Proti zásadám welfare kaprů se před Vánoci provinili čtyři prodejci ryb, zjistila kontrola
reklama
Prodejci ryb před uplynulými Vánocemi podle veterinářů nahlásili zhruba tři tisíce prodejních míst. V předchozích letech jich bylo kolem dvou a půl tisíce. Alespoň jedno pochybení inspektoři loni podle Vorlíčka zjistili při 26 kontrolách, celkem odhalili 43 závad. Vorlíček upozornil, že v rámci jedné kontroly může být zjištěno více chyb.
Nejčastěji prodejci podle Vorlíčka v zákonné lhůtě nenahlásili, kde a v jakých dnech budou ryby nabízet. Týkalo se to 19 případů. Obchodníci se musejí veterinářům hlásit sedm dní před zahájením prodeje. Na základě těchto hlášení SVS plánuje a provádí kontroly.
"Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, požadavky na osobní hygienu, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace či nevyhovující nakládání s vedlejšími živočišnými produkty zjistili veterinární inspektoři v 16 případech," řekl Vorlíček.
Proti zásadám welfare se provinili podle Vorlíčka čtyři prodejci. Především podle něj nezajistili dostatečné okysličování vody v kádích. Tři závady se týkaly nedostatků v dokumentech o původu kaprů. Jeden z prodejců podle Vorlíčka uvedl, že prodává třeboňského kapra, ryby ale pocházely z chovu z jiné oblasti jižních Čech. Dopustil se tak klamání spotřebitele, upozornil Vorlíček.
Nejvíce kontrol veterináři provedli v Jihomoravském kraji, a to 140, ve Středočeském kraji jich uskutečnili 116 a v Moravskoslezském 101. Prodejci v těchto lokalitách ryby nabízeli na nejvíce místech. Nejčastěji ale chybovali prodejci v hlavním městě, odhalením závady tu podle Vorlíčka skončilo devět procent kontrol.
"Prodejci, kteří porušili předpisy, dostanou pokutu. V případech, kdy jsme zjistili porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, bude předán podnět místně příslušné obci s rozšířenou působností," řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Dodal, že na problémové prodejce se inspektoři přednostně zaměří letos.
Spotřeba ryb je podle ministerstva zemědělství v ČR nízká, činí zhruba 5,5 kilogramu na osobu a rok, z toho 1,3 kilogramu ryb sladkovodních. Nejvíce Češi kupují ryby před Vánocemi. V Evropské unii je spotřeba přibližně 25 kilogramů na osobu a rok, světový průměr dosahuje asi 20 kilogramů.
reklama
Dále čtěte |
reklama