https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-opravuje-vodni-nadrz-u-boskovic-pribude-v-ni-i-ostrov-pro-hnizdeni-ptaku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí opravuje vodní nádrž u Boskovic, přibude v ní i ostrov pro hnízdění ptáků

12.9.2023 10:31 (ČTK)
Rekonstrukce vodní nádrže Skalice.
Rekonstrukce vodní nádrže Skalice.
Povodí Moravy opravuje vodní nádrž Skalice poblíž Boskovic na Blanensku, vyčistí i její přítoky či odtěží sedimenty. Přibude v ní i ostrov pro hnízdění ptáků, informoval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.
reklama

 

Povodí Moravy zahájilo celkovou obnovu nádrže na jaře. Těžbě sedimentů, opravě hráze, požeráku a bezpečnostního přelivu předcházelo vypuštění nádrže. Ze dna nádrže vodohospodáři odstraní téměř 20 000 metrů krychlových sedimentů. "Naším cílem je vrátit nádrži v plné míře funkci zadržování vody v krajině, což je podstatné zejména v období sucha. Nádrž však bude schopná převést i povodňové průtoky, a to až na úroveň stoleté vody. Obnovou však dosáhneme i zlepšení dalších funkcí, jako posílení ekologické stability, biodiverzity a prodloužení životnosti nádrže na další desítky let," popsal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Odstranění sedimentů o tloušťce přibližně 40 centimetrů povede podle vodohospodářů k podstatnému zvýšení retenční schopnosti nádrže. Vodohospodáři rozšíří současný ostrov, navíc vybudují zcela nový. "Těžba sedimentů bude probíhat ze dna nádrže tak, abychom zachovali litorální pásmo, což je důležité pro organismy žijící na břehu v těsné blízkosti nádrže. Nový ostrov bude určený zejména pro hnízdění ptactva. Na přítocích do nádrže odstraníme dnový sediment a náletové křoviny a vytvoříme malé tůně, které zvýší biodiverzitu prostředí," uvedl Gargulák.

Práce potrvají do listopadu. Obnova nádrže si vyžádá náklady v celkové hodnotě téměř 22,4 milionu korun, část těchto nákladů poskytlo ministerstvo zemědělství.

Vodní nádrž Skalice se nachází západně od Skalice nad Svitavou. Jde o průtočnou nádrž, do které vtékají dva potoky – Výpustek a Chlumský potok. Vodní nádrž slouží k zachytávání povodňových průtoků, chovu ryb a jako přirozený vodní biotop. Vodní plocha o rozloze čtyři hektary tvoří v území významný krajinný prvek, umožňuje život vodním a s vodou spjatým živočichům a esteticky dotváří okolní krajinu.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí řeky Moravy. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, víc než 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.9.2023 16:51
Ptačí ostrov má význam vytvořit na velkých nádržích (Nové mlýny, Gabčíkovo), pro lišku, mývala, vydru či prase není problém pár desítek metrů doplavat. A pokud ostrůvek, tak plovoucí, s vysokou hladkou stěnou, a i tak někdy bývají hnízda predována ze vzduchu. Důležité je zachovat porost rákosu, kde se hodně ptačích hnízd ukryje.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist