https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-hledaji-spravnou-definici-zahradkarstvi.navrh-zakona-ukotvujici-jeho-prospesnost-jde-do-tretiho-cteni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci hledají správnou definici zahrádkářství. Návrh zákona ukotvující jeho prospěšnost jde do třetího čtení

3.12.2020 20:11 | PRAHA (ČTK)
Na přijetí zákona naléhal v polovině září také premiér Andrej Babiš (ANO). Poslanci by podle jeho tehdejšího vyjádření měli schválit zahrádkářský zákon, a nikoli stále řešit epidemii covidu-19.
Na přijetí zákona naléhal v polovině září také premiér Andrej Babiš (ANO). Poslanci by podle jeho tehdejšího vyjádření měli schválit zahrádkářský zákon, a nikoli stále řešit epidemii covidu-19.
Sněmovna pustila do třetího čtení návrh zahrádkářského zákona. Návrh poslanců napříč stranami má za cíl především upravit postavení a veřejnou prospěšnost zahrádkářského hnutí v českém právním řádu. V závěrečném hlasování by ale mohl proti původně předložené podobě doznat změn. Zemědělský výbor v něm chce například změnit definici zahrádkářské činnosti a vyjít vstříc některým námitkám vlády.
reklama

 

Na přijetí zákona naléhal v polovině září také premiér Andrej Babiš (ANO). Poslanci by podle jeho tehdejšího vyjádření měli schválit zahrádkářský zákon, a nikoli stále řešit epidemii covidu-19. Schválení zákona by podle něj bylo krokem k soběstačnosti Česka v pěstování ovoce a zeleniny.

"Češi jsou národ zahrádkářů a chatařů a víme dobře proč, co nám to přináší. Není nad ten pocit, když si něco vypěstujete sami, nebo když se zbavíme paneláku a zvelebujeme si zahrádku nebo chatku," řekla poslankyně SPD Monika Jarošová.

Zemědělský výbor chce změnit definici zahrádkářské činnosti tak, aby se nevztahovala pouze na navrhovaný zákon, ale měla širší platnost. V pasáži, že jde o činnost veřejně prospěšnou, chce vypustit slova o tom, že je ale určená jen pro vlastní potřebu a potřebu svých domácností. Podle vyjádření vlády jde o vnitřně rozporné ustanovení. Jen těžko může být za veřejně prospěšnou považována činnost, která primárně slouží k uspokojování vlastních potřeb, a nikoli širších potřeb veřejnosti, poznamenala vláda. K návrhu jako celku však zaujala neutrální postoj.

Pavel Kováčik (KSČM) chce ve svém pozměňovacím návrhu rozšířit definici zahrádkářské činnosti jako veřejně prospěšné činnosti. "Veřejná prospěšnost zahrádkářské činnosti spočívá především v zajištění vlastního zdroje zásobování, nabídce čerstvých přebytků v blízkém okolí, zúrodňování půdy, využívání rostlin v městských nebo venkovských zástavbách a propagaci zahrádkářské činnosti mezi veřejností," stojí v jeho návrhu.

Zákon chce Kováčik doplnit i o paragraf upravující kulturní hodnoty zahrádkářské činnost a jejich zachování. Chce zakotvit, že tradiční pěstování v České republice nepůvodních rostlinných druhů, které specifikuje, je součástí životního stylu pěstitelů a má nesporný celospolečenský význam.

Zemědělský výbor chce vypustit paragraf, který stanoví, že některé úřady a obce mohou zahrádkářům přenechat pozemky k užívání. Vláda upozornila na to, že pokud by instituce nepřenechaly pozemek za tržní ceny, bylo by nezbytné posuzovat, jestli nejde o veřejnou podporu podle předpisů EU.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Státní pozemkový úřad a obce měly podle návrhu zohledňovat při sjednávání pachtu skutečnost, že zahrádkaření je veřejně prospěšná činnost. Parlamentní institut však už dříve upozornil na to, že tato úprava je neslučitelná s právem EU. Zemědělský výbor chce proto i toto ustanovení vypustit.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.12.2020 20:28
Tahle činnost by se podporovat měla a zákon bude prospěšný všem.
Odpovědět
ig

3.12.2020 20:38
Nějak mi není jasný důvod, proč je potřeba mít na zahrádkaření zákon. Nemám nic proti zahrádkářům, naopak, přijde mi to jako hezká zábava, dokonce sám pěstuju na výměře 0.0000025 ha rajčata, je nechápu ten zákon. Vždyť si můžu sehnat pozemek, koupit či pronajmout a pěstovat si co chci a nemusím si nikde dovolovat, ptát se, registrovat, certifikovat, sdružovat, tak proč to?
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.12.2020 07:11 Reaguje na
Brusel na vše podobné číčoviny vyžaduje. A ještě kolem nich prudí, jak ukazuje článek. Co ale chtít od lidí, kteří nikdy nic prospěšného neudělali?.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.12.2020 11:52 Reaguje na
To jsme dva.

Hlavně když je zde riziko, že na základě něho nám do toho začnou dřív nebo později kecat.

Za pár let budeme mít sice papír z katastru, ale v reálu budeme na tom hůř jak nevolníci za nebožtíka Voka.

Aby bylo jasno ... to není nic proti podpoře zahrádkaření, například ze strany obcí a podobně. Ale mít zákon pomalu i na splachování ha..u fakt nevidím jako cestu ke štěstí.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.12.2020 13:23 Reaguje na Svatá Prostoto
Potřeba zákona na kdeco, jen dokládá, že ČR není stát právní, ale právnický. Samozřejmě za vydatné podpory nikým nevolených úředníků z EK.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.12.2020 13:24 Reaguje na Jiří Daneš
Ek a její úřednictvo, jsou v pravém slova smyslu samozvanci z Bruselu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.12.2020 14:47 Reaguje na Jiří Daneš
Tady se jich musím zastat. Obrazně řečeno, pokud Angela a Eman nechtějí, ani lístek se v EU nepohne. To je takové to zdání, jak jsme si všichni rovni a na všech záleží. To už ti jednou bylo ... jak vono to bylo ... taková hezká zkratka ... nějaký R tam bylo, a V a H a ....
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.12.2020 11:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Jenže tenhle póvl, odpovídající tomu, co se kdysi sešlo v Mnichově, by o nás rozhodovat nemel. I za cenu války,
Odpovědět
RL

Radek Lučan

4.12.2020 15:30
Panebože. To naprosto přesně odpovídá tomu, co říkám pořád. Na všechno musí být zákon nebo nějaký předpis, nic se nemůže nechat na selském rozumu. Já bych už byl fakt rád, kdyby někdo všechny tyhle (*dosaďte si vlastní slova*), kteří se potřebují realizovat vymýšlením tak neskutečných (*dosaďte si vlastní slova*), jako tahle, posadil do nějaké rakety a poslal je na opačný konec vesmíru, kam zcela zřejmě všichni patří. Bože, bože, proč je tahle planeta plná (*dosaďte si vlastní slova*)???
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.12.2020 09:55
Zákony= spory a porušování zákonů= práce pro advokáty a soudce= více dobře
placených lidí= větší spotřeba= větší poptávka= větší výroba= větší zisky
majitelů firem, obchodníků, dopravců, zaměstnanců = větší spotřeba .....!
I tak lze podpořit ekonomiku, která mimo spotřeby už nic jiného nedokáže.
Takže každý zákon dobrý, aby se ekonomika zase rozjela. Pokud ale zákon
pomůže ke stabilitě zahrádkaření i v tom, že nebudou muset opustit
pronajatou půdu s každou novou místní vládnoucí klikou, která jim zahrady
prodá na výstavbu skladů a montoven, tak jenom dobře. Jsou lidé, kteří
už stěhují za svůj život zahradu na třetí místo a ani to nemají jisté.
A ani na vlastním pozemku ta jistota není, pokud se řekne, že lépe vést
obchvat přes 30 zahrádek, než přes jeden mokřad vzniklý pouhým zanedbáním
drenáží a zanesením koryta sousedního vodního toku. Nic proti takovým
mokřadům, ale je třeba uvažovat i o těch zahrádkářích, kteří tam nechali
kus života i zdraví a mnozí přijdou o smysl života( popis konkrétního
případu).
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist