https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/producenti-uhli-z-usa-chteji-zvysit-vyvoz-problemy-jim-to-ale-zrejme-znemozni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Producenti uhlí z USA chtějí zvýšit vývoz, problémy jim to ale zřejmě znemožní

17.5.2022 17:48 | KYJEV (ČTK)
Těžba uhlí
Těžba uhlí
Foto | Pom2 / Flickr
Producenti uhlí ve Spojených státech se snaží zvýšit vývoz, aby využili růstu cen suroviny na světových trzích po ruské invazi na Ukrajinu. Plány jim ale pravděpodobně zkříží logistické problémy, ať už jsou to potíže s dopravou, nedostatek vhodných pracovníků anebo nepříznivý dlouhodobý výhled odvětví, který nesvědčí investicím do nových dolů. Myslí si to experti, které oslovila agentura Reuters.
 

Znamená to, že Spojené státy, které mají největší zásoby uhlí na světě, zřejmě nebudou hrát významnější roli ve snaze mezinárodního společenství posílit vývoz uhlí do Evropy před očekávaným srpnovým zákazem dovozu ruského uhlí do Evropské unie. Brusel k tomuto zákazu přistoupil krátce po začátku invaze, kterou Moskva zahájila 24. února.

Producenti uhlí v USA přitom už více než deset let zápasí s nepříznivými podmínkami na trhu, které jim vlády na státní i federální úrovni komplikují snahou omezit uhlíkové emise. Elektrárenské firmy už například musely začít nahrazovat uhlí ekologicky šetrnějším zemním plynem či sluneční a větrnou energií. Prezident Joe Biden stanovil rok 2035 jako termín pro dekarbonizaci americké rozvodné sítě ve snaze bojovat s dopady klimatických změn.

"Schopnost amerických firem reagovat (na růst cen) omezují logistické problémy, jako v této době většinu průmyslových činností," řekl partner a obchodní ředitel společnosti Oluma Resources Ted O'Brien. Zmiňuje v této souvislosti přetížené železnice, nedostatek pracovníků a dostupnost nového vybavení.

Výkonný ředitel společnosti Xcoal Energy & Resources Ernie Thrasher odhaduje, že zákaz dovozu ruského uhlí by mohl z globálního trhu vzít kolem 114 milionů tun uhlí ročně. Spojené státy ale podle něj nebudou schopny nahradit více než desetinu tohoto výpadku, což je důsledek nedostatečných investic do tohoto odvětví. Jak Oluma, tak Xcoal se věnují prodeji uhlí.

"To je skutečně problém," řekl Thrasher k nedostatečným investicím do těžby. "Do tohoto odvětví se neinvestuje žádný kapitál prakticky už od roku 2015," dodal. Upozornil také, že Evropa se ve snaze nahradit výpadek ruského uhlí patrně bude nejvíce spoléhat na jiné země, jako je Kolumbie, Indonésie, Jihoafrická republika nebo Austrálie.

Těžba uhlí ve Spojených státech se od začátku letošního roku meziročně zvýšila zatím o 3,8 procenta na 203,7 milionu tun, uvádí americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Znamená to mírné zotavení z úrovní, na které těžba klesla v nejhorších dobách pandemie covidu-19, kdy objem produkce spadl na minimum od roku 1965.

Export se ale stejně nezotavil. Vývoz uhlí z USA v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesl přibližně o 2,5 procenta zhruba na 20,2 milionu tun, uvádí EIA. Logistické problémy pak tento úřad přiměly k tomu, aby snížil odhad vývozu amerického uhlí na letošní rok na 85,7 milionu tun. To je proti předchozí prognóze z dubna pokles přibližně o 3,7 procenta. Příští rok se objem vývozu podle úřadu zvýší asi o 3,6 procenta na 88,8 milionu tun.

Relativně příznivý výhled exportu nastínila americká společnost Alliance Resource Partners, která má doly od státu Illinois až po Západní Virginii. Prezident a generální ředitel firmy Joe Craft očekává, že rusko-ukrajinská válka zvýší ceny uhlí vyváženého z USA víc než ceny uhlí pro americký trh. Týkat se to podle něj bude jak termálního uhlí, které se používá v elektrárnách, tak uhlí koksovatelného, které nachází uplatnění při výrobě oceli. Craft očekává, že tento stav vydrží nejméně 18 měsíců.

Objem vývozu, s kterým Alliance počítá, by se v důsledku toho měl v letošním roce zvýšit na více než šest milionů z loňských čtyř milionů tun. V roce příštím se pak s vysokou pravděpodobností zvýší o dalších 1,5 milionu tun, očekává Craft. Zvýšení exportu napříč odvětvím je ale v nejbližší době nepravděpodobné, protože jen málo podniků otevírá nové doly. Většina nových investic navíc směřuje do udržení stávající těžby, upozornil O'Brien ze společnosti Oluma.

S novými investicemi do zprovoznění dolů na těžbu termálního uhlí nepočítá ani společnost Arch Resources, řekl v dubnu její prezident a generální ředitel Paul Lang. Arch je druhým největším producentem uhlí v USA za společností Peabody Energy.

"Já si myslím, že budeme i nadále generovat hotovost z těchto aktiv, žádné další peníze ale do nich už prostě dávat nebudeme," řekl Lang. "Naši akcionáři to nechtějí a já si myslím, že to pro nás není dobrá investice."

Peabody spolu s dalšími významnými producenty uhlí, jako je Alliance, Arch nebo Alpha Metallurgical Resources, se ke svým plánům v tomto směru nechtěli vyjadřovat. Národní sdružení těžebních společností (NMA) uvádí, že problémy v dodavatelských řetězcích na železnici, která se k přepravě uhlí používá nejvíce, způsobují firmám ztráty jak z hlediska poklesu objemu vyváženého uhlí, tak z hlediska vyšších nároků na pracovní sílu.

"Těžební firmy čelí obrovským problémům, aby dostaly uhlí ke spotřebitelům," řekla v dubnu právnička NMA Katie Millsová. Mluvčí tohoto sdružení Ashley Burkeová agentuře Reuters řekla, že odvětví se snaží maximálně posílit zásobování, aby vyhovělo požadavkům zákazníků v Evropě, ale že naráží na limity v podobě omezení na železnici a v přístavech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 21:30
Putler dokázal rozjebat úplně všechno, i v Americe. Je to génius ničení.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.5.2022 07:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Vám ještě pořád nedochází, že jediný, kdo má zájem na světě pořád něco rozjebávat, jsou USA? To jste opravdu tak omezený?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.5.2022 07:58 Reaguje na pavel peregrin
Zkuste to nějak konkrétně popsat.
Ruští doblblíci VŽDYCKY plácnou nějakou takovou pitomost stylem ůvýstřel do tmy" a NIKDY nejsou schopni to vysvětlit, nebo dát pár příkladů. Můžete být první.
Odpovědět
va

vaber

18.5.2022 08:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, ví co jsou to tajné služby a co dělají? ,ví proč vezmou každého do NATO, určitě ne proto aby USA šly bojovat na nás, nebo za jiné bezvýznamné nuly,
ví co jsou to provokace a jak snadno se vytváří veřejné mínění, když ovládám media ,
v tomto případě světová, protože media opakují jen to co říkají hlavní zdroje?
ale co budu vysvětlovat čtyřletému dítěti
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.5.2022 21:23 Reaguje na vaber
Bohužel vím, jak se dělají dezinformační kampaně, četl jsem Lva Trockého i Lenina i Rudé právo a vím, jakým způsobem se snaží oblbnout součesné Rusko celý svět. Není to až tak složité, spíše je to až geniálně jednoduché a hlavně plně funkční.
Naštěstí to má omezenou působnost a v normálních zemích to dokážou normální lidi těm doblblíkům většinou prostě vysvětlit.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.5.2022 10:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte, na jakém principu pracuje petrodolar? Víc netřeba psát. A to je jen jeden příklad, ale asi nejpodstatnější.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.5.2022 11:14 Reaguje na pavel peregrin
A to si nechám vysvětlit. Rád. To vypadá docela na povedenou taškařici:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.5.2022 21:27 Reaguje na pavel peregrin
Původně byl dolar vázan na zlato, ale brzdilo to ekonomický rozvoj (nebylo tolik zlata), tak se uvolnil a dnes je podložen nejvýkonnější ekonomikou světa. Historicky se obchodovala ropa vždycky za dolary a těm, prakticky bez práce vydělaných za ropu, se říká petrodolary.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.5.2022 16:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepsal jste náhodou vedle, že nejvýkonnější ekonomika světa je EU:-)))))?

Vy jste fuck kašpárek:-)

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 20:20 Reaguje na Svatá Prostoto
To je starší informace, nevím, jestli to ještě platí. Ale to je fuk, ten rozdíl je minimální a hlavně EU není stát a nemá jednu měnu. Kdežto USA ano.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.5.2022 11:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale on tam nic nerozjebal. To odvětví tam pomalu dojíždí, což je obecně ok, a článek je o tom, že nějaké sankce na ruské uhlí to nezmění, a celkem jasně popisuje proč.

Pro tento sektor se prostě válkou na Ukrajině nezměnilo lautr nic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.5.2022 21:29 Reaguje na Svatá Prostoto
Ále změnilo a to fest. Cena uhlí šla výrazně nahoru. A to je zcela podstatné.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.5.2022 11:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Což s tím, o čem je ten článek nijak nesouvisí, takže je to s váma jako vždy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.5.2022 16:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Ten článek je o uhlí v USA. Víte, kde vůbec jste?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist