. Jistě taková místa jsou, ale vy to podáváte jako by to se to dělo automaticky všude, ale to samozřejmě ne. Takových míst je jen malý zlomek, všude jinde rostou normální lesy a krásně můžeme pozorovat jak příroda rok za rokem mění místo k obrazu svému.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.9.2023 20:01 Reaguje na
Bohužel Bláhoví Duhaisti úmyslně chránili brouka, aby sežral les, pak to nechají vypálit do mrtě a založí novou revoluční populaci. Ochrana půdy, lesa a zvěře zde funguje už 1000 let. Proč se asi Duhaisti snaží tuto kontinuitu a paměť vyvrátit?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.9.2023 11:25
O monokulturu a je jedno, zda lesní či polní, je nutno se starat. Je to velice jednoduché, bohužel fůra lidí jak se zdá, to nechápe. Více k tomu není co dodat.
Odpovědět
Hu

Hunter

12.9.2023 12:27 Reaguje na pavel peregrin
Pár ha lesa mám, teď na podzim a na jaře budu zalesňovat cca 3 ha. Jedná se o hospodářské lesy. A řekl bych, že Hnutí duha je úplný hovno do toho, co tam vysázím a jak se o to následně postarám. Bude to douglaska ve směsi s bukem, pak někde dub, na omezené ploše buk a zbytek bude smrková monokultura včetně kotlíkové obnovy na pár místech. Smrk rozhodně není odepsaný, ale je potřeba se o porosty starat, včetně listnáčů.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.9.2023 13:50 Reaguje na Hunter
Ano, starat se. V jednoduchosti je krása, ale Duha bude raději vymýšlet zhovadilosti. A nejen Duha.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.9.2023 13:59 Reaguje na Hunter
Pokud jsou ti ekoteroristi z hnutí Duha takoví odborníci, mám pro ně jednoduchou radu. Ať si koupí nějaké pozemky a ukáží nám, hloupým nýmandům, jak se to má správně dělat. Jenže to oni neudlají, protože to zavání něčím pro ně škodlivým - prací. A tak budou pořád jenom hloupě kafrat.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.9.2023 14:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kde je těch 560 miliard z neziskového sektoru?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.9.2023 16:57 Reaguje na Petr Eliáš
Hledej Šmudlo. :)))
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

13.9.2023 06:20 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Žádný hledej. Tak povídej ty ukafranče. :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.9.2023 06:32 Reaguje na Petr Eliáš
Hledej.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

13.9.2023 17:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Takže jako vždy, žvaníš kraviny. :-)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.9.2023 11:45 Reaguje na Hunter
1*. Je třeba Duze nasypat do korýtka, aby měli za co vás úkolovat.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.9.2023 13:56
Kdo DUHa platí? Odpovědi na spoustu zdejších eko-článků a na výprodej zdrojů jsou zde: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/500-tisic-Kc-za-hektar-da-Nemec-v-CR-Jidlo-nepestuje-Zdrazuje-a-vse-jde-ven-742638
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.9.2023 14:54 Reaguje na Jarka O.
tenhle plátek desinformací nkomu ke cti neslouží.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.9.2023 15:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jako že Němec nedá za 1 ha 500 litrů? Ale dá.Mám psolužáka z okolí Františkových lázní a přesně takto jim mizí půda pod rukama, protože z našich to nikdo nepřeplatí. Takže jaké dezinformace?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.9.2023 15:11 Reaguje na pavel peregrin
Oprava- spolužáka.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.9.2023 11:33 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To je o boji o zdroje za oponou ekoochrany. Vidíte, komu ODS /ČSL pomohly. Takový zákon oprodeji půdy nemá v Evropě obdobu. A až hospodářskou půdu vyprodáte, tak pravidelnými daněmi z hospodaření cizích vlastníků svou státní pokladnu jistě naplníte po okraj a navíc budete v cizích sedlácích mít záruku ekologického hospodaření :)
Odpovědět
Pe

Petr

12.9.2023 16:58
Uměle vysázené lesy nemusí být stejnověké, a už vůbec ne druhově fádní. Vše, od začátku až do konce, mají v rukou lidé. Je na nich co z toho udělají a jaký ten les bude. Můžou ho udělat stejnověký a druhově fádní, můžou ho udělat udělají pestrý, zdravý a odolný. Jakýkoliv. Stačí jen chtít.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.9.2023 09:12
Nebylo by marné znát sponzory některých spolků a "vědeckých" pracovišť.
Jen si představte tu úsporu les nesázet(samovýsev),neudržovat(bezzásah),
nechránit před zvěří(vybít zvěř),nečekat 70-120 let na jeho mýtní zralost,
ale semlít ho už za 20 let na energetickou štěpku. To se vám pak koupená paseka za pár korun zaplatí už ve vašem životě a tak proč nepustit korunu těm, kteří to za vás propagují a "vědecky" zdůvodní. Nakonec energetika
se už na štěpku ve velkém připravuje a nepůjde ji uspokojit pouze těmi
potěžebními zbytky a odpady z dřevozpracujícího průmyslu. Proto i ten
tlak tyto odpady přemístit od koncových drobných spotřebitelů k těm
velkým(omezování vytápění nezpracovaným dřevem) a nebo jim povolit topit pouze zpracovaným dřevem do pelet a briket. Levný otop tak zhodnotit
zpracováním a dostat ze spotřebitele maximum. Lobbing je mocnou zbraní
podnikání a nehledí na nějakou tu korunu podpory "ekologů" a "vědců".
Odtud vítr věje a nikdo mi to nevymluví, protože to do sebe nádherně
zapadá!
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

13.9.2023 11:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Co dodat...:

https://www.youtube.com/watch?v=38cfssG_NSY
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.9.2023 19:52 Reaguje na Jaroslav Vozáb
A víte jak takové "odhalení" spojení mezi ekologisty a lobbisty ekologisty štve? Všimněte si jejich reakcí.
Je jim třeba neustále připomínat, jak horovali pro
biopaliva a nyní, že oni nic. Jak horovali a horují
za bioplynky, ale opatrně už zatracují ty na biomasu z
polí. Jak opěvovali topení dřevem a nyní ho zatracují a
horují pro pelety a štěpku v teplárenství. Vychvalovali
topení plynem, než jim došlo, že jsme na něm závislí a
tudíž vydíratelní. Jak propagují soláry a větrníky ze
"špinavé" Číny a jak horovali za malé vodní elektrárny
takřka na každém potoce a nyní je zatracují. Je to vždy
na požadavek podnikatelů v daném oboru a po zavedení
následné přeorientování na něco jiného. Začalo to po
plyšáku elektrickými přímotopy, pak plynofikací, potom
kotly na hráškové hnědé uhlí, pak pelety a nyní tepelná
čerpadla. Vymyslet někdo mini JE k vytápění RD, tak je
budou propagovat, ač proti velkým JE stále bojují tím,
že se upínají k těm menším, které jsou zatím v plenkách.
Hlásají, že nemá smysl budovat velké JE , když už je
postaven PROTOTYP malé a že by bylo lepší na ně počkat.
Jó hoho chleba jíš, toho píseň zpívej a tak zpívají
každou chvíli něco jiného.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

13.9.2023 17:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Tobě to nikdo nevymluví, protože jsi pomatenec. Zase sis nepřečetl článek/nechápeš ho a meleš kraviny...
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.9.2023 11:29 Reaguje na Petr Eliáš
Co nepochopil? A jak jste titulek a smysl pochopil vy? Zde se píše, ze uměle vysazené lesy, ohrožují jakési "zdraví krajiny". Zdraví krajiny ohrožují podle mě jiné věci než sázení stromů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.9.2023 18:18 Reaguje na Jarka O.
Nechte ho být. Potřeboval si kopnout a tak si kopnul. Na víc, než na urážky a bláboly se totiž nezmůže.
On totiž není schopen slušně diskutovat a oponovat
jiným názorům. Mne tím nevytočí, jeho ale vytáčí
nezájem mu odpovědět a tak stupňuje urážky.
Odpovědět
Pa

Pavel

15.9.2023 14:18 Reaguje na Petr Eliáš
Pane Eliáš, zatím jste tady nepředložil jediný smysluplný argument, jenom útoky a urážky ostatních diskutujících, kteří mají jiný názor. Co takhle zkusit věcně argumentovat, svedete to vůbec?
Jinak článek jsem si přečetl, několikrát, a musím jen říct, že to je hrubé a tendenční zjednodušení situace v lesnictví, které navíc o ničem nevypovídá. Prostě klasická tisková zpráva. Pár rychlých argumentů:
- přirozená obnova je moc fajn, každý, kdo může, se o ni v lese snaží, protože to ve zkratce šetří náklady. Lze ji ale smysluplně využít jen na vhodných stanovištích, jinde nemá smysl, protože se prostě nepovede. Příkladem mohou být např. bohatá stanoviště zejména v nižších polohách, tam buřeň se zvěří na 99% ploch snad jen s výjimkou křoví spolehlivě nedovolí vyrůst ve větším počtu na dlouhou dobu žádné dřevině.
- rozsáhlé kalamitní holiny často není možné zalesnit v nějak rozumné době (např. v horizontu cca 10 let) přirozenou obnovou, i když výjimky existují, protože na desítkách ha většinou není dostatek přirozeného semenného materiálu. Nemluvím teď jen o cílových dřevinách (SM, JD, BK, DB apod.), ale především o dřevinách přípravných (BR, JR apod.). Výsledkem takové přirozené obnovy bude často jakási lesostep tvořená podle místních podmínek hlavně křovím, trávou a buření, kde sem tam v ostrůvcích poroste nějaká dřevina. V horizontu dlouhých desetiletí, možná staletí, by se to potom místy různě měnilo a utvářelo, výsledek je ve hvězdách. Záleží ale na konkrétním stanovišti. To ale asi nejsou ty zdravé lesy ve zdravé krajině, o které všichni (doufám) usilujeme. Argumentovat v tomto případě přirozenou obnovou v NP Šumava apod. je mimo, tam se jedná o přirozenou obnovu SM na vhodném SM stanovišti (viz předchozí argument), to kulturní krajina na většině území mimo NP není.
- z výše uvedeného plyne jediné, jak přirozená obnova, tak umělá výsadba (a jejich kombinace) mají v lese své místo, hlavně ta kombinace se často využívá. Musíme především postupovat podle místních podmínek, ne dogmaticky trvat na jediné pravdě. Na výsadbě není vůbec nic špatného, záleží hlavně na tom, CO, KAM a JAK sázíte
- kalamita postihla hlavně lesy, které vysázeli naši dědové a pradědové za podmínek tehdejší doby. Oni se tehdy chovali ze svého pohledu racionálně. Řada lidí tohle nechápe a dívá se na svět očima dneška, čímž se ale dopouští podobné chyby. Je teď v módě nadávat na SM a adorovat listnáče, dříve to bylo obráceně. Známe ale budoucnost, víme, jak tady bude za 50, 100 nebo 200 let? To, že se teď otepluje, neznamená, že např. za 100 let tady bude klima na na dubohabrové lesy v 800 m.n.m. Možná ano, možná ne. Paleta možných řešení je velmi pestrá, nedovolím si tvrdit, že něco je jednoznačně špatně nebo dobře.
LESU ZDAR, přátelé 😊
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.9.2023 15:45 Reaguje na Pavel
:-). Moc hezké.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.9.2023 15:59 Reaguje na Pavel
Mám obavu, že vaše smířlivé a pravdivé zdůvodnění se
aktivistům nebude líbit, ale je to přesně tak, jak
píšete. Je vidět, že jste člověk z praxe a znáte i souvislosti, proč se sázely monokultury požadovaných
dřevin. Tehdy neuměli z odpadu lisovat chemickou dřevotřísku a cenu mělo pouze kvalitní řezivo. To
lidem žijících obklopených plasty a dřevotřískou budete těžko vysvětlovat. Kvalitní kulatina nám
tu bude brzo scházet a už nyní je drahým stavebním materiálem. Přitom kdysi byla dřevěnice z kulatin
obydlím chudých, ale dnes pouze pro bohaté. Do
budoucna bude pouze snem, když se bude čekat na náhodu, až bude ze samovýsevu a bezzásahu rovný
a zdravý jeden strom ze sta, ale těch mrzáků pro
štěpkovač bude v lesích většina. O to asi mnohým,
co zamýšlejí dodávat energetikům štěpku jde a tak
přesvědčili i aktivisty a některé "vědce".
Odpovědět
PB

Petr Brok

18.9.2023 11:03
Jak se takový věkově pestrý les těží? Vrtulníkem?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist