https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proc-nam-bez-ciny-recyklace-plastovych-odpadu-uplne-nefunguje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč nám bez Číny recyklace plastových odpadů úplně nefunguje?

16.10.2018 01:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rozhodné čínské ne zahraničním odpadům ale ukázalo ještě na jeden vadný mechanismus odpadových hospodářství. Recyklaci. Ilustrační snímek.
Rozhodné čínské ne zahraničním odpadům ale ukázalo ještě na jeden vadný mechanismus odpadových hospodářství. Recyklaci. Ilustrační snímek.
Už je to deset měsíců, co Čína ztratila zájem o odpadky, tedy vlastně druhotně využitelné suroviny, které jí posílal zbytek světa. Změnilo se něco? Na to se právě soustředila aktuální studie skupiny Unearthed, investigativní odnože organizace Greenpeace. A ne, dobré zprávy rozhodně nepřináší.
 

Na začátku ledna jsme informovali o definitivní změně čínského postoje vůči dovozu odpadů ze zahraničí. Vzhledem k tomu, že Čína zhruba od roku 1992 dovážela na své území pravidelně 45 % objemu všech světových odpadů, dal se nějaký ten razantní dopad na vývozce vcelku očekávat. Z reakce producentů však nic pozitivního pro lidstvo neplyne, jednu jihoasijskou globální skládku nahradilo jen vícero skládek menších. V podrobných grafech to ostatně rozebírá i Unearthed.

Když si Čína postaví hlavu…

Spojené státy americké vyvážely do Číny 70 % produkovaných odpadů, Velká Británie pak přibližně dvě třetiny své produkce. První měsíce poté, co se Peking dovozu oficiálně zřekl, poklesl objem vývozu odpadu ze Států i Anglie zhruba o třetinu. Pokud si ale myslíte, že by tito producenti odpadu „šli do sebe“ a začali sami aktivně pracovat na předcházení jejich vzniku anebo se více podíleli na jeho recyklaci s využitím domácích zdrojů, pletete se. Byl to jen klid před bouří, čas strávený hledáním nových odbytišť a skládek.

Staré odpadky, nové trhy

Pro Američany se rázem jedničkou stalo Thajsko, kam vyvezli 91 505 tun plastového odpadů. Jistě, zaváželi ho tam už dříve, ale stávající nárůst objemu je vyšší o 1985 %. Podobné to rázem bylo i v Malajsii, kde se dovoz odpadů ze zahraničí zvýšil o 273 %. A o 46 % ve Vietnamu. Dalšími destinacemi amerických plastů se stalo Turecko a Jižní Korea. V konečném důsledku tak USA exportovaly za hranice 81 % svých plastových odpadků, tedy vlastně skoro tolik, jako by vyvážely do dál Číny. Pár změn tu ale přeci jen je.

Čína měla průmysl, přístavy a dopravní infrastrukturu na to, aby se s přívalem odpadků ze zbytku světa uměla nějak vypořádat. Vietnam, ani Malajsie nic takového nemají, a tak se teď doslova topí v odpadcích. Obě země také na několik měsíců dovoz stoply, protože nebyly zprvu schopné příjem rozebírat. Ne že by Čína byla z hlediska zpracování odpadů extra výhra, ale ostatní země v Asii nemají ani minimální zdravotní, hygienické nebo bezpečnostní mechanismy.

Američané řeší brčka, protože už je v Číně nechtějí

I když USA nakonec vyvezly jen o 7 % méně, než tu bylo zvyklé, i tak na ně čínské omezení dovozu odpadů citelně dopadlo. Drasticky totiž narostl objem odpadů ukládaných na skládkách. V tisku můžeme tohle chvění na americkém trhu s odpady pocítit jako narůstající počet zpráv o zákazech jednorázových tašek, sáčků či brček, nebo o chvályhodném nárůstu počtu kontejnerů na bioodpad (případně o narůstajícím počtu městských hlodavců). Tyto zprávy ale nepřímo dokreslují fakt, že ve Státech teď mají více odpadů, než byli zvyklí, a musí se na něj koukat.

Průmysl pro zpracování odpadů nám schází

Rozhodné čínské ne zahraničním odpadům ale ukázalo ještě na jeden vadný mechanismus odpadových hospodářství. Recyklaci. Proč třídíme odpad? Jeho objem tím přece nesnižujeme, jen jej dáváme do různých kontejnerů. Z těch jsou pak jednotlivé frakce rozebrány a odprodány jako druhotná surovina zpracovatelům, ne? Jenže jak se ukazuje, většina takových zpracovatelů byla v Číně. Minimálně ve Velké Británii nebo v USA se jich citelně nedostává. Jejich domácí průmysl má o odpadní suroviny jen pramalý zájem.

V řadě měst USA tak dochází k paradoxní situaci, kdy se dosud ekonomicky výnosné sběrny a třídírny odpadu začínají prodražovat. Třeba ta v San Diegu, která si na sebe přeprodejem druhotných surovin (do Číny, kam jinam) dokázala vydělat a přispět svému zřizovateli sumou 4 milionů dolarů ročně. Letos to bude naopak radnice, která bude provoz separačních linek dotovat sumou 1,1 milionem dolarů. O odpady, byť přetříděné, nikdo zájem nemá. A ve Vermontu? Tam si teď dokonce lidé musí za vynášený tříděný odpad připlácet.

„Neexistuje tu prakticky žádný domácí průmysl, který by druhotně využitelné suroviny získané z odpadů zpracovával,“ komentuje to Brent Bell, vedoucí společnosti Waste Management, největší odpadové firmy ve Státech. „Recyklace bez Číny zdá se zatím nefunguje.“ A místo hledání řešení se dál odpadky vozí do Asie, jen s trochu jinou cílovou destinací.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

16.10.2018 09:10
Pane Dohnale, moc Vam dekuji za takovy clanek! Proste ukazuje, ze ekologie je velmi komplexni zalezitost se spoustou stale nedoresenych problemu, ktere mnozi "experti na danou problematiku" nechteji videt ci vubec pripustit.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.10.2018 11:40
Celé třídění v EU je sociálně-inženýrský pokus jak po socialisticku organizovat společnost, trochu na tržních principech. Po hříchu se ze společnosti vytrácí princip co nejvyšší produktivity práce a je nahrazován "stavěním hladových zdí." To se společnosti vrací, těmito kolapsy.
Odpovědět
VW

Vladimír Wagner

16.10.2018 11:41
Může mi někdo z ekologistických aktivistických organizací vysvětlit, proč intenzivně bojují proti energetickému využití směsného odpadu (čímž by se omezilo skládkování). Většinou uvádějí, že bojují za ještě vyšší vytřídění a větší recyklaci. Jak to koresponduje s tím, že nyní i ten v současné době tříděný odpad nejsme schopni bez Číny recyklovat a využít. To další třídění směsného odpadu by bylo ještě náročnější a odpad z něj ještě špinavější a těžší na recyklaci.
Totální absurditou dnešního světa je, že se za ekologické označují organizace, které svým ideologickým bojem značně přispěly k:
1) Přesunu průmyslové výroby do rozvojových zemí.
2) Přesunu odpadu do rozvojových zemí.
3) Převozu surovin pro biopaliva (palmový olej), pro náhradu uhlí (dřevní hmota) při výrobě elektřiny z biomasy v Evropě.
4) Zavírání nízkoemisních zdrojů (jaderných elektráren) a jejich náhradu fosilními (v lepším případě plynovými).
Všechny tyto dopady jejich aktivit mají totiž velice negativní globální ekologické dopady.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

17.10.2018 09:20 Reaguje na Vladimír Wagner
Vubec nejsem presvedcen o tom, ze to v Cine nejak zrecykluji. Nestalo by za to napsat kriticky clanek do BL a sledovat, jak Culik zareraguje?
Odpovědět
ig

16.10.2018 11:56
Ono to hlavně nefunguje proto, že tu není přirozený ekonomický zájem na té recyklaci. Krásně je to vidět na kovovém odpadu, na ten se firmy vrhnou samy od sebe, protože kovový odpad se dá zpracovat a vydělat na tom, ale u plastu všichni jen hledí komu by přehráli černého petra. Samozřejmě to pak skončí na obřích skládkách někde v Asii, kde ale dovozci s klidem podepíší, že bylo přijato k recyklaci :-) Při tom existují možnosti co s tím, jen by se k reálnému problému muselo přistupovat realisticky, což je ovšem něco, co "ekologové" nikdy nepřipustí :-)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

16.10.2018 16:50
Převážet odpad ke zpracování přes půl zeměkoule je čistě ekologistický postup. S rozumným využitím to nemá nic společného.
Odpovědět
LB

Lukas B.

17.10.2018 13:29 Reaguje na Michal Ukropec
když to trošku přeženu, tak je lepší to doma nastříhat a postupně fedrovat do roztopených hučících kamen. tedy petflašky...
Odpovědět

Jan Škrdla

19.10.2018 22:27
Dle mého je to důsledek globalizace.
Záležitost odpadů by si měl vyřešit každý stát (vyjma těch miniaturních) přijatelným způsobem na svém území.
Vyvážení odpadů za hranice není řešení, ale odsouvání problému jinam.
Odpovědět
ig

20.10.2018 00:40 Reaguje na Jan Škrdla
Vyvážení odpadů za hranice je úplně stejný legitimní obchod jako třeba výroba oceli v Číně a její dovoz do Evropy. Každá výroba (včetně likvidace/recyklace odpadu) se má dělat tam, kde jsou pro to nejlepší podmínky. Proč by měli zpracovávat odpad tam, kde umějí vyrábět čipy a letadla? Tak jej pošlou tam, kde zrovna mají levnou pracovní sílu (po započtení nákladů na dopravu). Globální obchod umí srazit náklady na jakoukoliv činnost a to je mimo jiné také důvod, proč Čína, ještě před pár lety směšná, začíná hrát důležitou roli v pokročilých technologiích. Totéž se stalo před lety s Japonskem, legrační nekvalitní kopírovači cizích technologií a dnes se tam jezdíme učit systémy řízení kvality. Globalizace už takhle pomohla a pomáhá miliardám lidí k lepšímu životu.
Odpovědět

Jan Škrdla

20.10.2018 20:03 Reaguje na
Likvidace odpadu by se měla dělat tam, kde se bude provádět přijatelným způsobem a ne tam, kde je to nejlevnější.
Jak jsem psal v předchozím komentáři - vyvážením odpadů do rozvojových zemní neřešíme problém, ale odsouváme jej jinam. Navíc vůbec nemáme jistotu, že tento odpad neskončí třeba v moři.
Odpovědět
ig

21.10.2018 16:41 Reaguje na Jan Škrdla
Podle mě není racionální důvod proč zakazovat obchodování s odpadem. Zvlášť ve vyspělé zemi těžko seženete tisíce lidí na manipulaci s ním a když oznámíte, že někde budete dělat spalovnu odpadu tak vlastně se stačí podívat do minulosti, co z toho vždycky bylo za řeči, padala kvůli tomu obecní zastupitelstva, lidi řvali jako pominutí že NIMBY. Pro to a pro peníze je obchodní tlak na ten export - a peníze vyhrajou. Nemluvím o tom, jak by se nám to líbilo, ale o tom, jak to je. A čurat proti větru se opravdu trvale nedá, to je lepší to mít aspoň symbolicky pod kontrolou a povolit to :-) Aspoň bude možnost trvat na tom, aby to nesypali do može, ale třeba si tím jenom zasypali starý povrchový důl.
Odpovědět

Jan Škrdla

21.10.2018 22:44 Reaguje na
Nevím, jakým způsobem byste zajistil dohled na nakládání s odpady vyvezenými do rozvojových zemí.
Dle mého je lepší zbytkový odpad energeticky využít ve spalovně, která splňuje nejpřísnější evropské normy (např. ta v Brně se v poslední době 2x modernizovala), než jej dovézt někam, kde shoří v něčem, co by u nás neprošlo ani pro spalování uhlí.
Odpovědět
ig

22.10.2018 01:11 Reaguje na Jan Škrdla
Nenapadá mě nic lepšího než smlouva. Samozřejmě i to něco stojí, když si ve smlouvě vymíním, že to nebudou házet do moře, budou chtít něco připlatit :-) To bude ta cena za ekologii, kterou "jsme ochotní zaplatit".

Ale jestli se najde cesta jak to za rozumné ceny likvidovat doma, bez nutnosti zámořské dopravy, jenom dobře, já jsem rozhodně pro - tedy nebudu mít pocit, že by se tomu mělo bránit, ale v klidu tomu nechám volný průběh.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist