https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podpora-agrovoltaiky-by-podle-svazu-mela-smerovat-jen-k-aktivnim-zemedelcum?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podpora agrovoltaiky by podle svazu měla směřovat jen k aktivním zemědělcům

23.1.2023 15:03 | PRAHA (ČTK)
Rozvoj takzvané agrovoltaiky chce podpořit ministerstvo životního prostředí tím, že umožní instalaci fotovoltaických panelů například ve vinicích nebo sadech. Podle svazu ale hrozí zneužití podpory energetickými firmami, které by mohly čerpat podpory určené primárně pro podporu zemědělství.
Rozvoj takzvané agrovoltaiky chce podpořit ministerstvo životního prostředí tím, že umožní instalaci fotovoltaických panelů například ve vinicích nebo sadech. Podle svazu ale hrozí zneužití podpory energetickými firmami, které by mohly čerpat podpory určené primárně pro podporu zemědělství.
Podpora obnovitelných zdrojů energie v zemědělství by měla směřovat pouze k firmám, které se oboru věnují, uvedl Zemědělský svaz ČR. Rozvoj takzvané agrovoltaiky chce podpořit ministerstvo životního prostředí (MŽP) tím, že umožní instalaci fotovoltaických panelů například ve vinicích nebo sadech. Podle svazu ale hrozí zneužití podpory energetickými firmami, které by mohly čerpat podpory určené primárně pro podporu zemědělství. Svaz upozorňuje na to, že definice aktivního zemědělce je nyní stanovena příliš volně a vejdou se do ní i podniky, které zemědělskou činnost nevykonávají.
reklama

 

MŽP už loni uvedlo, že pracuje na novele zákona, která by umožnila umístit fotovoltaické panely na půdu patřící do zemědělského půdního fondu. V takovém případě musí být splněny podmínky ochrany půdy definované zákonem. Podle úřadu by novela měla umožnit panely umístit například do sadů, chmelnic nebo vinic.

Svaz uvedl, že čeští zemědělci mají zájem o obnovitelné zdroje energie, kterými mohou zajistit energii pro vlastní potřebu a zároveň diverzifikovat své podnikání. Možný přínos vidí hlavně v budování solárních elektráren na střechách budov, díky kterým mohou využít poměrně rozsáhlých ploch bez ničení zeleně. Možné využití svaz spatřuje také u trvalých kultur jako jsou právě vinice nebo chmelnice, které zmiňovalo ministerstvo.

"V případě rozvoje agrovoltaiky se obáváme, aby nedošlo ke zneužití ze strany energetických firem. Proto by podpora tohoto systému měla být navázána výhradně na aktivní zemědělce," uvedl předseda svazu Martin Pýcha. Poukázal na to, že zemědělci se často setkávají s nedostatečnou kapacitu pro připojení nových zdrojů ze strany velkých výrobců energie, kteří také jejich připojení blokují.

Podle svazu by měla být podpora agrovoltaiky vázána na status aktivního zemědělce, který definují pravidla Společné zemědělské politiky EU. Aktivní zemědělec musí mít minimálně jeden hektar ve Veřejném registru půdy (LPIS) a splnit některou z daných podmínek. Za zemědělského podnikatele může být považován také podnik, jehož příjmy nebo výnosy ze zemědělské činnosti tvoří minimálně 30 procent z příjmů nebo výnosů žadatele o dotace.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JN

Jiří Novák

23.1.2023 18:19
Agrovoltaika byla omílané šidítko v době, kdy bylo nutné koupit buď drahý pozemek s průmyslovou zonou a nebo vyřídit změnu územního plánu. Obojí problém, zvlášť s tehdejšími cenami CAL. S tím co podepsal eman, a má začít platit od Února, je AgroFVE pasé. Mimoto nevím, proč by někdo stavěl na 8 ha FVE a kličkoval se stroji jako zajíc, když může koncentrovat výkon na 1 ha a na zbylých 7 ha hospodařit dle chuti
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.1.2023 08:07 Reaguje na Jiří Novák
A ten 1ha má na střechách hosp. budov a ještě by si panely zastřešil parkoviště a dvory.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.1.2023 15:59
Pokud jakýkoliv energetický zdroj vytvoří méně energie než je sedminásobek energie nutné k jeho výstavbě a provozu (EROEI < 7), nemá cenu v něm utápět zdroje. Fotovoltaika a biopaliva hodnoty 7 nedosahují. Vyspělá společnost totiž potřebuje zdroje s EROI alespoň 25, jinak zkolabuje.
Aktuálně v USA to je 40.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.1.2023 21:20 Reaguje na Richard Vacek
"Haselhuhn již v roce 2015 uvádí, že panely ze sériové produkce vroce 2009 měly EPBT (Energy Pay Back Time) dobu energetické návratnosti v jižní Evropě mezi 0,6 až 1,9 roku, vyprodukovaly při plánované životnosti 20 až 75 násobek energie. Dnes EPBT ve střední Evropě dosahuje u nejlepších technologií 100 násobek vyrobené energie oproti vynaloženým energetickým nákladům, včetně recyklace!"
Odpovědět
HH

Honza Honza

17.2.2023 19:21
pokud pod FV panely roste tráva, fotovoltaika živ. prostředí nepoškozuje, naopak mu prospívá, protože půdu zastiňuje = ochlazuje
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist