https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-40-miliony-let-zily-v-antarktide-zaby-ukazaly-zkameneliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před 40 miliony let žily v Antarktidě žáby, ukázaly zkameněliny Video

17.5.2020 00:30 (ČTK)
Fosilie obojživelníků se našly na ostrově Seymour, který tvoří část Antarktidy, jež leží nejblíže k nejjižnějšímu výběžku Jižní Ameriky.
Fosilie obojživelníků se našly na ostrově Seymour, který tvoří část Antarktidy, jež leží nejblíže k nejjižnějšímu výběžku Jižní Ameriky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Před 40 miliony let byla Antarktida domovem několika druhů žab, které jsou dalším důkazem, že tato ledová oblast byla svého času mnohem teplejší a spadala do mírného podnebného pásu. Fosilie těchto obojživelníků se našly na ostrově Seymour, který tvoří část Antarktidy, jež leží nejblíže k nejjižnějšímu výběžku Jižní Ameriky, napsal zpravodajský server CNN.
 

Žáby, jejichž fosilie se tu našly, byly drobné - měřily asi čtyři až pět centimetrů - ale značně se podobaly pěti žijícím druhům zavalitek (Calyptocephalella), které v současnosti poskakují po Patagonii, uvedli vědci ve studii zveřejněné v časopise Scientific Reports.

"Vypadaly jako současné žáby. Nijak se nelišily. Naše žáby byly dost malé, ale stále zapadaly do škály těch, které žijí v současnosti, i když většina z nich je větší," řekl Thomas Mörs, kurátor švédského Přírodovědného muzea a profesor paleontologie.

Mörs vysvětlil, že tyto žáby patrně žily v mírném, vlhkém, deštném pralese, který byl velmi podobný tomu, jaký je nyní v chilských Andách, a kde se teploty v jednotlivých ročních obdobích liší jen málo. Mohly skákat po listech nyní vyhynulých leknínovitých rostlin. Na ostrově Seymour se našly i zkamenělé kokony pijavic a také hrstka fosilních ostatků savců.

"Podle mého odhadu byla Antarktida místem s bohatým a rozmanitým životem. Našli jsme jen zlomek toho, co tam kdysi žilo," řekl. "Leknínovité rostliny byly prvním náznakem, že tam bylo sladkovodní prostředí, a že to nebylo celou dobu zamrzlé," dodal.

Zjištění jeho týmu naznačuje, že lesy Jižní Ameriky mohou být "moderní analogií" antarktického klimatu před zaledněním tohoto kontinentu. A nyní tu mohou žít druhy, které původně obývaly Antarktidu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.5.2020 12:37
Jenže to bylo v asi době před posunem kontinentů a Antarktida skutečně ležela v mírném pásmu.
Odpovědět
MG

Milan G

17.5.2020 14:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět, pouze vaše zbožné přání.To by tak bylo, aby v Antarktidě žily žáby, to vám nesedí ve vašem modelu. No tak vězte, že Antarktida se nachází u jižního pólu po celou dobu od vzniku Pangey před 280 milióny let.
Odpovědět
ČM

Čech M.

19.5.2020 00:01 Reaguje na Milan G
Na Antarktidě před 100 mil lety žili i dinosauři a rostly palmy. Představa, že by tam vydrželi 3 měsíce bez slunce, je naivní.
Odpovědět
MG

Milan G

19.5.2020 14:19 Reaguje na Čech M.
Pokud chcete nějak komentovat můj příspěvek, musíte si přečíst článek, pak komentář p. Hanzla a pak můj komentář a možná to pochopíte.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

22.5.2020 13:33
A pak že globální oteplování je zlo a může za něj člověk. Nechci samozřejmě říci, že to jak se člověk chová k naší Zemi je v pořádku. Naopak. Jen chci říci, že nás rádoby klimatičtí odborníci straší a snaží se nám vnutit opatření, které pustí žilou našim peněženkám. Nejhorší na tom je, že spousta lidí tomu věří a tleská, když jsou osekávána jejich práva a zdražují se komodity.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist