https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/predseda-cop28-celi-nove-kritice-kvuli-odmitani-postupneho-konce-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Předseda COP28 čelí nové kritice kvůli odmítání postupného konce fosilních paliv

5.12.2023 01:37 | DUBAJ (ČTK)
"Nebudu se jakýmkoli způsobem hlásit k diskusi, která je alarmistická," reagoval podle The Guardian ministr průmyslu Spojených arabských emirátů a šéf místní ropné společnosti ADNOC. "Není tady žádná věda, žádný scénář, co by říkaly, že postupný konec fosilních paliv je to, čím dosáhneme 1,5 stupně," uvedl Džábir.
"Nebudu se jakýmkoli způsobem hlásit k diskusi, která je alarmistická," reagoval podle The Guardian ministr průmyslu Spojených arabských emirátů a šéf místní ropné společnosti ADNOC. "Není tady žádná věda, žádný scénář, co by říkaly, že postupný konec fosilních paliv je to, čím dosáhneme 1,5 stupně," uvedl Džábir.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | kingmaphotos@gmail.com / Depositphotos
Šéf klimatické konference COP28, který je zároveň šéfem státní ropné společnosti Spojených arabských emirátů, čelí novým obviněním z prosazování zájmů ropného průmyslu a popírání vědy. Děje se tak poté, co deník The Guardian upozornil na jeho nedávné výroky o budoucnosti fosilních paliv. Sultán Džábir mimo jiné řekl, že konec jejich používání není součástí "žádné vědy" o cestě k udržení globálního oteplování na 1,5 stupni Celsia. Jeho slova jsou v rozporu s názory vědců či generálního tajemníka OSN.
 

Pochybnosti o konci fosilních paliv dal Džábir najevo několik dní před klimatickou konferencí, která v Dubaji začala ve čtvrtek. V diskusi vysílané na internetu se dostal do konfliktu s bývalou zmocněnkyní OSN pro klimatické změny Mary Robinsonovou, která uvedla, že svět je v "naprosté krizi", protože se zatím lídři nezavázali k postupnému ukončení využívání uhlí, ropy a plynu.

"Nebudu se jakýmkoli způsobem hlásit k diskusi, která je alarmistická," reagoval podle The Guardian ministr průmyslu Spojených arabských emirátů a šéf místní ropné společnosti ADNOC. "Není tady žádná věda, žádný scénář, co by říkaly, že postupný konec fosilních paliv je to, čím dosáhneme 1,5 stupně," pokračoval Džábir v odkaze na klimatický cíl ukotvený v Pařížské dohodě z roku 2015. Zároveň uvedl, že považuje postupný konec, ale i "postupné omezování" fosilních paliv za "klíčové".

Spalování fosilních paliv je hlavním motorem skleníkového efektu, který otepluje globální klima. Vědci dlouhodobě uvádí, že pro zpomalení klimatických změn je potřeba razantně omezovat využívání těchto paliv, což je také jedno z témat konference COP28. Některé země prosazují závazek o úplném konci fosilních paliv, Evropská unie například hovoří o potřebě skoncovat s "netlumenými" fosilními palivy, tedy takovým spalováním, které není vyvážené novými systémy na zachycování uhlíkových emisí.

"Prosím, pomozte mi, ukažte mi plán postupného ukončení fosilních paliv, který umožní udržitelný socioekonomický rozvoj, nechcete-li vrátit svět zpátky do jeskyní," uvedl na toto konto Džábir v rozhovoru s Robinsonovou.

Podle kritiků tím kopíroval otřepané fráze ropných a jiných společností. "Poslat nás zpátky do jeskyň je nejstarší klišé průmyslu fosilních paliv: Hraničí to s popíráním klimatické změny," uvedl klimatolog Bill Hare, který vede výzkumný projekt Climate Analytics.

"Studium klimatické změny už po desetiletí vyznívá jasně: Musíme přestat spalovat fosilní paliva. Nedosáhne-li COP28 jejich postupného ukončení, uvrhne to další miliony zranitelných lidí do první linie klimatických změn," reagovala zase klimatoložka Friederike Ottová z londýnské univerzity Imperial College.

Podle agentury Bloomberg vyvolala Džábirova slova pobouření mezi účastníky konference v Dubaji. Její předseda přitom čelil nedůvěře už před začátkem akce, vzhledem ke své roli v ropném průmyslu. Další kontroverze vypukla minulý týden, když se objevily zprávy o uniklých dokumentech, podle kterých chtěly Spojené arabské emiráty konferenci využít k uzavření dohod o těžbě ropy a zemního plynu.

Po konci používání těchto paliv volá také šéf OSN António Guterres. "Věda mluví jasně: Omezení oteplování na 1,5 stupně je možné jen tehdy, když nakonec přestaneme spalovat fosilní paliva. Žádné omezení. Žádné utlumení. Postupný konec," řekl minulý týden.

Svět by mohl, alespoň teoreticky, klimatický cíl z roku 2015 naplnit i při pokračujícím spalování fosilních paliv, poznamenal Bloomberg. S tímto počítá i scénář Mezinárodní agentury pro energii (IEA), který předpokládá dosažení nulových emisí oxidu uhličitého k roku 2050. Zbývající spalování ropy či plynu by však muselo doprovázet nasazení technologií "zachycování uhlíku", které jsou stále spíše v experimentální fázi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (80)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

5.12.2023 06:18
Tak co jiného by ten velbloudář mohl tvrdit, když hlavním zdrojem jeho příjmu je ropa. Opravdu moc rád bych viděl ko.... , který to tomu exotovi baští. :D :D
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.12.2023 15:58 Reaguje na Petr Eliáš
Je tu tedy alternativa, aby každý těžař fosilních paliv musel z atmosféry "zlikvidovat" stejné množství uhlíku, jako vytěžil a samozřejmě to přičetl k prodejní ceně. Dosti ale pochybuji, že to bude levnější, než bezuhlíkové, třeba jaderné, technologie.

A jak pak kontrolovat, zda těžař opravdu tolik CO2 z atmosféry odstranil? Jednodušší by asi bylo platit za veškerý vytěžený uhlík a dostávat peníze za odstraněný + řádně uložený CO2. Těžit a odstraňovat mohou různé subjekty.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.12.2023 06:40
Klimaalarmisté mohou vyskakovat jak chtějí , společnost se odmítá vrátit do jeskyní.
Pravdu má Džabír i v tom, že nelze skokově odstoupit od energie z fosilu , aniž bychom nepopřeli princip trvale udržitelného rozvoje. Tedy vyvážený vztah mezi ekonomickým růstem, sociální soudržností a životním prostředím.

Rigidně zelený postup EU , ekonomicky po nás potopa, skutečně vyvolává smutné vzpomínky na řádění rudých Khmerů v Kambodži.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.12.2023 16:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kdo chce "skokově odstoupit od energie z fosilu"?
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.12.2023 07:09
Pokud má dojít k ukončení fosilních paliv musí se do čela tohoto gigantického projektu postavit silná,inteligentní,charismatická osobnost.Někdo jako byl vudce čínského lidu velký kormidelník Mao ce Tung.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

5.12.2023 07:20
https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/zima-prisel-mraz-dosly-penize.A231202_172210_p_ekonomika_nef

Šumava hlásila včera -26°C, ako sa prejavuje zvýšený skleníkový efekt? Či ten môže pôsobiť iba globálne a lokálne sa nijako neprejaví?
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

5.12.2023 08:01 Reaguje na Vladimir Mertan
Projevuje se i lokálně. A to dokonce i na Slovensku.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.12.2023 14:06 Reaguje na Ladislav Metelka
Co se děje s koncentracemi CO2 v zimě, průměrně v ČR - klesají nebo stoupají, máte to změřené?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.12.2023 16:04 Reaguje na Jarka O.
To v osídlených oblastech nezměříte. Záleží, jak vane vítr od zdrojů CO2.

Obecně v zimě koncentrace CO2 rostou, protože je více emisí a málo fotosyntézy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.12.2023 17:12 Reaguje na Jiří Svoboda
Takže není známý vztah CO2 a počasí? To se musí zjistit, jinak jak na tom chcete budovat nějakou vědu. A přesto ze nic není dokázané, divné osoby zakazují lidem uhlí, cestování a maso. Sultán je normální pán ve srovnání.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.12.2023 10:45 Reaguje na Jarka O.
"Takže není známý vztah CO2 a počasí?"

To ani náhodou! Počasí je dáno tlakovými útvary a prouděním vzduchu a příspěvek lokálního skleníkového efektu je zcela zanedbatelný. Asi jako byste hodila sirku do hořících kamen.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

6.12.2023 14:48 Reaguje na Jiří Svoboda
Tak to je absolútne presné. A pretože sa globálna teplota vypočítava z lokálnych hodnôt je celkový vplyv CO2 na globálnu teplotu zanedbateľný. Treba si uvedomiť, že reálna je lokálna teplota a nie umelo vypočítaný a zpriemernený globálny priemer.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.12.2023 14:52 Reaguje na Vladimir Mertan
Co to meleš? Kdysi jsi tu souhlasil s myšlenkou, že CO2 klima ochlazuje. Takže vliv na globální teplotu je velký - chladivý. ;)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.12.2023 15:01 Reaguje na Vladimir Mertan
Zase si to vykládáte po Mertanovsku. CO2 a jím způsobený skleníkový jev zvýší v daném místě lokální teplotu třeba jen o 0.01 °C oproti stavu bez skleníkového jevu. Jenže tento přírustek se akumuluje v čase i prostoru a díky tomu máme klima mnohem teplejší než bez skleníkových plynů.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

6.12.2023 22:07 Reaguje na Jiří Svoboda
Ok a prečo by sa mal "tento přírustek" akumulovat a čase a prostoru? Je to nejaký zvláštny typ tepla, ktoré má neobyčajný sklon k neustálej akumulácii?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.12.2023 10:56 Reaguje na Vladimir Mertan
Vy zjevně nemáte zkušenosti s vařením. Podle vás se zjevně hrnec s vodou okamžitě ohřeje, když ho postavíte na horkou plotnu. Stejně tak asi pochybujete o možnosti postupného prohřívání vzduchu, když proudí nad teplým terénem.

Opravdu máte podivné myšlení.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.12.2023 13:36 Reaguje na Jiří Svoboda
Hm, takže vzduch sa zohrieva keď prúdi nad teplým terénom. Tak práve túto myšlienku neberú do úvahy alarmisti. Podľa nich sa ten vzduch môže zohriať iba keď obsahuje skleníkové plyny.
Takže sa skúste potrápiť nejakým príkladom, kedy funguje radiačné pôsobenie a nie vedenie tepla.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.12.2023 10:42 Reaguje na Vladimir Mertan
Plácáte blbosti!

Při skleníkovém efektu se vzduch ohřívá hlavně od zemského povrchu, který je díky skleníkovému efektu více prohřátý, protože skleníkové plyny snižují možnost jeho tepelné radiace.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

9.12.2023 08:57 Reaguje na Jiří Svoboda
Máte to nejako pomýlené. (plácáte blbosti). Vzduch sa zobrieva priamo od zemského povrchu, ktorý je zohriaty od slnečného žiarenia. Takýto zohriaty vzduch je tiež zdrojom tepelného žiarenia, ktoré zďaleka prekonáva žiarenie zopár skleníkových molekúl CO2. AKo ste právne napísal, vplyv žiarenia molekúl CO2 je ako hodiť zápalku do rozpálených kamen.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.12.2023 20:04 Reaguje na Vladimir Mertan
Kdyby vzduch neobsakoval skleníkové plyny (molekuly s více jak 2 atomy), nic by nepohlcoval ani nevyzařoval.

Vy fakt rozumíte tomu, co jste napsal?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.12.2023 09:19 Reaguje na Jiří Svoboda
Prepáčte, ale nerozumiete tomu Vy. Máte to celé pomýlené. Predsa Planckov zákon vyžarovania platí aj pre tekutiny a plyny. Znamená to, že ak sa vzduch zohreje od zemského povrchu vedením tepla (kondukciou) tak potom takýto zohriaty vzduch bude tepelné žiarenie vyžarovať bez ohľadu na to či skleníkové plyny obsahuje alebo neobsahuje.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.12.2023 19:00 Reaguje na Vladimir Mertan
To platí pro absolutně černé těleso. Ale pokud ten systém nedisponuje energetickými hladinami odpovídajícími dané teplotě, nevyzařuje a ani neabsorbuje, chová se bíle či transparentně. To by vám pan Vaněček jistě rád vysvětlil.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

11.12.2023 15:42 Reaguje na Jiří Svoboda
Elektromagnetické žiarenie vyžarujú všetky telesá, nielen čierne. Rovnako bude e-m žiarenie vyžarovať aj teplý vzduch. Transparentný je možno pre viditelné spektrum ale jeho tepelné žiarenie môžeme vidieť - merať na infrakamere. Inak povedané vzduch má energetické hladiny blízko seba (nie že nedisponuje energetickými hladinami) a je schopný vyžarovať e-m žiarenie.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.12.2023 14:38 Reaguje na Jiří Svoboda
Viac čítajte tu: https://clarkrorschpublication.com/
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.12.2023 19:03 Reaguje na Vladimir Mertan
Kde jste tam tu vaši "vědu" vyčetl?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

11.12.2023 15:45 Reaguje na Jiří Svoboda
Je tam toho viac, hlavne že ani Zem nie je absolútne čierne teleso, ale je pokrytá z veľkej časti vodou. Je tam podrobne vysvetlené prečo radiácia nie je rozhodujúcim hráčom pri teplote Zeme.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

5.12.2023 16:18 Reaguje na Ladislav Metelka
Iste, všimol som si : https://tvnoviny.sk/domace/clanok/869989-treskuca-zima-platia-vystrahy-niekde-moze-byt-az-minus-20-stupnov
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

6.12.2023 08:21 Reaguje na Ladislav Metelka
Jsou dostupné republikové údaje o měření obsahu CO2 v atmosféře? Pokud možno z nějakých míst mimo osídlení.. jako třeba Milešovka, Churáňov .. Děkuji
Odpovědět
RA

Robert Axamit

6.12.2023 10:30 Reaguje na Ladislav Metelka
Projevuje se to i lokálně, ale musíte se na to zeptat expertů. Ti to vědí lépe, skoro přesně za 50 let a naprosto přesně za 100 a více let.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.12.2023 07:28
Číňani se zbláznili za kulturní revoluce. No a západu se to přihodilo nyní. Čína pro nás může být inspirací, že i poté, co se realizují nesmysly, se země může dostat zpět. Uvidíme, jestli těch mrtvých za "kulturní revoluce" západu bude méně.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

5.12.2023 07:43 Reaguje na Richard Vacek
Akorát, že tohle není kůlturní revoluce ale zelená revoluce s popíráním historického vývoje.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.12.2023 16:09 Reaguje na Jarek Schindler
Ten historický vývoj ale s tím současným nesouvisí, protože má jiné příčiny. Kdo historický vývoj popírá? Naopak, pár hlupáků jím šermuje a snaží se jej napasovat tam, kde to napasovat nelze.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.12.2023 17:14 Reaguje na Jiří Svoboda
Příčiny možná jiné, znaky stejné. Historie JE učitelka a opakuje se, popírali by to jen hloupí lidé.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.12.2023 10:51 Reaguje na Jarka O.
Ani ty znaky nejsou stejné, viz současný souběh koncentrace CO2 a teploty, který v historii nebyl pozorován.

Opravdu nevím, jaké informace chcete získat o trávícím ústrojí krávy studiem koně, byť jsou oba býložravci. To opravdu mohou dělat jen hloupí lidé.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.12.2023 06:06 Reaguje na Jiří Svoboda
Ten súbeh koncetrácie CO2 a teploty práve nie je zrejmý. Akosi vždy zabudnete na obdobie globálneho chladenia po dobu 40 rokov za súčasnej zvýšenej koncetrácie CO2.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.12.2023 11:00 Reaguje na Vladimir Mertan
To asi myslíte dobu, kdy uhelné elektrárny vypoštěly do vzduchu obrovské množství síry, která podporovala vznik oblačnosti. Nebojte, to je vysvětleno, jen vám to uniklo.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.12.2023 13:29 Reaguje na Jiří Svoboda
Takže súbeh nie je. CO2 stúpalo teplota klesala. Samozrejme o teórii sírnatými aerosólmi viem, ale je to presne napasované aby bolo nejaké vysvetlenie.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.12.2023 13:34 Reaguje na Vladimir Mertan
Když máte jiné plausibilní vysvětlení a toto vysvětlení vyvrátíte, prosím, popište to.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.12.2023 15:50 Reaguje na Jiří Svoboda
Problém je ten, že vždy chcete mať nejaké vysvetlenie prečo sa ochladilo, alebo oteplilo. V skutočnosti je klimatický systém Zeme veľmi chaotický a nestabilný, takže sa teploty, vzdušné aj morské prúdenia môžu meniť v podstate bez zjavnej vonkajšej príčiny. Vy môžete tvrdiť, že pôsobí CO2 v kombináci so sírnatými aerosólmi a všetko ostatné sa mu prispôsobí. Ja môžem tvrdiť, že panuje slnečná aktivita spolu s Milankovičovými cyklami a výbuchmi sopiek + zmeny spôsobené človekom ako je asfaltovanie, budovy, veľké polia, odvodnená krajina. Kto má pravdu sa len ťažko zisťuje a dokazuje. Ale tvrdiť, že koncetráciou CO2 budem riadiť na desatiny presne globálnu teplotu Zemegule sa mi zdá naozaj prehnané. Podobne aj tvrdenie že 1,5°C je bod zlomu, kde nie je možný návrat späť.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.12.2023 21:31 Reaguje na Vladimir Mertan
Vy máte povolenu tvrdit jakoukoliv pitomost.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.12.2023 06:06 Reaguje na Jiří Svoboda
Ten súbeh koncetrácie CO2 a teploty práve nie je zrejmý. Akosi vždy zabudnete na obdobie globálneho chladenia po dobu 40 rokov za súčasnej zvýšenej koncetrácie CO2.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.12.2023 06:03 Reaguje na Jiří Svoboda
V tejto debate Vám ide karta. Napasovať niečo čo napasovať nejde sa práve pokúšajú alarmisti.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.12.2023 11:01 Reaguje na Vladimir Mertan
To mi asi musíte lépe vysvětlit.
Odpovědět
pk

pepa knotek

5.12.2023 08:28
Představa klimaalarmistů, že budou skrze výfuky aut řídit teplotu na planetě, to je na Nobelovku. Šéf OSN může nesmysly o okamžitém ukončení spalování fosilních paliv vykládat do nekonečna, je většině světa jen pro smích. Otázkou zůstává, jak dlouho bude ještě evropské obyvatelstvo trpět diktaturu složenou ze zelených bláznů, psychopatů, zkorumpovaných politiků a lhářů. Zbytek světa si jak je vidět půjde svou cestou a skanzen poloostrova na západě Asie už nikoho zajímat nebude.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.12.2023 08:36 Reaguje na pepa knotek
1!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.12.2023 08:37 Reaguje na pepa knotek
Někde asi v HN onehdy(předevčírem?) zaznělo tajní vyjádření propagátora klimatické krize, že: Omezení CO2 je třeba prosadit, i kdyby to nebyla pravda, neboť se na tom dá vydělat. Bohužel jsem si to nepoznamenal.
Jinak přístup k fungující věci: https://medium.seznam.cz/clanek/petr-dusek-pred-15-lety-aktiviste-v-nemecku-zarizli-bezemisni-uhelne-elektrarny-33687#dop_ab_variant=1190251&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.12.2023 11:15 Reaguje na pepa knotek
Proboha co melete o OKAMŽITÉM ukončení spalování fosilních paliv? Překrucování vyjádření jiných lidí jste vy pro smích.

Samozřejmě s vámi souhlasím, že klimatický rozvrat je řešen debilním odsouzeníhodným způsobem.
Odpovědět
HH

Honza Honza

5.12.2023 09:27
když se staví jaderná elektrárna, je třeba se na stavbu připravit: udělat geolog. průzkum, dostatek vody, posoudit vlivy. Bez toho je taková stavba naprosto nezodpovědná.
Je lidstvo připraveno na zrušení fosil. paliv? Je připravena elektrifikace- výstavba JE, nabíječky, baterie? Je posílena příroda? K oteplení planety dojde i při uhlíkové neutralitě, protože progreduje zástavba. Máme na toto oteplení připravenou přírodu? Dostatečné zalesnění nekolabujícími lesy? Zadrželi jsme vykácení tropic. pralesů? Zadržujeme dostatečně vodu? Jenomže z těchto činností neplynou miliony zisků pro firmy- stát tyto činnosti nemá zájem masivně podporovat.
Nezodpovědný přístup je jako výstavba JE v obl. zemětřesení - přijde katastrofa!
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

5.12.2023 21:20
https://www.topky.sk/cl/13/2636617/Sest-desivych-sposobov--ako-chladne-pocasie-ovplyvnuje-nase-telo--Zimny-penis-aj-mrtvica-
Odpovědět
RA

Robert Axamit

6.12.2023 10:42
Když někdo řekne pravdu, tak bez jakýchkoliv věcných rozborů přejdou nekoneční čerpatelé grantů na potvrzování ekoalarmismu začnou vykřikovat osobní urážky. Naprostou otázku
Jak chcete zajistit zásobování elektřinou a teplem v zimě, v noci, za ceny z roku 2019 ?
Ozve něco ve smyslu ono to nějak dopadne (viz energetická koncepce ČR) a o cenách mlčení.
Tedy všechny Ty zelené projekty končí v ekobídě 99 % obyvatelstva a 1 % co se slétlo do Dubaje si spokojeně mne ruce. Akorát je třeba přidat na ekostrašení, aby se nám kšefty hýbaly.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.12.2023 13:05 Reaguje na Robert Axamit
Jojo. Cápek, který je šéfem ropné společnosti, bude o ropě a jejím vlivu na klima vykládat pravdu. Prášek a dobrou noc... :D
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.12.2023 12:24 Reaguje na Robert Axamit
Zkuste, prosím, striktně rozlišovat mezi současným jevem globálního klimatického rozvratu a současným způsobem jeho "řešení". Pak se vám mnohé vyjasní.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

6.12.2023 12:21
Nevím, co je to za zvrácenost, veřejně a politicky korektně bojovat proti uhlíku, který je v množství 19% až 20% součástí živé hmoty, včetně člověka. Proč je v posledních dekádách pořád démonizován právě oxid uhličitý, který je spolu se světlem a teplem základem pro fotosyntézu rostlin a planktonu, stojících na počátku potravního řetězce vyšších živočichů, opět včetně člověka. V čí prospěch, jsou vlastně touto asociální zelenou politikou zaváděny a vyžadovány neustálé restrikce uhlíku a jeho oxidu? Cožpak je skrytou ideou těch zelených pošuků, vyhladovění lidstva, omezení množství lidí na Zemi a zmocnění se jejich majetku? Nebo snad ti zelení politici, ekoaktivisté, klimaalarmisté a jim na roveň postavení jedinci a jejich spolky, nechodili do školy, aby věděli o existenci koloběhu uhlíku v přírodě?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.12.2023 13:03 Reaguje na Tonda Selektoda
Proč? No protože všichni nejsou hloupí omezení ignoranti jako tolik lidí zde na ekolistu. :)
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

6.12.2023 19:57 Reaguje na Petr Eliáš
Ano, pane Petře. I na ekolistu se najdou ignoranti, kteří jen nekriticky papouškují současnou zelenou ideologii a jiný názor nepřipouští. Asi jako kdysi: "Je to určitě pravda, říkali to v televizi". Holt, s tím se musíme smířit...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

7.12.2023 08:13 Reaguje na Tonda Selektoda
Já už tady těch ,,názorů,, od místních ignorantů slyšel hromady. Může za to Jupiter, mohou za to paprsky z vesmíru, může za to pohyb Slunce, atd. atd. A vše to má jedno společné - nekritickou víru místních ignorantů v ,,ublížené alternativní odborníky,, a stoprocentní přesvědčení, že jim ten fuj zlý mainstream lže.
Odpovědět
MV

Milan Vaněček

7.12.2023 09:02 Reaguje na Petr Eliáš
Narazil jsem na zajímavou informaci ohledně současné "klimatickou změny", na Twitru.

Podotýkám, že autor je emeritní profesor Princeton University (Prof. W. Happer), byl poradcem US vlády, a hlavně je to prvotřídní optik. A protože je starý, už nepotřebuje žádné granty a funkce, tak může publikovat jako nezávislý vědec.

Je pro ochranu přírody, uznává klimatickou změnu (byla vždy a bude vždy), uznává vliv CO2 na teplotu planety a hlavně umí ho detailně spočítat. Takže žádné konspirační teorie, jen čistá fyzika,

Podívejte se na Fig. 7 v jeho publikaci spolu s dalším spoluautorem

https://arxiv.org/pdf/2303.00808.pdf

Obrázek ukazuje klasický vliv saturace na optické spektrum, už nejste v lineární oblasti a zdvojnásobení koncentrace CO2 (on bere ze současných cca 400ppm na 800 ppm) vede jen k nepatrné změně ve spektru a k takové hodnotě "forcing koeficient", která způsobící vzestup teploty (jen kvůli tomuto zdvojnásobení CO2 koncentrace) zhruba 1 stupeň celsia či méně.

Ještě dám záznam jeho vystoupení v kongresu státu Kansas v USA

tam to říká populárně, pro kongresmany

https://kslegislature.org/li/b2023_24/committees/ctte_s_fed_st_1/documents/testimony/20230307_01.pdf

Ten klíčový obrázek je tam taky.

Jako fyzik s tím souhlasím, zajímalo by mne co si o tom myslí jiní fyzici.

Závěr: i když chceme přírodu šetřit a ne ničit, i když je potřeba co nejvíce experimentálních poznatků a jemnější modelování klimatu (především mraků),

tak nesmíme zveličovat velikosti efektu CO2 na oteplování, jako to dělá IPCC (to je politické a ne vědecké těleso).
Zvýšení teploty o 1 stupeň Celsia po dalším zdvojnásobení koncentrace CO2 na 800 ppm, někdy za 100 let, Zemi spíš prospěje než uškodí.
Nepropadat hysterii Grety a spol.
Je vidět, že hrozby pro svět jsou zcela jiné než další zdvojnásobení koncentrace CO2 v ovzduší.
Špatné jsou jedy z komínů fosilních elektráren (ale čistý CO2 není jed, je to základ života na Zemi), z výfuků spalovacích aut, znečišťování vod, ničení přírody...
Špatná je hysterie okolo CO2, nemá nic společného s kritickou vědou.

Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.12.2023 11:20 Reaguje na Milan Vaněček
Pod takový závěr o CO2 se také podepíšu. Jen je třeba dodat, že to zvýšení globální teploty o 1 °C způsobené antropogenním nárůstem CO2 na dvojnásobek vyvolá zvýšení koncentrace vodní páry v atmosféře a to přidá další 2-3°C. Další pozitivní zpětnou vazbou je černání povrchu Země či další uvolňovíní skleníkových plynů táním permafrostu.

CO2 je hlavní/dominantní antropogenní spouštěč klimatické změny silně zesilované přírodními jevy, které nelze odbourat. Proto jsou emise CO2 hlavní příčinou současná klimatické změny.

Říkat v této souvislosti, že antropogenní CO2 může za současné oteplení jen z 20 % a za zbytek mohou zmiňované přírodní jevy je podobný nesmysl, jako byste tvrdil, že za zpěv v koncertním sále může zpěvák jen z 1 % a 99 % zpěvu obstarává aparatura.
Odpovědět
MV

Milan Vaněček

7.12.2023 13:21 Reaguje na Jiří Svoboda
Pane Svobodo,
jsem rád, že souhlasíte s výpočtem prof. Happera. Ale pak se cesty rozchází, prof. Happer argumentuje negativními zpětnými vazbami, které vrací systém při pertubaci zpět do dynamické rovnováhy,
jak to znají všichni chemici (i fyzici, měl jsem automatizovaný systém měření pomocí PID regulátoru ještě za bolševika a moc dobře vím, jak je ta regulace citlivá...)
kdežto "modeláři citovaní IPCC" kladou důraz na positivní (vedoucí ke "katastrofě") zpětné vazby.
Ale stabilita přírody po tisíce a miliony a... let je dána negativními zpětnými vazbami, jen "občas" něco přiletí z vesmíru nebo vybuchne pod zemí....
A pak přijde (NEVÉDECKÝ) konsensus IPCC, vyškrtne ty nejdramatičtější předpovědi, a současně i ty velmi umírněné hlasy, jako prof. Happer (doufám, že jste si přečetl ten můj druhý odkaz, ty jeho výpověď v kongresu státu Kansas)
a dostane "generální souhlas s oteplením o ... za .... a Greta demonstruje.
Ale tak se fyzika nedělá, to je naprosto nevědecké, to snad uznáte, to je jenom politika.
Takže kdo je závislý na politice (všichni vědci co chtějí granty) jede s proudem
Ozvat se mohou pouze vědci penzisti (jako prof. Happer nebo já).
Ten obrázek optikovi jasně říká: vliv růstu CO2 na oteplování je už blízko saturace, růstu třeba na 800ppm se nemusíte bát, Zemi (lidi a přírodu) mnohem více ohrožují jiné věci, to bychom měli řešit.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.12.2023 14:11 Reaguje na Milan Vaněček
Pak ale musíte nějak zdůvodnit, proč pozitivní zpětná vazba přes vodní páru, černání povrchu a tání permafrostu nefunguje, aniž byste do toho tahal Gretu.
Odpovědět
MV

Milan Vaněček

7.12.2023 17:07 Reaguje na Jiří Svoboda
Pane Svobodo,
voda, ve všech svých skupenstvích stabilizuje teplotu Země přes velké množství negativních zpětných vazeb (pro laiky, což Vy nejste, uvádím že "negativní zpětná vazba" není nic negativního, to je způsob dobré stabilní regulace, na rozdíl od pozitivní zpětné vazby, která celý systém vede ke "katastrofě").
Postupně: mraky rozhodnou, kolik záření dopadne na Zemi, pak albedo povrchu, kolik se odrazí a teprve pak "skleníkový efekt" kolik se toho odraženého záření vrátí zpět k Zemi...
Černáním povrchu asi myslíte změny albeda. To je krásně vidět na velkoměstských aglomeracích a nikdo už nepochybuje že to vedlo ke zvýšení lokální teploty. A vzhledem k tomu, že většina měřících bodů je zde, i ke zkreslení skutečné velikosti průměrného oteplování Země, viz nejnovější vědecké články z letošního roku.
K tání permafrostu se neumím vyjádřit, asi střídavě v průběhu mnoha století tál a zase zamrzal...
Já nevím, v jakém oboru jste specialista, prof. Happer i já jsme dělali většinu svého života optiku, já jsem experimentátor a věřím jen datům do modelu, které jsem si změřil nebo je změřil někdo komu důvěřuji, nemám rád volné parametry.
Takže to k fyzice,
ale bohužel pro lidi i pro planetu Zemi, IPCC je jenom o politice a velmi různorodých ekonomických zájmech...
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.12.2023 21:35 Reaguje na Milan Vaněček
Vy jste opravdu optik? Jak pak můžete tvrdit takovou pitomost: ""skleníkový efekt" kolik se toho odraženého záření vrátí zpět k Zemi"?
Odpovědět
MV

Milan Vaněček

7.12.2023 22:04 Reaguje na Jiří Svoboda
"skleníkový efekt" je podobná básnická licence jako psát "kolik se toho odraženého záření vrátí". Nebudu Vám psát o rotačních a vibračních spektrech molekul když nevím, zda rozumíte IČ spektroskopii.
Pošlete mi svůj seznam publikací a citací na to téma, tady máte moje práce:
https://scholar.google.cz/citations?user=cD1EeOgAAAAJ&hl=cs
a pak se můžem vědecky bavit.
Já jsem se taky nevysmíval Vašemu pojmu "černání povrchu", což je doopravdy jen Váš výtvor... a snažil jsem se pochopit, co tím asi myslíte
Zanechte urážek ad hominem a uveďte nějaký fyzikálně přesný argument, jak jsem ho uvedl já odkazem na obrázek zářivého toku energie...
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.12.2023 10:49 Reaguje na Milan Vaněček
Proboba, jak může kvalifikovaný fyzik na optiku tvrdit, že skleníkové plyny vrací odražené (tudíž sluneční) záření??? Ty přece vracejí část tepelného záření vyzařovaného povrchem.

Když si ani fyzik-optik v tomto neumí udělat jasno...
Odpovědět
MV

Milan Vaněček

8.12.2023 14:19 Reaguje na Jiří Svoboda
Pane Svobodo, já mluvím (snažím se srozumitelně, pro laiky) o přenosu energie ze Slunce na zemi a ze Země do vesmíru. "Odraz"= změna směru toku energie.
Jestli se chcete chlubit, že víte že se mění i frekvence záření v rámci energetické bilance, tím fyzika neoslníte, každý zná základy záření černého tělesa dané teploty.
Ale zpět k meritu věci:
já jsem prezentoval obecně platný kvantitativní model od prof. Happera a zdůraznil obrázek zářivého toku energie ze Země do vesmíru v přítomnosti různých koncentrací "skleníkových plynů". A co z toho kvantitativně vyplývá, když koncentrace CO2 vzroste ze současné hodnoty na dvojnásobek.
O tom Vy
1) nejste schopen fyzikálně diskutovat
2) nejste schopen demonstrovat svoji odbornost, jako jsem to udělal já
3) takže musím čekat že se diskuse na téma publikace prof. Happera ujme někdo erudovaný, kdo o fyzice obsažené v něm a o závěrech prof. Happera má schopnost vědecky diskutovat.
Vadí mi totiž, že téma klimatických změn (Vy už předčíte Grétu, že píšete o "klimatickém rozvratu")
není předmětem vědecké diskuse, ale je jen presentací sebepotvrzujících modelářů za zamlčování vědeckých poznatků vědců, kteří modely nepotvrzují.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.12.2023 15:20 Reaguje na Milan Vaněček
Aspoň že jste uvedl váš "odraz" na pravou míru.

Již jsem vám psal v první reakci, že s Happerovou analýzou skleníkováho efektu od CO2 souhlasím. Mám to znovu opakovat? Pak jsem uvedl pozitivní zpetné vazby, které tento efekt zesilují, a k tomu jste se mi nevyjádřil. Psal jste něco o perturbacích (chápu jako krátkodobý výkyv), což se pro analýzu vůbec nehodí, protože navýšený skleníkový efekt působí dlouhodobě (v současnosti již po desetiletí).

Nevím tedy, kde je chyba v naší "vědecké" diskusi, kam zase taháte Gretu. Myslím, že je na vaší straně, protože nejste schopen chápat problém ve své komplexnosti a jen šermujete Happerem.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.12.2023 20:35 Reaguje na Jiří Svoboda
Kľudne môžeme zatiahnuť aj sv. Grétu. Mám totiž doma jej knihu o klíme. Kapitolu o vplyve oblačnosti napísal Paolo Ceppi z Imperial College v Londýne. V podstate potvrdzuje fakt, že už malá zmena oblačnosti prevýši vplyv zvýšeného obsahu CO2. V podstate tými istými slovami sa vyjadril aj Richard Lindzen. https://scholar.google.com/citations?user=VJ7g2MIAAAAJ&hl=en Samozrejme kapitola v knihe Grety T. sa končí slovami o predbežnej opatrnosti a máme byť zodpovední a nepáliť fosílne palivá, ale hlavný skleníkový činiteľ oblaky je jasný. Že má napríklad zvýšená slnečná aktivita vplyv na tvorbu oblačnosti je známe napr. z pozorovania planéty Neptún, ktorá práve z tohoto dôvodu prišla momentálne úplne o oblaky.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.12.2023 21:38 Reaguje na Vladimir Mertan
Asi byste si mohl doplnit znalosti a začít rozlišovat mezi vodní párou a oblačností.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.12.2023 06:09 Reaguje na Jiří Svoboda
Ako som napísal, oblačnosť "prebije" účinky nielen CO2 ale samozrejme aj vodnej pary. Toto sme si písali aj minule, totiž oteplenie z akéhokoľvek dôvodu zvýši obsah vodnej pary v atmosfére a to by malo vyvolať reťazovú reakciu pretože vodná para by naštartovala ďaľšie oteplenie ...atď čo sa samozrejme nedeje. Viete nie som síce fyzik, ale problematiku sa snažím naštudovať a čítam nielen skeptickú, ale akúkoľvek literatúru ohľadne paleológie, klimatológie aj meteorológie. To isté by som odporúčal aj Vám. Uviazol ste myšlienkovo vo svojej angažovanosti vo veci ukladania uhlíka a zavedenia globálnej uhlíkovej dane.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.12.2023 10:56 Reaguje na Vladimir Mertan
"totiž oteplenie z akéhokoľvek dôvodu zvýši obsah vodnej pary v atmosfére a to by malo vyvolať reťazovú reakciu pretože vodná para by naštartovala ďaľšie oteplenie" Výborně! Vodní pára zesílí změnu skleníkového efektu zvýšením koncentrace CO2 faktorem 2-3"

Při vyšší koncentraci CO2 tudíž nastane rovnováha s vyšší koncentrací vodní páry v atmosféře. A TOTO SE DĚJE!
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.12.2023 15:27 Reaguje na Jiří Svoboda
Ještě doplním, že ta vaše "řetězová reakce" se zatlumuje a vede k nové rovnováze.

A pak malé doplnění:

Při vyšší koncentraci CO2 tudíž nastane nová rovnováha při vyšší teplotě s vyšší koncentrací vodní páry v atmosféře.
Odpovědět
MV

Milan Vaněček

8.12.2023 16:23 Reaguje na Jiří Svoboda
Pane Svobodo, vidím že jste amatérský klimatolog a jak si pamatuji z dřívějška, velký zastánce nyní už "klimatického rozvratu" a jaderné energetiky jako záchrany lidstva.
Jinak pro Vaši diskusi s panem Mertanem doporučuji si přečíst něco od NASA o mracích a jejich určující roli; jen nepatrně ocituji v čem je jádro pudla
"Whether a given cloud will heat or cool the surface
depends on several factors, including the cloud’s
altitude, its size, and the make-up of the particles that
form the cloud. The balance between the cooling and
warming actions of clouds is very close although,
overall, averaging the effects of all the clouds around
the globe, cooling predominates."
A jak vznikají mraky?.....
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.12.2023 20:53 Reaguje na Milan Vaněček
S tím, co jste napsal jako jádro pudla souhlasím, jen to není jádro pudla a nesdělil jste, co z toho a proč vyplývá.

Mlžení vám evidentně jde jako Mertanovi. Kloudný argument nedáte.

Odpovědět
JO

Jarka O.

8.12.2023 21:36 Reaguje na Milan Vaněček
Kondenzací vodní páry. Srážky jsou ta negativní zpětná vazba, která chladí a rozpouští CO2 a vymývá jej z atmosféry, čímž ho zpřístupňuje pro řadu reakcí. "Černání" povrchu nevím, kde p. Svoboda vzal, protože grafy snižování albeda nedokazují, naopak zůstává stabilní. Permafrost jsou asi obrovské prostory, které se možná, pokud si planeta nerozhodne jinak, pomalu přemění na vlhké ekosystémy s koloběhem uhlíku. Budoucím obyvatelům to bude připadat přirozené.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.12.2023 20:23 Reaguje na Jarka O.
Podle citace ve Wikipedii se albedo Země patrně snižuje. Každopádně ubývání ledováho a sněhováho příkrovu táním albedo snižuje. Máte lepší zdroj?

Po roztání permafrostu se nastartuje hlavně rozkladný proces dříve uložené organické hmoty. Jistě časem dojde k ustálenému uhlíkovému cyklu, ale před tím lze očekávat značné emise skleníkových plynů jako metanu z anaerobních procesů a CO2 z aerobních rozkladných procesů.

Jistě to bude přirozené, ale pro klima možná hodně devastující.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.12.2023 10:08 Reaguje na Jiří Svoboda
https://www.ncei.noaa.gov/access/monitoring/snow-and-ice-extent/snow-cover/nhland/0
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.12.2023 19:12 Reaguje na Vladimir Mertan
Díky.

Úbytek zasněžené či zaledněné plochy globálně přes 2% za desetiletí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.12.2023 21:04 Reaguje na Jiří Svoboda
Což neznamená snížení globálního albeda, které osciluje kolem 0,3. Škoda,že neumíte diskutovat o článku p. Happera.
Permafrost nebyl vždy permafrostem, biologická aktivita probíhala, pak ustávala a postupně se bude opet rozbíhat. Nerozumím vaší snaze alatmisticky hrotit přírodní děje.
Odpovědět
MV

Milan Vaněček

8.12.2023 16:41
Nakonec celý COP 28 dopadne tak, že největší tlak na (postupné) omezování spalování fosilních paliv přijde od OPEC+, tím, že budou omezovat těžbu aby zvýšili cenu ropy a plynu. S pálením uhlí se toho moc v této dekádě nezmění, a to není tolik obchodováno okolo zeměkoule.
Právě teď zase jednal Putin na Blízkém východě jak to udělat.
Že nakonec bude ve světě fotovoltaická přeměna sluneční energie na energii elektrickou dominovat, to už je jasné. Je to nejlevnější (pro většinu obyvatel světa) a nejčistší způsob výroby elektřiny.
https://www.pv-magazine.com/2023/12/05/empirical-approach-shows-pv-is-getting-cheaper-than-all-the-forecasters-expect/
A pokrok v bateriové akumulaci je nyní taky obrovský, viz https://www.pv-magazine.com/2023/12/01/catl-staying-on-top-of-the-battery-game/
Technický pokrok zvítězí, ale chce to svůj čas.
Přečtěte si "Testimony of Professor William Happer
on Kansas State Senate Bill No. 224, “An Act concerning
environmental, social and governance standards”
by the Committee on Federal and State Affairs" na které jsem dal dříve odkaz. A trochu se nad tím zamyslete.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.12.2023 21:42 Reaguje na Milan Vaněček
Mám dojem,že kolem zeměkoule se obchoduje černé uhlí. Hnědé je domácího původu a využití, což je dobré. Proč Vám vadí mírové využití jádra? Pro domácnosti je fve možná levná, ale pro průmysl to nefunguje. Jako baterie jsou vhodné a nejekologičtejší přečerpávačky, zde je hodná lokalita:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-potvrdil-v-lomu-csa-vyskyt-stovek-chranenych-a-ohrozenych-druhu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist