https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/premenou-ulic-chteji-karlovy-vary-zadrzet-destovou-vodu-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přeměnou ulic chtějí Karlovy Vary zadržet dešťovou vodu ve městě

29.9.2020 01:09 | K. VARY (ČTK)
Město tím reaguje na tlak vodohospodářů i na všeobecnou snahu, zadržet vodu v krajině.
Město tím reaguje na tlak vodohospodářů i na všeobecnou snahu, zadržet vodu v krajině.
Foto | Inge Maria / unsplash.com
Karlovy Vary letos opraví Šeříkovou ulici v městské části Sedlec. Přeměnu ulice chce město využít jako vzorový projekt, jak řešit návrat zeleně do města a zadržet dešťovou vodu. Oprava bude stát 3,5 milionu korun, řekl náměstek primátorky Petr Bursík (ANO). Stavební práce začnou v první polovině října a potrvají asi 11 týdnů.
 

Při opravě bude použita speciální dlažba se sypkým materiálem, který bude propustný, ale zároveň bude schopen odfiltrovat ropné látky, které jsou na parkovištích. "Půjde tam o jímání dešťové vody tak, aby byl maximálně brán ohled na vsak, a to jak do půdy, tak i do zeleně, která tam bude," řekl Bursík.

V ulici by také měla být vysázena zeleň, která bude odolná a schopna takto zachycenou vodu využít. "Budou tam speciální stromové keře, které mají mělký kořenový systém," řekl náměstek.

Vedení města při návrhu spolupracovalo se Správou lázeňských parků, Kanceláří architektury města Karlovy Vary a Povodím Ohře. Pokud se projekt osvědčí, bude chtít radnice takto upravit i ostatní ulice v jiných částech Varů, například v Tuhnicích nebo v Rybářích. Město tím reaguje na tlak vodohospodářů i na všeobecnou snahu, zadržet vodu v krajině.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist