https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-ukoncila-vysetrovani-otravy-becvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie ukončila vyšetřování otravy Bečvy Aktualizováno

16.3.2022 10:43 | VSETÍN (ČTK)
Policie v případu navrhla obžalovat jednu právnickou a jednu fyzickou osobu.
Policie v případu navrhla obžalovat jednu právnickou a jednu fyzickou osobu.
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Policie ukončila vyšetřování předloňské otravy řeky Bečvy. Spis předala žalobci, který jej nyní studuje. ČTK to dnes řekl státní zástupce Jiří Sachr, který případ dozoruje. Policie v případu navrhla obžalovat jednu právnickou a jednu fyzickou osobu, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Loni v červnu policisté v souvislosti s ekologickou havárií obvinili společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku. Vyjádření obviněných ČTK shání.
 

"Ze strany policie je vyšetřování ukončeno, teď to přechází do fáze, kdy se to předloží státnímu zástupci. Spis dorazil, takže teď jej studuji. Budu nad tím sedět nějakou dobu," řekl ČTK Sachr. V příštích týdnech by měl rozhodnout, zda v kauze podá obžalobu, zastaví trestní stíhání, nebo vyřídí věc jinak.

Firmu Energoaqua a Havelku policie obvinila z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest. "Koncem minulého týdne jsme podali návrh na podání obžaloby, a to proti jedné právnické a jedné fyzické osobě," uvedla bez bližších podrobností Kyšnerová.

Havelka dnes ČTK řekl, že čas, který dostal on i společnost na závěrečné prostudování spisu, neodpovídal jeho rozsahu. Podle Havelky šlo o zhruba 6000 stran a k tomu několik desítek CD či DVD.

Loni v říjnu podali Energoaqua a Havelka návrh na zastavení trestního stíhání. Opírali se v něm o vědeckou expertizu, která podle nich vyvrací dosavadní znalecké zkoumání, na jehož základě byli obviněni. Podle expertizy nelze kvůli nedostatku odebraných vzorků ani jednoznačně stanovit, která látka způsobila otravu řeky a úhyn ryb. Státní zástupce uvedl, že o návrzích samostatně rozhodovat nebude. "Rozhodnu o dalším procesním postupu ve věci v globálu," řekl Sachr

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku do Bečvy. První ryby podle zástupců společnosti začaly hynout zhruba až 3,5 kilometru od tohoto vyústění. Podle expertizy, na kterou se odkazují, to znamená, že je prakticky vyloučeno, aby původcem ekologické havárie reálně byla společnost Energoaqua. Dlouhodobě to tvrdí také někteří rybáři.

Havelka dnes zopakoval, že jsou důkazy, že společnost nemohla být původcem havárie. "Na 3,5 kilometru neuhynula ani jedna ryba," uvedl Havelka. "Policie dle mého osobního názoru byla rozhodnuta již v září, kdo nebo která firma bude postupně zkoumána a dohnána k nějakému obvinění," uvedl Havelka. Ve věci je podle něj řada nejasností, omylů i nepravd.

Ukončení policejního vyšetřování dnes na twitteru komentovala i ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). "Teď je všechno v rukách státního zástupce, který snad brzy rozhodne o dalším postupu. My jsme za MŽP prověřili postupy během havárie a připravujeme novelu vodního zákona, která bude efektivně řešit případné havarijní stavy na řekách," uvedla Hubáčková.

Ekologická havárie, kterou 20. září 2020 způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.3.2022 10:52
Můj tip - bude podána obžaloba, která u soudu propadne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 11:05
A co závěr parlamentní vyšetřovací komse, která dopručila rozšířit obvinění na zločinné spolčení?
To se smeto ze stolu?
Napřed je potřeba policii odbabišovat a začít celou kauzu znovu, je to zkorumpováné už od prvních hodin.
Druhá možnost je to zadat zahraničnímu týmu (jako vraždu Kuciaka na Slovači), pak by to mohlo být hotové dost brzy.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.3.2022 12:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste fakt chudák, důkaz nemáte žádny,ale plivete na všechny kolem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 12:37 Reaguje na Milan Dostál
Důkazů je něurékom, byly v médiích prezentované x krát, v den havárie bylo odebráno asi 190 vzorků od sedmi organizací a všechny se "ztratily". Co to znamená?
Nutno vyšetřit činnost policie a ČIŽP, ty výsledky mají v archivech laboratoře, které ty rozbory dělaly. Taky je známá ta kanalizační výusť, dost nepřekvatpivě je ta první proti proudy, kde začaly scípat ryby.
Pod vyústěním z Juřinky celou neděli rybáři čubali ryby a večeřeli je.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.3.2022 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, bude se vyšetřovat znovu a znovu dokud to nedopadne podle vašich představ, protože vy už jste to vyšetřil, viníka obžaloval a také odsoudil. Podle vás jsou samozřejmě zkorumpovaní. Potkal jste se vůbec někdy s někým z ČIŽP nebo od policie?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 13:14 Reaguje na Milan Dostál
Budou to vyšetřovat s pomocí rozborů vody, které se "ztratily" a v současném vyšetřování nefigurují vůbec, takže se jako neví, odkud to vyteklo.
Juřinský kanál to nebyl, což bylo opakovaně dokázáno.
Takže to vypadá na vyústění pod Lhotkou, ty rozbory to dokážou celkem jasně, bylo v tom prostoru jich odebráno několik sad.
Nezapomeňte, že se to stalo v neděli v poledne na velmi frekventovaném místě a první vzorkaři tam byli snad do hodiny a jsou to profíci. Taky rybáři, jako první na místě, vzorky odebírali a taky ví, jak se to má správně dělat.

Nedělejte neřešitelnou záležitost z věci, která je celkem zřejmá a snadno zjistitelná. Dozmatkovali to už zkorumpovaní úředníci dostatečně. Taky mají stát před soudem, Geuss s Brabcem první.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.3.2022 13:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Řekl bych, že máte leda prd, vzledem k rozkladu KCN. Máte jen te svůj cíl kdo je viník. Můžu a mám k Babišovi dost výhrad, ale nikdy bych si nedovolil bez důkazů obviňovat žádného zaměstnance ze skupiny Agrofert, jsou to normální lidi a pracují ať už v DEZE nebo někde na poli jako každý jiný. Jasně zavřeme Dezu, její produkty přece koupíme v zahraničí, nebo ji donutíme prodat, ať tam jdou i zisky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 22:03 Reaguje na Milan Dostál
Co to pořád melete?
Já chci jen jednu věc: aby byl viník celé kauzy postaven před soud a s ním všichni, kteří to celé zkorumpovali tak, aby se nic nevyšetřilo.
To není o žádné havárii, ale o tom, PROČ takovou věc není možno postavit před soud. Za chvíli to nepůjde ani s vraždou, pak se skupinou lidí i s děckama a zrazu plesk!! Jsme v Putinově Rusku nebo Hitlerově Německu.

TO FAKT NEJSTE SCHOPEN POCHOPIT?
Odpovědět
MD

Milan Dostál

17.3.2022 09:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy nejste pochopit, že vyšetřování s tím, už je viník politicky znám je nepřípustné a je totalitářské. Tváříte se jako velký bojovník proti komunismu, ale jste totalitář a antidemokrat jako pr... . Systém, který prosazujete, se to dnes nenazívá komunismus, ale postupně toalitou zavání, i s vaší pomocí se nakonec do toho Hitlerovského Německa, nebo Ruska opravdu dostaneme, jen z jiné strany.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.3.2022 09:23 Reaguje na Milan Dostál
Popsal jste to přesně, vč. o příspěvek výš o tom „honu na Babiše“, bez důkazů, o to fanatičtěji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.3.2022 20:19 Reaguje na Jarka O.
Co furt pořád melete o nějakém honu na Babiše?
Vy snad víte, že to způsobil on, když se bojíte nezávislého a spravedlivého vyšetření??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2022 22:56 Reaguje na Milan Dostál
Dořitě naposled, vy jste skutečně dub:
CHCI ABY SE TA OTRAVA POŘÁDNĚ VYŠETŘILA A VINÍK I S TĚMI, KTEŘÍ ZAŘÍDILI, ŽE SE NIC NEVYŠETŘÍ, ŠLI PŘED SOUD!

Ani tohkle nedáte??
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.3.2022 16:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Třeba se zase dočkáme doby, kdy bude zločinem to, že je někdo bohatý. A pak s kapitalistou zase zatočíme. Tedy alepoň s těmi, kteří neutekli do daňových rájů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 22:08 Reaguje na Richard Vacek
Ten šlompák, který způsobil tu havárii, byl nějaký bohatýr?
Odpovědět
RK

Roman Kolář

16.3.2022 17:36
Natahovat, odkládat, až se skoro zapomene, o co vlastně šlo. To se, bohužel, skutečným viníkům dařilo a daří. Také si myslím, že to soud shodí ze stolu, pokud se to na něj vůbec dostane. Argumentů proti obvinění EA, respektive rožnovského kanálu, je k dispozici mnoho. Důležité bude, co bude pak. Skutečně se viníkovi podařilo zamést všechny stopy tak, že ani předání věci kompetentním vyšetřovatelům nepodléhajícím tlaku Anofertu, se už to došetřit nepodaří? Já jsem pořád ještě optimista. Fyzikální zákony fungují stejně jako lež zůstává lží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 22:19 Reaguje na Roman Kolář
Já spoléhám na to, že laboratoře, které dělaly rozbory vzorků, které se "ztratily", případně se "rozbily v autě", mají výsledky v archivu. Jen Povodí dělalo asi 190 rozborů od sedmi organizací, které měly své vzorkaře na místě ihned po havárii.

To příšerné lhaní typu bullshit je přece potřeba potrestat!!
Připadám si jak v Rusku, kde Putin nikdy nenapadl Ukrajinu a poslal tam jen pár vojáků, aby chránil obyvatele před fašisty.

Co je to za svět?? Já byl zvyklý, že lhali jen komunisti, ale nikdy ne tak příšerně!!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist