https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-chce-postavit-jadernou-elektrarnu-u-baltskeho-more-mnozi-protestuji?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko chce postavit jadernou elektrárnu u Baltského moře, mnozí protestují

16.1.2023 01:30 | SLAJSZEWO (ČTK)
S válkou na Ukrajině a energetickou krizí se nálada v polské společnosti obrátila. Ještě v červnu 2021 bylo 45 procent Poláků proti jaderné energii a 39 procent pro. V aktuálním průzkumu činí podíl podporovatelů 75 procent.
S válkou na Ukrajině a energetickou krizí se nálada v polské společnosti obrátila. Ještě v červnu 2021 bylo 45 procent Poláků proti jaderné energii a 39 procent pro. V aktuálním průzkumu činí podíl podporovatelů 75 procent.
Velké sklenice se sušenými hřiby stojí na zelených kachlových kamnech. Francouzskými okny jídelny se Joanna Zwierzchowská dívá na sněhem pokrytou pomořanskou krajinu. "Toto je moje oáza," říká 51letá obchodnice, která v Gdaňsku provozuje cestovní kancelář. Jenže idyla je ohrožena. Dům Zwierzchowské totiž stojí ve Slajszewu, vesnici na polském pobřeží Baltského moře, píše agentura DPA.
reklama

 

Nedaleko odsud, zhruba 80 kilometrů severozápadně od Gdaňsku a asi 300 kilometrů od hranic s Německem, má Polsko výhledově postavit svou první jadernou elektrárnu. Nejen v regionu to naráží na odpor. Také v Německu, které je vůči jaderné energetice kritické, lidé sledují polské jaderné plány s obavami.

Počátkem listopadu dala polská národně-konzervativní vláda v čele se stranou Právo a spravedlnost (PiS) americkému koncernu Westinghouse povolení k výstavbě první jaderné elektrárny v zemi. Náklady na výstavbu mají činit v přepočtu kolem 447 miliard korun. K umístění elektrárny řekla polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová poněkud nejasně, že preferována je "oblast kolem Kopalina-Lubiatowa", což je sousední obec Slajszewa.

Nejpozději v roce 2026 má být zahájena stavba prvního reaktorového bloku, který má být připojen k síti v roce 2033, vyplývá ze strategického dokumentu Polská energetická politika do roku 2040, předloženého v roce 2021. Po vypuknutí války na Ukrajině byl aktualizován. Od roku 2033 má být každé dva roky uvedena do provozu další jaderná elektrárna. Do roku 2043 jich má být šest. Varšava chce rovněž prostřednictvím soukromých investorů podporovat budování takzvaných malých modulárních reaktorů (SMR).

Jaderné elektrárny mají Polsku pomoci při odklonu od uhlí. V současnosti země získává téměř 80 procent své energie z černého a hnědého uhlí. Problémem nejsou jen vysoké hodnoty emisí. Podle prognóz státního Geologického institutu vystačí zásoby černého uhlí vhodné pro těžbu ještě 50 let, hnědé uhlí by mohlo dojít už za 20 let.

S válkou na Ukrajině a energetickou krizí se nálada v polské společnosti obrátila. Ještě v červnu 2021 bylo 45 procent Poláků proti jaderné energii a 39 procent pro. V aktuálním průzkumu činí podíl podporovatelů 75 procent.

Joanna Zwierzchowská řídí své SUV po písčité cestě, která vede k široké písčité pláži ve Slajszewu. V borovém lese za dunami trčí ze země modré kovové sloupky. Brali tu půdní vzorky kvůli zvažované lokalitě pro jadernou elektrárnu.

Jen 23 kilometrů od Slajszewa leží Žarnowiec, kde měla v době komunismu vzniknout první jaderná elektrárna v Polsku. Prestižní projekt započatý v 80. letech byl zastaven v roce 1990.
Jen 23 kilometrů od Slajszewa leží Žarnowiec, kde měla v době komunismu vzniknout první jaderná elektrárna v Polsku. Prestižní projekt započatý v 80. letech byl zastaven v roce 1990.
Foto | Jersz / Wikimeda Commons

"Celý ekosystém tohoto baltského regionu je ohrožen," říká aktivistka, která proti plánované stavbě mobilizuje v občanské iniciativě Baltyckie-SOS. V Slajszewu a okolních vesnicích visí na některých zahradních plotech žluté plakáty se slogany Stop Atom a Ne jaderné elektrárně v Slajszewu. Velký protest to není. Mnozí občané sice jsou proti, ale nechtěli podle Zwierzchowské vyvěsit žádné plakáty. Podporovatelé jádra podle ní často ostouzejí jeho odpůrce jako "německé agenty". Odkaz na Německo není náhodný. Čtyři spolkové země - Braniborsko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Sasko a Berlín - Polsko vyzvaly, aby od svého záměru ustoupilo. "Na pozadí katastrofálních jaderných havárií v Černobylu a Fukušimě by se mělo od plánů na další využívání jaderné energie upustit v zájmu obyvatel a životního prostředí u Baltského moře," uvedla iniciativa v prohlášení zveřejněném v polovině prosince. Německo zahájilo odklon od jádra už před mnoha lety, poslední tři jaderné elektrárny odpojí od sítě v polovině dubna.

Čtyřmi škrty své propisky označuje starosta Wieslaw Gembka na mapě místo, kde má jaderná elektrárna stát. "Neznám na světě žádnou obec, která by byla nadšená z toho, že bude vše zničeno," řekl šéf správy obce Choczewo, která patří k Slajszewu. Mnoho lidí v pobřežním regionu žije z pronajímání rekreačních bytů a mají strach, že bude zničen základ jejich živobytí. "Ale jako státní zaměstnanec musím zastupovat zájmy odpůrců i zájmy stoupenců a zároveň brát v potaz situaci Polska, které potřebuje místo ke stavbě jaderné elektrárny," říká Gembka.

Nebyl by to první pokus Polska o vybudování jaderné elektrárny v blízkosti Baltského moře. Jen 23 kilometrů od Slajszewa leží Žarnowiec, kde měla v době komunismu vzniknout první jaderná elektrárna. Dnes ční do nebe obrovská rozestavěná ruina se zvětralými betonovými bloky a zrezivělými ocelovými mřížemi. Prestižní projekt započatý v 80. letech byl zastaven v roce 1990. Neboť po černobylské katastrofě vzrostl i v Polsku odpor proti jaderné energii. "To je má největší obava", říká starosta Gembka, "že to u nás dopadne stejně jako tehdy v Žarnowieci".


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

16.1.2023 07:17
Taková nezodpovědnost - stavět JE v seismicky aktivní oblasti u pobřeží Baltského moře známého svými ničivými tsunami ...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.1.2023 07:35
to je něco, čemu můžeme být komunistům vděčný.... kdyby tehdy byla demokracie, tak bychom žili ještě dnes ve tmě nebo bychom na tom byli stejně a lifrovali do kotle uhlí úplně všude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 08:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jistě. V Západní Evropě, kde komár nevládl nikdy ani 10 minut, pracují dnes desítky JE. Voni sou hlava, pane vachmajstr......
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 08:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jaderné elektrárny se stavěly i v demokratických zemích. Dokonce leckde ve větším množství než u nás.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.1.2023 08:04
Poláci mají alespoň jasný plán , postavit 6 JE a nebýt závislí.
To ostře kontrastuje s přístupem ČR , kde se po 20!!! letech přešlapování došlo k myšlence dostavby jednoho bloku v Dukovanech. A dál pramen poznání českých vlád vyschnul - jako vždy.

Dnes už neexistují liduprázdné plochy, kde by umístění JE nikomu nevadilo.
To není realita pouze PL , ale celé EU.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 08:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Neblokovat vše loupeživý estébák, mohla jet dostavba Dukovan a chystat se Temelín.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.1.2023 09:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Kolovrátku Hanzle, chápu že ve vašem primitivním světě za vše může Babiš :-), ale ve skutečnosti 100x napsaná lež se pravdou nestane.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 11:40 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak kdo zastavil tendr na dostavbu Temelína někdy v roce 13? určitě to byli Paroubkovi Marťani?
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 11:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Žádám odkaz na zdroj kde jste vy v roce 2014 to zastavení kritizoval. Předpokládám že žádný nemáte protože jste ho ani nekritizoval a jen si hrajete na pobitevního generála.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 12:41 Reaguje na Emil Novák
Já kritizoval tu velmi silnou možnost, že to dostane Rosatom. O smyslu celé JE jsem trochu pochyboval, ale věřím odborníkům, dokonce i vám (ovšem ne vždcky).
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak například podle Hanzla vypadá "trochu pochyboval", "ale věřím odborníkům", cituji z reakce na příspěvek Vladimíra Wagnera: "pokud má Hinkley point garantovaný výkup na 100 eur/MWh, tak by do něčeho podobného ovšem se spuštěním za 17 let šel asi jen šílenec." 11.7.2020 15:27
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 08:41 Reaguje na Emil Novák
To bylo v době, kdy nešla elektřina přes 80 eur a za 50 se považovala jako drahá. Otázka ale zní, jestli se k tomu zase nevrátíme. S přibývajícími OZE se bude zase cena stlačovat, ovšem jaderky ji vytáhnou a hlavně nebude už levný plyn z Ruska za 10 eur.
Ale nic tragického se nestane, žádný propad do chudoby, jak věští ropáci.
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.1.2023 09:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Já vím v jaké to bylo době, Hanzle, doba ale nic nemění na tom, že jste včera tvrdil, že jste prý "o smyslu celé JE trochu pochyboval", a přitom jste ve skutečnosti tvrdil, že "by do něčeho podobného ovšem se spuštěním za 17 let šel asi jen šílenec". Prostě typické lži a překrucování skutečnosti jako je u vás typické.
A hned jako bonus přidáváte další nesmysl, cituji: "S přibývajícími OZE se bude zase cena stlačovat, ovšem jaderky ji vytáhnou" - přitom jaderky cenu silové elektřiny, o které jedním dechem píšete, cenu silové elektřiny vytáhnout nemohou, protože ta se tvoří na základě marginálních nákladů, které mají jaderné elektrárny prakticky nulové, takže jen přijímají cenu jakou určují dražší marginální zdroje a cenu silové elektřiny neurčují. Prostě další blábol v řadě.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.1.2023 14:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak vidíte, zase jste se střelil do vlastních kolen :-).

V záplavě příspěvků ani nevíte, co jste kdy napsal. Ve své hlouposti ani nevíte, co jste jak myslel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 08:42 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zato vy máte asi archiv svých kdákanců naprosto komplet, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.1.2023 08:54 Reaguje na Pavel Hanzl
:-))), ale tak blekotejte si jak chcete.
Na realitě to nic nezmění.
Odpovědět
sv

sv

24.1.2023 23:31 Reaguje na Jaroslav Studnička
Máš pravdu, na realitě toho, že díky burešovi se v Temelíně nestaví to nic nemění, blekoto. https://www.irozhlas.cz/ekonomika/prouza-jaderna-elektrarna-temelin-babis_2112292015_pj
Odpovědět
sv

sv

24.1.2023 23:28 Reaguje na Jaroslav Studnička
Přes to si to burešovi kydači špíny myslí a lžou a lžou jako když idnes tiskne, kolovrátku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 08:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tohle je taky důsledek hybridní války.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.1.2023 11:55 Reaguje na Pavel Hanzl
A proč nejásáte, že to kvůli zpoždění nestaví Pu´ta?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 12:42 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tohle je sice výhoda, ale dost malá. Vůbec nápad, že to mají stavět Rusi mi připadal vždycky zvrhlý.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 08:16
Rád bych upozornil na to, že v této lokalitě se pravidelně dělají průzkumy veřejného mínění a podpora výstavby jaderné eletkrárny tam je dlouhodobě vysoká a rostoucí. Podle posledního průzkumu ji podporuje 76 % místních obyvatel: https://world-energy.org/article/28600.html
Takže jako obvykle jde o pár křiklounů, kterým se dostává pozornosti na rozdíl od mlčící většiny.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.1.2023 11:22
Nynější polská vláda sice o stavbě JE i zbrojení rozhoduje přímo a bez
výběrových řízení, ale je otázkou, zda bude vládnout navěky. Momentální
vazalský příklon k USA se může časem změnit, ale ústup od sjednaných
kontraktů se může prodražit. Ona taková smlouva je vám na prd, když
vám nezbývá nic jiného, než zaplatit i navýšenou cenu, když hrozí to,
že nebude stavba dokončena. Daleko výhodnější je nabídka výstavby na náklady dodavatele splácená buď ze zisku a nebo po spuštění provozu.
V dnešní nejisté době není dobré investovat do výstavby JE dokud není
funkční. Na tomto se už mnozí spálili a další je následují. Ona i ta
vysoutěžená nízká cena lze v průběhu stavby navýšit, když už do ní
investor nacpal peníze a nemůže ji dokončit nikdo jiný. Možná to ale
Polákům jako "nejspolehlivějším" spojencům USA v Evropě vyjde a budou
ty JE mít dříve, než jim dojde uhlí, které už nyní musejí dovážet.
Kamarád zaplatil předem zálohu na střechu a nedočkal se ani navezení
materiálu na rozdíl ode mne, který jim zálohu dal až po navezení
materiálu na dvůr. Je třeba mít v ruce smlouvu s dodatkem o penále za
opožděné dokončení stavby podmíněný tím, že o tuto částku bude krácena
odměna. Pan podnikatel se na počátku bránil takové smlouvě, ale pokud
chtěl zakázku, tak ji splnil. U jiných to natahují, odskakují si na
jiné stavby a vy čekáte na dokončení. Takže nikdy neplatit předem za
něco, co není, co není funkční a nebo není jisté, že funkční bude!
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 11:36 Reaguje na Břetislav Machaček
To samozřejmě v EPC kontraktech ošetřené je, je to tzv. fixed price turnkey contract, tj. vícenáklady způsobené dodavatelem hradí dodavatel. Své by o tom mohla vyprávět francouzská Areva, kterou takové vícenáklady u stavby v EPR v Olkiluoto fakticky zlikvidovaly, protože musela v konsorciu se Siemensem zaplatit vícenáklady ve výši cca 5,5 miliardy Euro.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 11:45 Reaguje na Emil Novák
Proč se VŠECHNY stavby JE v Evropě (asi i jinde) tak děsivě prodražují? Vžcdyť ty smlouvy nedělají tutani.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 11:50 Reaguje na Pavel Hanzl
"VŠECHNY stavby JE v Evropě" jsou které konkrétně a "tak děsivě prodražují" je jak konkrétně, "tutane"? A kdo jakou část toho prodražení platí jste opět nepochopil? O tom byla totiž řeč, víte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 12:49 Reaguje na Emil Novák
Pokud se jedná od britský Hinlkey Point, finské Olkiluoto, něco ve Francii a co já vím kde?
Spíš uveďte, která byla postavena včas a za smluvní peníze. Já vím jen o jedné v SA, kterou stavěli Jihokorejci.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 13:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže ty "všechny stavby" jste byl schopný vyjmenovat dvě, přičemž u obou jde převážná většina vícenákladů (u Hinkley Point C všechny) právě za dodavatelem a nikoliv za investorem. Díky za potvrzení mého předchozího příspěvku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 13:40 Reaguje na Emil Novák
Kolik se propálio v Haikiviki, než Rosatom vykopli a kolik v Paksu, kde se sotva koplo do země?
Kdo to zaplatí je druhá věc, ale proč se to tak prodražuje?
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 14:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč se ptáte mě? Vy jste psal o "děsivém prodražování", tak to "děsivé prodražování" dokažte a nechtějte po mně, abych ho dokazoval za vás. Já nic takového netvrdil. Ani u jednoho z těch dvou projektů žádné prodražení oznámeno nebylo.
Kdo to zaplatí není druhá věc, to je první věc, o které tu byla řeč. Druhá věc je to kam se vy snažíte řeč odvést od původního tématu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.1.2023 18:35 Reaguje na Emil Novák
Jsem zvědav, zda na takovou smlouvu přistoupí Westinghouse,
jako exkluzivní dodavatel bez výběrového řízení. Aby si
nakonec podmínky nediktoval on, když byla předem vyloučena
konkurence. Exkluzivitu může firma zneužít a diktovat si podmínky naopak ona.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 19:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Konkurence vyloučena nebyla, Polsko dostalo tři nabídky, pro první lokalitu si vybralo tu od konsorcia Westinghouse-Bechtel a pro druhou tu od KHNP. Takže diktování podmínek nepřipadá v úvahu.
Odpovědět
sv

sv

24.1.2023 23:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Momentální VAZALSKÉ machačakovo diletantské žvanění svědčí o příklonu ke grafomonii na hanzlově úrovni.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.1.2023 19:32
To je přece úplná pitomost stavět JE na rovině u vody. Ve skutečnosti nejlépe přece u Zakopaného.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist