https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-svedy-je-nejdulezitejsim-tematem-pred-volbami-do-ep-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro Švédy je nejdůležitějším tématem před volbami do Evropského parlamentu klima

1.6.2024 01:00 | Malmö (Švédsko) (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švédsko je jedinou zemí v Evropské unii, kde voliči považují za nejdůležitější téma před volbami do Evropského parlamentu ochranu klimatu. Uvedl to švédský veřejnoprávní rozhlas a ČTK to v rozhovoru v jihošvédském městě Malmö potvrdili i představitel strany Zelených Per-Ola Valastig a kandidát sociálních demokratů do Evropského parlamentu Arwin Sohrabi.
 
Podle politoložky působící na Univerzitě v Uppsale Moy Mårtenssonové Evropská unie udělala v poslední době v klimatické politice velký pokrok a stanovila poměrně ambiciózní cíle, které by však vzhledem k vzestupu pravicových populistických stran v řadě zemí mohly být po eurovolbách ohroženy. "Zatímco v minulosti se tyto strany soustřeďovaly především na migrační politiku a na oslabení pravomocí EU, nyní čím dál víc vystupují proti akcím na ochranu klimatu a varují před jejich údajnými dopady na obyčejné lidi," uvedla Mårtenssonová na webových stránkách univerzity.

Podle sociálního demokrata Sohrabiho je tento problém patrný i ve Švédsku. "Bohužel stejnou věc sledujeme i u nás, protože krajně pravicoví Švédští demokraté hodně hlasitě vystupují proti Zelené dohodě (takzvaný Green Deal) a balíčku klimatických pravidel Fit for 55, kterých se chtějí zbavit," uvedl Sohrabi s odkazem na soubor návrhů zaměřených na omezení emisí skleníkových plynů do roku 2030 nejméně o 55 procent oproti hodnotám z roku 1990.

"Většina švédských občanů si je ale vědoma toho, jaké dopady mají klimatické změny na životní prostředí a způsob života, a to nejen v blízké budoucnosti, ale i dlouhodobě. Chápou důležitost udržitelnosti, chápou, že je to otázka existence," podotkl Sohrabi.

Klima jako volební téma zmiňují na svých volebních plakátech kromě Zelených například i Liberálové, kteří jsou součástí nynější švédské pravicové vlády.

Strana Zelených, která z hlavních stran razí nejprogresivnější klimatickou politiku, v posledních eurovolbách v roce 2019 získala 11,5 procenta hlasů, což je více než dvojnásobek ve srovnání s jejími výsledky ve volbách parlamentních. Nyní se její preference pohybují kolem deseti procent, což ji řadí v průzkumech na čtvrté místo.

Podle Valastiga je jedním z důvodů, proč je strana úspěšnější v eurovolbách, fakt, že voliči cítí, že o otázkách klimatu se rozhoduje v Bruselu, a chtějí tam mít někoho, kdo bude prosazovat ambiciózní klimatickou politiku.

Politoložka Mårtenssonová se domnívá, že lidé v eurovolbách hlasují více "srdcem", v parlamentních volbách naopak přemýšlejí víc o tom, jak budou strany spolupracovat v koalicích. "Evropské koalice tolik neznáme, takže máme tendenci volit tu stranu, která je nám blízká ideologicky," říká Mårtenssonová.

Zelení bodují především ve velkých městech. "Našimi voliči jsou spíše ženy než muži, spíše mladí lidé než starší, především jsou to ale lidé z velkých měst jako Stockholm, Göteborg či Malmö nebo univerzitních měst, jako je Uppsala," uvedl Valastig, který působí v jihošvédském kraji Skåne.

Město Malmö, které je správním střediskem Skåne, je ukázkovým příkladem přeměny průmyslového přístavu v modelové udržitelné město. Uhlíkově neutrálním se chce stát do roku 2030, tedy o 20 roků dříve, než si za cíl stanovila Evropská unie.

Ve 20. století bylo Malmö známé jako sídlo obřích loděnic, betonáren a textilního průmyslu. V místě zaniklých loděnic v oblasti Västra Hamnen nyní stojí Univerzita Malmö, založená v roce 1998, sídlo tu má řada IT firem a rozkládá se zde i čtvrť Bo01, která se podle švédského tisku stala první čtvrtí na světě plně zásobovanou obnovitelnou energií.

Dominantou čtvrti, jejíž název zahrnuje švédský výraz pro bydlení (bo) a zkratku pro rok svého vzniku (rok 2001), je originální mrakodrap Turning Torso postavený podle návrhu světoznámého španělského architekta Santiaga Calatravy. Obytné bloky jsou protkány zelení a také množstvím vodních kanálů, které zachycují dešťovou vodu, jež je dále využívána.

Pro obytné domy jsou hlavním zdrojem energie fotovoltaické panely. Čtvrť má ale i svou vlastní větrnou turbínu a využívá také geotermální energii.

Auta do Bo01 vjezd povolený nemají, dopravní systém podporuje cyklistiku a chůzi pěšky, přičemž je zajištěno, že od každého domu je nejdále 500 metrů na zastávku autobusu, který jede každých sedm minut a využívá zelená paliva. V okolí čtvrti jsou také dobíjecí stanice podporující využívání elektromobilů pro ty, kdo si cestu do práce bez automobilu neumějí představit.


reklama

 
zvláštní zpravodajka ČTK Lucie Mikolášková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

1.6.2024 13:42
To známe i od nás. Pokud je někdo proti nebohým migrantům nebo klidně nechá shořet matičku Zemi v plamenech pekelných, tak jde vždy o pravicového extremistu.
Dříve za všechno špatné mohl pupkatý burzián z volstrýtu.
Odpovědět
pk

pepa knotek

1.6.2024 14:54
Ještě jednu generaci a budou mít úplně jiné starosti než klima na zeměkouli.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

1.6.2024 21:32 Reaguje na pepa knotek
Ten chalifát jim bude slušet a nemusí to být nutně až v dalších generacích.
Odpovědět
PE

Petr Elias

3.6.2024 09:29 Reaguje na Jarek Schindler
Tak třeba si budou rozumět s ruských chalífátem. ;)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2024 07:28 Reaguje na pepa knotek
ce Švédských ulicích bývá horko...alene kvůli klimatu ale kulturnímu obohacení, které neobohatilo nic a rozhodně se o přizpůsobení nedá hovořit.
Odpovědět
PE

Petr Elias

3.6.2024 09:28 Reaguje na pepa knotek
Nechci nic říkat, ale do roku 2050 (nebo tak nějak) se očekává, že doma v rusku budete mít většinu obyvatel muslimskou. ;)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.6.2024 09:41
Švédům bych doporučil hlavně vrátit všechny nakradené umělecké památky
dříve, než je novoosídlenci zničí, jak ničí křesťanské památky všude,
kde se ujmou vlády. Bylo by škoda, aby byla zničena Ďáblova bible a jiné
památky, které Pražané obětovali, aby nedošlo k vyplenění Prahy Švédy.
K rudolfinským sbírkám přidali povozy i s koňmi a uchránili své majetky.
Tradice je tradice a lépe se vzdát, uplatit útočníka a ten se zachová
poněkud schovívavě vůči těm, kteří se tak zachovají. Po bitvě je každý
generál, zbabělost povýší na prozíravost a kolaboraci na tichý odboj,
který začne být hlasitým, až je vítězství jisté. Dnes je to totéž,
dokud nedojdeme jako Švédi do bodu odkud už není návratu a zástupným
problémem bude pouze změna klimatu.
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.6.2024 09:44
potom jsem švéd i já. protože klima je do evropských voleb hodně důležité téma i pro mě. jak svým jediným hlasem zkorigovat flagelantské běsnění a zároveň nevolit obzvláštníky (řečeno s mitrofanovem "symbioza hoštaplerů a naslouchajících ťulpasů" - to mi přišlo jako lakonické shrnutí účasti některých kandidujících subjektů) snažící se nás posunout někam mezi maďarsko a stření asii.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist