https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/populace-nosorozcu-tuponosych-jiznich-se-loni-poprve-po-deseti-letech-zvysila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Populace nosorožců tuponosých jižních se loni poprvé po deseti letech zvýšila

23.9.2023 01:43 | JOHANNESBURG (ČTK)
Nosorožec tuponosý u jezera Nakuru v Keni
Nosorožec tuponosý u jezera Nakuru v Keni
Počet žijících nosorožců tuponosých jižních se v loňském roce poprvé po deseti letech meziročně zvýšil, a sice o 5,6 procenta na 16 803 kusů. Informoval o tom zpravodajský web BBC s odkazem na zprávu Mezinárodního svazu ochranu přírody (IUCN).
 

Organizace ve své výroční zprávě při příležitosti světového dne nosorožců zdůraznila, že jde o první meziroční nárůst populace tohoto poddruhu, zvaného též nosorožec bílý či širokohubý, od roku 2012. Díky ochranářským iniciativám se o 4,2 procenta zvýšil také počet jedinců nosorožce dvourohého neboli černého, jichž podle IUCN ke konci loňského roku žilo 6487.

"S touto dobrou zprávou si můžeme poprvé po deseti letech oddechnout. Zásadní však je, abychom tento pozitivní vývoj dále upevňovali, stavěli na něm a nepolevovali v ostražitosti," uvedl Michael Knight, předseda skupiny IUCN, která se specializuje na africké nosorožce, s odkazem na trvalý problém pytláctví. Za nosorožčí roh se na černém trhu platí 60.000 dolarů (1,4 milionu Kč) za kilogram, což je více než za kokain.

Podle údajů IUCN bylo v roce 2022 v Africe nelegálně zabito 561 nosorožců, z toho 448 jen v Jihoafrické republice. V Namibii se počet ztrát způsobených pytláctvím loni téměř zdvojnásobil na 93 kusů ze 47 v roce 2021. V Keni padl pytlákům za oběť jeden nosorožec proti šesti v roce 2021.

Nevládní organizace African Parks na začátku září oznámila, že má v plánu postupně vrátit do volné přírody 2000 nosorožců tuponosých jižních poté, co v Jihoafrické republice koupila největší soukromou farmu pro chov tohoto ohroženého druhu na světě.

Nosorožec tuponosý severní, který je druhým z poddruhů nosorožce tuponosého, byl oficiálně prohlášen za vyhynulý druh. Od března 2018 zbývají na světě poslední dva kusy, samice Najin a Fatu. Obě žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta a obě jsou majetkem zoologické zahrady ve Dvoře Králové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

23.9.2023 10:45
Skvělá zpráva! Snad se z toho stane trend a budoucí roky přinesou podobně povzbudivá čísla.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist