https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/recyklace-papiru-nam-jde.aby-ale-skutecne-pomahala-mela-by-brat-energii-z-oze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Recyklace papíru nám jde. Aby ale skutečně pomáhala, měla by brát energii z OZE

26.10.2020 01:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z jedné tuny starého papíru vyrobíte tunu recyklovaného (z 1 tuny kancelářského papíru dokonce 2 tuny recyklátu). Ale recyklace je energeticky náročný proces a jeho zdroj prozatím velkou měrou dlí jen ve fosilní energetice. Situace tak spěje do bodu, že recyklace papíru produkuje zhruba o 10 % více emisí, než výroba papíru docela nového.
Z jedné tuny starého papíru vyrobíte tunu recyklovaného (z 1 tuny kancelářského papíru dokonce 2 tuny recyklátu). Ale recyklace je energeticky náročný proces a jeho zdroj prozatím velkou měrou dlí jen ve fosilní energetice. Situace tak spěje do bodu, že recyklace papíru produkuje zhruba o 10 % více emisí, než výroba papíru docela nového.
Licence | Volné dílo (public domain)
V roce 2014 se v zemích EU podařilo recyklovat 71,7 % papírového odpadu, ve Státech 64,6 %. Co do objemu i množství se jedná o vůbec nejrecyklovanější materiál s vysokou materiálovou návratností. A významně se tím snižuje spotřeba primárních surovin, buničiny ze dřeva stromů. Pořád to ale nestačí. Dokud je recyklace dotována energií z fosilních zdrojů, planetě úplně nepomáhá. Píše o tom Phys.org.
 

Každý třetí (35 %) na světě pokácený strom se promění v papír. A 16 % všech vysazovaných stromů se sází se záměrem, aby se z nich jednou papír stal. Z tohoto důvodu se jeví účelné chránit lesy na planetě tím, že budeme potřebný materiál, buničinu, recyklovat z již vyrobeného odpadního papíru. Se slibnou materiálovou návratností, protože z jedné tuny starého papíru vyrobíte tunu recyklovaného (z 1 tuny kancelářského papíru dokonce 2 tuny recyklátu). Až potud je vše v pořádku, recyklace papíru nám zatím jde.

Jenže na jistý procesní nedostatek teď upozorňují výzkumníci z univerzit v Yale a College London (UCL). V jinak chvályhodné bilanci recyklace papíru nám totiž nesedí vyčíslení spotřebovávané energie. Recyklace je totiž energeticky náročný proces a jeho zdroj prozatím velkou měrou dlí jen ve fosilní energetice. Situace tak spěje do bodu, že recyklace papíru produkuje zhruba o 10 % více emisí, než výroba papíru docela nového. Včetně započtení kácení, důsledků odlesnění, přepravy a zpracování.

V současnosti je papír odpovědný za produkci 1,3 % globálních uhlíkových emisí. Přibližně třetinu tohoto počtu tvoří skleníkové plyny ze skládek, na které se nerecyklovaný papír ukládá. Řešení, jaké navrhuje profesor Paul Ekins z Institutu obnovitelných zdrojů z UCL, je ve své podstatě prosté. Využít k recyklaci papíru obnovitelné zdroje energie a tím snížit negativní bilanci recyklace. Ve svých závěrech však jde ještě o krok dál.

Za zvláště příhodný zdroj energie mu přijde jímání a zpracování metanu unikajícího ze skládek. Metanu, který mimo jiné uvolňuje právě onen nerecyklovaný či z recyklace vyřazený papír. Na příkladu modelové skládky doložil, že by tím mohl snížit jak množství skleníkových plynů, tak i uhlíkovou stopu recyklace. Pokud by se taková praxe stala novým standardem, podařilo by se emise spojené se skládkováním papíru i jeho recyklací snížit o 96 %.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AS

Aleš Svoboda

1.11.2020 20:53
Vážený pane Dohnale,
vážně jste mě pobavil. Váš článek reprezentuje ekologickou naivitu a dokazuje, že o praxi nemáte nejmenší potuchy. Tolik naivity na tak malém formátu se jen tak nevidí.
Ale abych byl konkrétní : „. . . z jedné tuny starého papíru vyrobíte tunu recyklovaného (z 1 tuny kancelářského papíru dokonce 2 tuny recyklátu)“
Z jedné tuny starého papíru tunu recyklátu nevyrobíte a dvě tuny už vůbec ne. Popíráte fyzkální zákony Zajeďte si na exkurzi do nějaké papírny, abyste konečně viděl jak se papír vyrábí anebo cokoliv jiného ze sběrového papíru. Dokonce ani my nejsme schopní vyrobit z jedné tuny papíru jedu tunu tepelné izolace.
„Recyklace je totiž energeticky náročný proces a jeho zdroj prozatím velkou měrou dlí jen ve fosilní energetice“
Takže výroba papíru ze dřeva – buničiny – celulózy není energeticky náročný proces??
A rád bych věděl, jak poznáte, jestli váš kávovar, televize, automatická pračka či dokonce myčka „jede“ zrovna na normální nebo tu nesmyslnou „obovitelnou“ energii. To bych prosil detailně vysvětlit, včetně započtení kácení atd. . ..
„Využít k recyklaci papíru obnovitelné zdroje energie a tím snížit negativní bilanci recyklace. Ve svých závěrech však jde ještě o krok dál. Za zvláště příhodný zdroj energie mu přijde jímání a zpracování metanu unikajícího ze skládek“
Tak to bych rád viděl jak to chce pan Ekins prakticky realizovat?? Ono je něco jiného mít nápad – a něco jiného je nápad zrealizovat. Takže se kolem skládek udělá obrovská bublina, aby se metan jímal?? Víte, že noviny vydrží ve skládce desítky let, aniž by se rozložily – tedy nevytvoří Ekinsův metan?? Tak se podívejte na jedno zajímavé video, které dokazuje, že se na skládkách neděje v podstatě nic. A jestli tam vzniká metan – tak rozhodně ne z papíru https://www.facebook.com/watch/?v=3378925872331684
Takže pan Ekins mele hlouposti – a vy se o něj bez uzardění opíráte.
No a nyní k té vaší obnovitelné energii. . . . Stávající OZE je nesmysl – a cesta do pekel.
- větrníky : jsou vyrobeny s laminátu a to i vrtule. Copak soustrojí – tedy motor + převodovka atd. . to se dá použít opakovaně v tome není problém. Ale rád bych od vás slyšel – JAK zlikvidovat 18 m dlouhý list vrtule? Zlikvodovat – nebo ho umíte i recyklovat? Už jste viděl na vlastní oči tubus?? Jakpak se dá asi recyklovat??
Ty obrovské ekologické škody, které větrníky svojí existencí napáchají se nedají vyčíslit
- solárí energie je v podstatě taktéž nesmysl. Panely jsou velmi komplikovaným výrobkem, jehož delaborace je velmi náročný proces, pokud bychom chtěli suroviny využí pro další využití. Právě na něm pracujeme a jedná se o velmi komplikovaný proces. . . . a co je komplikované je velmi drahé. Nebo máte nějaký smysluplný nápad??
Takže za mě – a uznávám, že se někomu mohu jevit jako velmi příkrý : než napíšete nějakou naivní hloupost : prosím důkladně přemýšlejte.
Protože v dnešní době, obzvlášť v dnešní době, platí jedna moudrá zásada : naivní snílky včas usměrnit, než jim stupne sebevědomí a v budooucnosti napáchají nenávratné škody. Viz BLM, LGBT a jiné moderní nesmysly.
Odpovědět
TP

Tomas Peltan

4.11.2020 14:44 Reaguje na Aleš Svoboda
Pane Svobodo, fyzikální zákony to nijak nepopírá. Starý papír je zdrojem celulózy, ale ta není jedinou složkou papíru. Takže pokud z papíru, který obsahuje vysoký podíl celulózy vyrobíte papír, který obsahuje hodně ostatních složek (křída...), tak vyrobíte z jedné tuny papíru (a jedné tuny těch ostatních přísad) klidně ty dvě tuny. Zkuste si někdy, kolik vám po spálení různých druhů papíru zůstane popela - budete možná docela překvapený.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist