https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-se-pripoji-k-akci-hodina-zeme.mimo-jine-zhasne-petrin-vitkov-a-vysehrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha se připojí k akci Hodina Země. Zhasne Petřín, Vítkov a Vyšehrad

29.3.2019 11:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
V sobotu 30. března od 20.30 do 21.30 hodin zhasnou v rámci projektu Hodina Země 2019 světla na mnoha místech ve světě.
V sobotu 30. března od 20.30 do 21.30 hodin zhasnou v rámci projektu Hodina Země 2019 světla na mnoha místech ve světě.
V sobotu 30. března od 20.30 do 21.30 hodin zhasnou v rámci projektu Hodina Země 2019 světla na mnoha místech ve světě. Lidé tak dají symbolicky najevo, že vnímají, jak se mění klima Země a že jim záleží na tom, v jakém světě budeme žít. V Praze na hodinu zhasne osvětlení Vyšehradu, Vítkova a Petřína. Informuje o tom pražský magistrát.
 

„I letos se hlavní město Praha připojí k mezinárodní akci, která připomene vážnost problému globálního oteplování. Změnu klimatu pociťujeme v posledních letech i u nás a jsem rád, že i hlavní město Praha schválilo Strategii adaptace na klimatickou změnu a začaly se podnikat první kroky v přípravě města na probíhající změny klimatu," řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

"Jde hlavně o snižování negativních dopadů klimatické změny přírodě blízkými opatřeními, kdy začleněním vodních prvků a navýšením zelených ploch dochází právě díky přirozeným vlastnostem vegetace ke zlepšení. Výpary ze zeleně, z keřů a stromů poskytují i stín. Díky tomu dochází k ochlazení a zadržení srážkové vody v půdních vrstvách a vodě v podzemí,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

„Od roku 2007 vždy poslední sobotu v měsíci březnu na dobu jedné hodiny zhasínají světla významných budov po celém světě a Praha i letos zhasnutím Vyšehradu, Vítkova a Petřína vyjádří svoji podporu,“ dodal náměstek Hlubuček.

Praha se už v minulých letech v rámci této mezinárodní akce zavedené Světovým fondem na ochranu přírody zúčastnila vypnutím osvětlení vybraných památek. Poprvé to bylo v roce 2012.

„Zhasnutím světel chceme upozornit na problém, o kterém nejen víme, ale také se chceme aktivně podílet na jeho řešení,“ uvedla Jana Plamínková, předsedkyně Výboru pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Letošní Hodina Země se koná dva týdny poté, co v největší klimatické akci v historii 1,5 milionu studentů po celém světě jasně žádalo, aby svět na varovné zprávy IPCC reagoval činy, ne slovy. Urgují konec doby uhelné, konec spalování fosilních paliv. Řešení je ovšem na politicích, vedení firem, představitelích samospráv a každém jednotlivci. “Skláníme se před tím, jak mladí lidé zodpovědně vnímají varování vědců. Dospělí v tomto selhali”, říká Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica. “Mnozí z nich si svoji nejistou budoucnost velmi dobře uvědomují. Je velmi smutné, že většinová společnost, v čele s politickou reprezentací, ignoruje vědecky podložené informace a není ochotna přistoupit na zastavení využívání fosilních paliv a na rychlé transformaci ekonomiky směrem k dekarbonizaci.”


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist