https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-poda-stiznost-proti-rozsudku-ktery-zrusil-zmenu-trasy-pochodu-aktivistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha podá stížnost proti rozsudku, který zrušil změnu trasy pochodu aktivistů

16.9.2023 00:55 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražský magistrát podá kasační stížnost proti rozhodnutí soudu, který zrušil jeho rozhodnutí nepovolit protestujícím oznámenou trasu pochodu za zklidnění dopravy v hlavním městě, sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Pochod se měl uskutečnit 12. září po magistrále, avšak magistrát akci povolil pouze po chodnících. Podání kasační stížnosti zvažuje i skupina Poslední generace. Aktivistům se nelíbí, že jim soud nepřiznal právo uspořádat před Národním muzeem happening, který by dopravu zablokoval. Na 3. října plánují další pochod.
 

Ekologičtí aktivisté chtěli 12. září pochodovat po magistrále z Bubenské ulice k Národnímu muzeu. Magistrátní odbor živnostenský a občanskosprávní jim však uložil podmínky uskutečnit průvod podél magistrály po chodnících a v místech, kde nejsou, jít po náhradní trase mimo vytíženou komunikaci. Rovněž uložil zdržet se plánovaného zablokování dopravy před Národním muzeem, kde chtěli protestující kreslit na vozovku.

Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí úřadu o náhradní trase průvodu mimo magistrálu. Současně aktivistům zamítl možnost pořádat happening na vozovce před muzeem. Blokace dopravy je podle soudu nelegitimní a nelze ji vykonávat podle shromažďovacího práva.

"Proti zrušující části rozsudku budeme podávat kasační stížnost, neboť se s nastíněnou argumentací neztotožňujeme. V konkrétních námitkách však vyčkáme na doručení písemného vyhotovení rozsudku," sdělil Hofman.

"Jsem stále přesvědčen, že by šlo (trasa vedoucí po chodnících) o přijatelnější a bezpečnější řešení," uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na svém účtu na síti X (dříve twitter). Podání kasační stížnosti podpořil.

Veronika Holcnerová z Poslední generace včera na on-line tiskové konferenci řekla, že i aktivisté zvažují podání kasační stížnosti proti verdiktu Městského soudu v Praze. Nejsou spokojeni s tím, že jim soud neumožnil uspořádat akci před muzeem. Happening by se podle nich nekonal v době dopravní špičky. "Další důvod je, že my jsme podobný happening uspořádali v Brně a vše proběhlo zcela legálně a vlastně i za asistence magistrátu," uvedla Holcnerová. Soud se také podle aktivistů nevyjádřil k možné systémové podjatosti úředníků, kteří mohli být ovlivněni přáním svých nadřízených.

Pochod za zklidnění dopravy na magistrále nyní Poslední generace chystá na úterý 3. října. Aktivisté chtějí zároveň nahlásit sérii pochodů na další půlrok dopředu.

Aktivisté začali s pořádáním pochodů po dopravních tepnách v Praze 1. března a zatím jich byly téměř dvě desítky, většinou na magistrále. Požadují plošné snížení nejvyšší povolené rychlosti v metropoli na 30 kilometrů v hodině, což má snížit emise a zvýšit bezpečnost v ulicích. Zástupci vedení Prahy argumentaci odmítli s tím, že se nebrání omezení rychlosti v případě rezidenčních oblastí.

Téma snížení rychlosti podle Holcnerové převzaly jiné skupiny aktivistů, a Poslední generace se proto hodlá nyní soustředit právě na zklidnění magistrály. Aktivisté chtějí dosáhnout mimo jiné toho, aby na magistrále bylo více chodníků a přechodů pro chodce, bezpečného prostoru pro cyklisty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

16.9.2023 04:31
Jó, naše slavná nezávislá justice - nad ní není. Zvlášť když fandí zeleným, že !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.9.2023 14:30 Reaguje na smějící se bestie
Ten soudce byl v nezáviděníhodné situaci. Pokud by plně vyhověl aktivistům, napadli by jej zástupci dopravy. Kdyby zakázal aktivistům pohyb na magistrále, osočili by jej že podporuje ničení životního prostředí. Tak zkusil kompromis a je to zase špatně.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

18.9.2023 08:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je to soudce, on rozhodne podle práva a nemá se co ohlížet, jestli ho za to klimateroristé pochválí nebo ne. V opačném případě nemá na místě soudce co dělat.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.9.2023 09:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
pokud magistrát povolí konání akce je otázkou, jak může zasahovat do oznámené trasy...asi by to bylo zajímavé rozuzlení.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

17.9.2023 16:31
"Poslední generace se proto hodlá nyní soustředit právě na zklidnění magistrály. Aktivisté chtějí dosáhnout mimo jiné toho, aby na magistrále bylo více chodníků a přechodů pro chodce, bezpečného prostoru pro cyklisty."

Pokud toho docílí, pak to nebude plnit funkci magistrály, vybudované za tak hříšné peníze za peníze, které pak chyběly na opravu silnic v celé republice!

Pražáci, proč se s nimi tak mažete? Udělejte to jako Němci. Spolková ministryně vnitra to řekla naprosto přesně:

"...Červená čára v právním státě je vždy jasná, legitimní protest končí tam, kde začínají trestné činy a kde jsou porušována práva ostatních,". "Když se červená čára překročí, policie musí jednat,..."

Tleskám německé policii a doufám, že ta naše bude postupovat podle stejné metodiky. Koneckonců, jsme ve stejné EU.

zdroj této informace na EKOLIST.CZ:

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-v-nemecku-provedla-razie-u-clenu-klimatickeho-hnuti-letzte-generation#dis-id-

P.S.

Na magistrále chodec ani cyklista nemají na komunikaci pro auta co pohledávat! Na dálnici také nejsou a nikomu to nepřijde divné.

Stačí osadit zákaz vstupu chodcům a vjezdu cyklistům do příslušných pruhů a pak už je můžete sbírat jak padlé švestky...

A je úplně jedno, jak soud rozhodne :-)
Odpovědět

Radek Čuda

18.9.2023 13:55 Reaguje na Jiří Kvítek
Spolková ministryně vnitra zatím jen fest kecá a jak se teď v Berlíně ukázalo, skutek utek. Nezvládají to ani smykem a jediné na co se reálně zmohou jsou apely na řidiče, aby se nesnažili řešit sami ...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.9.2023 18:40
V souvislosti tou magistrálou jsem psal přímo primátorovi návrh, že by na začátek magistrály a za každou křižovatku umístili značku "zákaz pohybu osob" a tady je odpověď:

Na pokyn pana ředitele Ing. Krejči Vám k podnětu pana Šeděnky posílám naše vyjádření.



Umístění dopravní značky "Zákaz pohybu osob na vozovce" apod. by bylo podle nás nadbytečné, neboť už z § 53 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích vyplývá, že chodec musí využívat především chodníku, příp. pravé krajnice nebo pravého okraje vozovky, nese-li předmět, který by mohl ohrozit provoz na chodníku. Především ale platí zákon č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, který dává každému právo se pokojně shromažďovat k využívání svobody projevu a dalších ústavních práv a svobod, k výměně informací a názorů a k účasti na řešení veřejných a jiných společných záležitostí vyjádřením postojů a stanovisek, a to na veřejných i neveřejných prostranstvích včetně pozemních komunikací bez ohledu na stanovený dopravní režim na komunikaci, tedy i umístěné dopravní značení.



Instalace předmětných dopravních značek, kterých by navíc muselo být podél komunikace bezpočet, tak uvedený problém nevyřeší.



S pozdravem





Ing. Filip Kolerus

specialista silničního správního úřadu

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA

MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Odpovědět

Radek Čuda

18.9.2023 14:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Magoš vám to napsal přesně, jedna věc je platná úprava provozu, a druhá tyhle shromažďovací taškařice "na oznámení". Ty se fakt nějakou cedulí nedají vyřešit.

Já jsem zvědav, co na to v Brně. NSS není dokonalý, ale obecně jde zřejmě o nejrozumnější soud v republice.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist