https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/posledni-tri-dny-byly-nejteplejsi-v-zaznamenane-historii-tvrdi-americti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslední tři dny byly nejteplejší v zaznamenané historii, tvrdí američtí vědci

6.7.2023 14:05 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pondělí, úterý i středa byly celosvětově nejteplejšími dny v zaznamenané historii. V pondělí bylo poprvé v průměru přes 17 stupňů Celsia, přičemž tato hranice byla znovu překonána i v dalších dvou dnech. Uvedla to agentura AP s odkazem na neoficiální data vědců z Mainské univerzity v USA.
 

Průměrná globální teplota v úterý i ve středu činila 17,18 stupně Celsia, uvedli vědci z Mainské univerzity s odkazem na svůj nástroj Climate Reanalyzer, který využívá satelitní data a počítačové simulace. V pondělí bylo v průměru 17,01 stupně, vyplynulo z analýzy Národních center pro environmentální předpovědi (NCEP). Předchozí celosvětový teplotní rekord 16,92 stupně Celsia pochází podle NCEP ze srpna 2016.

Vědci již několik měsíců varují, že rok 2023 by mohla provázet rekordní vedra v důsledku změny klimatu způsobené lidskou činností, především spalováním fosilních paliv. Vedru také napomáhá přirozený meteorologický jev známý jako El Niňo , který se vyznačuje oteplováním oceánů.

"Takový rekord je dalším důkazem pro nyní masivně podporovanou tezi, že globální oteplování nás posouvá do teplejší budoucnosti," řekl klimatolog Chris Field ze Stanfordovy univerzity, který se na výpočtech nepodílel.

Denní údaje jsou neoficiální, ale představují užitečný přehled toho, co se děje v oteplujícím se světě, uvedl klimatolog Sean Birkle z Mainské univerzity. Americký národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) sdělil, že tato data zahrne do svých výpočtů.

Přestože použitý soubor dat sahá pouze do roku 1979, Sarah Kapnicková z NOAA uvedla, že vzhledem k dalším údajům je pravděpodobné, že svět skutečně zažil nejteplejší den za "několik set let".

Teplotní rekordy tento týden registroval Québec či Peru. V Pekingu bylo minulý týden zaznamenáno devět dní v řadě, kdy teplota přesáhla 35 stupňů Celsia. Americká města od Medfordu v Oregonu až po Tampu na Floridě se pohybují na historických maximech, uvedl Zack Taylor, meteorolog z Národní meteorologické služby (NWS).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

6.7.2023 14:39
No a jak dlouho se zaznamenává, co jsou známy teploměry ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.7.2023 15:48
asi by bylo dobrý, kdyby si uvědomili, že v každé části světa to je jiné.

K čemu je informace v Evropě, že se v Americe přismažili? to jim máme v balíku poslat led?
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

6.7.2023 16:17
Vcerejsek byl zatim nejprelidnenejsim dnem v historii teto planety... Takovyhle titulek by mohly noviny uverejnit kazdy ze cca 27 000 dnu, co uplynuly od ukonceni ww2 tedy za poslednich 75 let (mozna by par dni chybelo v dobach vrcholici genocidy v Kambodzi ci Rwande apod. ) Pokud "vedci" z IPCC chteji podobne smesnym zpusobem presentovat plody svych "zkoumani", je to jejich volba
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.7.2023 20:34 Reaguje na Miloš Zahradník
Jak jste přišel na IPCC? Třídní nepřítel? :D
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

6.7.2023 21:21 Reaguje na Petr Eliáš
Pardon, to bylo v paralelnim dnesnim clanku ekolistu mladeho nositele Wichterlovy ceny o ledovcich. Ten jeho clanek ma byt vycuc vetsiho ciziho clanku - kde jsem nasel napr. tuhle alarmistickou formulaci
Understanding the risks ahead is crucial. However, the current generation of ice sheet models used to assess how Greenland and Antarctica will respond to warming in the future don’t account for amplification processes that are being discovered. That means the models’ sea-level rise estimates, used to inform Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) reports and policymakers worldwide, are conservative and lowballing the rates of global sea rise in a warming world.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

7.7.2023 11:37
34°C ROVNÍK, 28°C STŘEDOMOŘÍ, 26°C MÍRNÉ PÁSMO, 16°C SEVERNÍ OBLASTI, 10°C ZA POLÁRNÍM KRUHEM, -12°C PÓL ..... PRůMĚR 17°C, ideální stav......
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist