https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-prazske-zoo-v-indii-poodhalil-chovani-kriticky-ohrozenych-gavialu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projekt pražské zoo v Indii poodhalil chování kriticky ohrožených gaviálů

26.12.2021 00:59 | PRAHA (ČTK)
V okolí řeky Čambal žije zhruba 80 procent volně žijících gaviálů. Populace těchto krokodýlů čítá nyní asi 3000 jedinců. Ve 40. letech 20. století žilo na indickém subkontinentu kolem 10 000 dospělých gaviálů.
V okolí řeky Čambal žije zhruba 80 procent volně žijících gaviálů. Populace těchto krokodýlů čítá nyní asi 3000 jedinců. Ve 40. letech 20. století žilo na indickém subkontinentu kolem 10 000 dospělých gaviálů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Kriticky ohrožení gaviálové indičtí se vyskytují i v částech řeky Čambal, kde se to nepředpokládalo. V období monzunů tito krokodýli táhnou až k soutoku řek Čambal a Jamuna. Ukázal to monitoring gaviálů v oblasti National Chambal Sanctuary v severní Indii, na němž se podílí pražská zoo. Zjištění je pro ochranu druhu klíčové, dříve totiž vědci předpokládali, že gaviálové žijí jen na horním toku Čambalu. ČTK to sdělil kurátor pražské zoo Petr Velenský. Na projektu na záchranu gaviála se zoo v Troji podílí od roku 2008, dosud do něj investovala 3,86 milionu korun.
 

"Musíme vědět, jak se zvířata chovají, abychom je mohli efektivně chránit," řekl Velenský. Nové zjištění je podle kurátora plazů pro záchranu kriticky ohroženého druhu zcela zásadní. Podle něj tak ochrana krokodýlů na řece Čambal musí zahrnout nejen místa na horním toku řeky, kde gaviálové zimují a rozmnožují se, ale i oblasti za hranicemi stávajícího národního parku. Aktuální výzkumy totiž ukázaly, že se gaviálové v období monzunu přesouvají až k místu soutoku řeky Čambal s řekou Jamunou, dodal.

Pražská zoo, která vede i evropskou plemennou knihu gaviála, se na podpoře projektů na záchranu kriticky ohrožených endemických krokodýlů podílí od roku 2008. Tehdy se podle Velenského počet gaviálů na severu Indie odhadoval na 200 dospělých jedinců. Pomoc pražské zoo se soustřeďuje na oblast National Chambal Sanctuary, kde se nyní podle zástupců zoo nachází největší životaschopná populace tohoto druhu. V okolí řeky Čambal žije zhruba 80 procent volně žijících gaviálů. Populace těchto krokodýlů čítá nyní asi 3000 jedinců. Ve 40. letech 20. století žilo na indickém subkontinentu kolem 10 000 dospělých gaviálů.

Cílem aktivit v Indii je vytvoření efektivního ochranářského plánu gaviálů. K tomu je podle zoo potřeba znát mimo jiné chování těchto ohrožených plazů a jejich nároky na životní prostor, což se zjišťuje monitoringem jedinců pomocí telemetrie. V rámci projektu se rovněž školí ochranáři a pracuje se na zvýšení povědomí tamních obyvatel o nutnosti ochrany těchto zvířat. Ta ohrožují zvláště zásahy člověka do vodních ekosystémů jako jsou stavby přehrad, zemědělská činnost podél řek nebo nadměrný rybolov.

Pražská zoo chová gaviály ve svém areálu v Troji od roku 2008. Krokodýli obývají pavilon Čambal. Místní skupina gaviálů patří k největším skupinám gaviálů v celé Evropě a cílem jejich chovu je vytvořit záložní populaci pro případ kritického vývoje ve volné přírodě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist