https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/politici-jednali-na-summitu-one-ocean-o-ochrane-mori-i-znecisteni-plasty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Politici jednali na summitu One Ocean o ochraně moří i znečištění plasty

12.2.2022 02:13 | PAŘÍŽ (ČTK)
Francouzská lodní přepravní společnost CMA CGM se na summitu zavázala, že od 1. června přestane na svých plavidlech přepravovat plastový odpad, aby tak přispěla k boji se znečištěním a zabránila dovozu plastu do zemí, kde není zajištěna jeho recyklace.
Francouzská lodní přepravní společnost CMA CGM se na summitu zavázala, že od 1. června přestane na svých plavidlech přepravovat plastový odpad, aby tak přispěla k boji se znečištěním a zabránila dovozu plastu do zemí, kde není zajištěna jeho recyklace.
Foto | kees torn / Flickr
Politici ve francouzském přístavním městě Brest na summitu One Ocean jednali o udržitelné a trvalé ochraně moří. Setkání svolal francouzský prezident Emmanuel Macron v rámci francouzského předsednictví Rady Evropské unie. Představitelé EU, OSN a asi třicítky zemí hledali cesty, jak zabránit nadměrnému rybolovu nebo znečištění oceánů plasty, informovaly zahraniční agentury.
 

Skupina evropských rozvojových bank plánuje zdvojnásobit finanční obnos, který poskytuje na boj proti znečišťování oceánů plastovým odpadem, na čtyři miliardy eur (97,6 miliard korun). Iniciativa Čisté oceány, kterou vedou francouzská a německá rozvojová banka a Evropská investiční banka, původně slibovala dvě miliardy eur do roku 2025, ale většina této částky již byla použita na projekty na Srí Lance, v Číně nebo v Egyptě.

Francouzská lodní přepravní společnost CMA CGM se na summitu zavázala, že od 1. června přestane na svých plavidlech přepravovat plastový odpad, aby tak přispěla k boji se znečištěním a zabránila dovozu plastu do zemí, kde není zajištěna jeho recyklace. Firma aktuálně přepraví plastový odpad o objemu asi 50 000 kontejnerů ročně, uvádí Reuters.

Akce se osobně zúčastnili egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, jehož země bude letos hostit každoroční klimatický summit OSN, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, zvláštní vyslanec USA pro klima John Kerry a několik dalších afrických a evropských lídrů. Další politici se ke konferenci připojili prostřednictvím videa.

Von der Leyenová v Brestu vyzdvihla posun v jednání o smlouvě na ochranu volného moře, které nespadá pod jurisdikci žádného státu. Jednání přerušená pandemií covidu-19 opět započala, pokračovat budou v březnu v New Yorku, uvedla AFP.

Agentura UNESCO v Brestu oznámila záměr zmapovat do roku 2030 nejméně 80 procent světového mořského dna. Aktuálně vědci probádali jen asi 20 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.2.2022 06:37
Jak vidět ,opět pouze bláboly o ničem. Přitom znečišťování oceánů plasty dosahuje kritických hodnot a USA/EU jsou největšími znečišťovateli díky svému exportu plastového odpadu do zemí, kde se s ním dvakrát nepárají. Buď se spálí nebo zahrabe do země, popřípadě přímo nahází do řek.

Ukázkové video zde :
https://youtu.be/q2lU6COYToQ

Aby řeč nestála - jak si vlastně vedou europolitici ?

Jejich základní mzda ve výši 6 824 Eur (cca 167 tisíc Kč) měsíčně je nad rámec možností naprosté většiny z nás. Pokud tedy v Bruselu vydrží celý pětiletý mandát, vydělají si díky štědrému platu 10 milionů korun.

Zmínit je třeba také jakousi obdobu „zlatého padáku“. Tedy příspěvku ve výši měsíčního platu, který se vyplácí po ukončení mandátu po dobu až dvou let. Za každý den, kdy je europolitik na jednání v Bruselu či Štrasburku, pak má nárok na 320 Eur (7 850 Kč) navíc, stejně jako může měsíčně získat až 114 tisíc korun jako příspěvek na cestování náklady.
Dále mu EU platí asistenty, umožňuje využívat firemní flotilu a kanceláře a platí také dvě třetiny lékařských výdajů. Opomenout pak nesmíme ještě příspěvek k důchodu, který se může vyšplhat i na 30 tisíc korun měsíčně.

Europolitici tak žijí ve zcela jiném světě než unijní občané, kterým se na hony vzdálili.
Skutečná ochrana životního prostředí je pro ně jenom prázdná floskule a podle toho to taky vypadá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2022 16:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nejhorší varianta je závistivý ropák, který neumí nic jiného, než kritizovat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.2.2022 20:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Pořád lepší ropák, než banda politiků, kteří nic nevyřeší a akorát lítají po světě na nejrůznější summity, tam se přežírají na banketech a tím lítáním zhoršují už tak zničené životní prostředí.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

14.2.2022 13:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejhorší jsou pseudozachránci planety, a bojovníci s CO2, podporují tím plýtvání peněz, času i energie. Místo boje za snižování množství odpadů, vývoj technologií na zpracování a využití odpadů, by nejraději pokryli pevninu FTE panely, moře plná plastů, stožáry VE a každý kopec by překopali na přečerpávací elektrárnu. Kde asi skončí těch 50 000 kontejnerů ročně, jen od této jedné firmy?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.2.2022 07:35
Spousta keců na hovno. Tyhle summity by byly k něčemu leda za předpokladu, že by se tam politici scházeli ne proto, aby rokovali o tom, co se musí udělat, ale co jejich země pro ochranu přírody už udělaly.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist