https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reditel-ceske-krajiny-kraj-nema-presne-informace-z-kontroly-milovicke-rezervace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ředitel České krajiny: Kraj nemá přesné informace z kontroly milovické rezervace

16.6.2023 10:10 | MILOVICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Společnost Česká krajina, která si pronajímá pozemky v přírodní rezervaci v Milovicích, míní, že středočeští radní při projednávání závěrů kontroly místa nevycházeli z přesných podkladů. Radní včera rozhodli, že kvůli uhynutí dvou mláďat v rezervaci a dalším pochybením podá kraj podnět k prošetření podmínek chovu Státní veterinární správě. Na začátku týdne podal podnět Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR kvůli neoprávněným zásahům do území. Česká krajina si od kraje bezplatně pronajímá pozemky o výměře přes 205 hektarů. O některých tématech, jež kraj označil za pochybení, chtěla společnost s krajem jednat, uvedl na dotaz ČTK ředitel ochranářské společnosti Dalibor Dostál.
 

"Kontrole jsem poskytl všechny důležité informace, bohužel je zřejmé, že rada kraje dostala v některých bodech velmi nepřesné nebo zkreslené podklady k jednání," míní Dostál. Například na nálezy pyrotechniky podle něj společnost upozorňovala v tiskových zprávách. "Umístění varovné tabulky tedy považujeme za minimální ohleduplnost vůči návštěvníkům," řekl Dostál.

Nesouhlasí ani s tím, že zubří mládě uhynulo ve výkopu, který vytvořila společnost. "Tůň je viditelná již na satelitních mapách z roku 2001, je tedy stará více než dvě desetiletí," doplnil. Nepřesné je podle něj i tvrzení kraje o mobilním zdroji vody. Kraj uvedl, že provozovatel areálu ho z nezjištěných důvodů před nahlášenou kontrolu odstranil. "Cisternu a mobilní napajedla poskytla stavební společnost po dobu opravy vodovodu, kvůli které neměla zvířata přístup k vodě. Po dokončení prací stavební firma cisternu opět odvezla, takže mobilní napajedla nebylo odkud zásobovat," uvedl.

Kraj uvedl, že ochranářská společnost zásahy do území, které je Národní přírodní památkou, porušuje smlouvu. Za nejzávažnější pochybení považuje rozhrnutí rozsáhlého valu zeminy do pastvin, a to v rozsahu téměř 18 000 metrů čtverečních. "Disturbanční management spočívající v narušování travního drnu je součástí plánu péče o lokalitu. Z leteckých map je patrné, že na území rezervace velkých kopytníků je uplatňován tento typ péče o krajinu výrazně méně než v částech bývalého vojenského prostoru, který využívají jiné subjekty," uvedl Dostál.

Řekl, že některé závěry kontroly byly předmětem žádostí společnosti o schůzky a jednání s krajem. "Bohužel se nám posledních několik měsíců nedaří se zodpovědnými představiteli sejít," uvedl.

Společnost Česká krajina minulý týden zveřejnila petici, v níž upozorňuje na vleklý postup úřadu, který má dát souhlas se vznikem napajedla v rezervaci. Petici doposud podepsalo přes 8600 lidí. Jméno úřadu ani úředníka společnost zveřejnit nechce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

16.6.2023 10:27
To mi připomíná diskusi zde. Nic o tom nevím, ale vím, že je vše je špatně. Bohužel na rozdíl od diskutérů co mají názor, kraj má i pravomoci.
Odpovědět
MK

Miloslav Körner

16.6.2023 11:56
Ta energie a snaha něco problematického najít na Milovické rezervaci ze strany Kraje a radních je neuvěřitelně neúměrná k jiným záměrům či stávajícím projektům ve Středočeském kraji, které z hlediska životního prostředí jsou explicitně problematické. Tady to opravdu zavání zájmy a tlaky jiných stran.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.6.2023 12:28 Reaguje na Miloslav Körner
No jo, no. O peníze jde až v první řadě, říkal prezident Klaus.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.6.2023 12:46 Reaguje na Miloslav Körner
Je to měsíc zpátky, co kraj oficiálně prodloužil smlouvu nájmu o dalších 10 let. A teď tu samou organizaci, které to pronajímá a které ten nájem prodloužil, nahlašuje kam se dá? Tady ta “ryba” smrdí fakt hodně. Někdo je chce zlikvidovat nebo na ně minimálně naházet špínu.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.6.2023 13:11 Reaguje na Slovan
S krajem mají novou smlouvu ( mám dojem) z roku 2021. Nyní prodloužená smlouva je s městem Mílovice. Ta původní končila přístí rok. No a největším stěžovatelem na veřejnosti je pan Dostál. Stěžuje si dokonce i na podmínky jim uzavřené smlouvy. Divné. No a ještě divnější je, že vypisuje petice a přitom nezveřejní jméno člověka co mu údajně všechno z moci úřední blokuje. Ten člověk potom snad ani neví, že něco blokuje. Nebo by byl snad problém, že by se po zveřejnění jména ozval a uvedl to vše na pravou míru?
No a disturbanční management má snad hlavně spočívat v pastvě. Proč rozhrnovat val který působí minimálně jako ochrana blízkého okolí a určitě utváří i trochu jiný biotop.
Pokud kontrola najde závady tak je to házení špíny?
Odpovědět
Sl

Slovan

16.6.2023 16:56 Reaguje na Jarek Schindler
Uznávám, s tou smlouvou máte pravdu. Byla to smlouva s městem, s krajem je starší. Díky za opravu i upozornění.
Nevím, zda by bylo legální zveřejnit jméno konkrétního úředníka, úřadu jako takového snad ano.
Člověk by se musel podívat do plánu péče, který disturbanční managment tam může být uplatňován a který ne. Nyní na to čas popravdě nemám.
Není. Jenže otázek je tam za mě moc. Nechápu tak časté kontroly (20x za rok je normální?) a ani nechápu tak dlouhé nepovolení “blbého” stálého napajedla.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.6.2023 19:13 Reaguje na Slovan
Smlouvu s krajem si určitě lehce najdete. Osobně si myslím, že je normální. Žádné nařízení která by mělo poškozovat zvířata či návštěvníky, jak tvrdí pan Dostál, jsem tam nenašel. Navíc ji sám podepsal a tenkrát kupodivu výhrady k ní neměl.
O dvaceti kontrolách mluví opět pouze pan Dostál. Jinde uvádí, že byly dvě a první dopadla dobře.
Mě osobně by tedy vyjádření dotyčného úředníka co vše blokuje a jeho nadřízeného velice zajímalo. Bez toho je to jen tvrzení pana Dostála, jitření citů a nesmyslná petice.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.6.2023 22:21
Odpovědné osoby úřadu by se měly stydět!
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.6.2023 16:22 Reaguje na Majka Kletečková
Proč?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

17.6.2023 19:45 Reaguje na Viktor Šedivý
Za to, že ohledně povolení ke zbudování trvalého napajedla dělají mrtvé brouky. Už dva a půl roku.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.6.2023 20:27 Reaguje na Majka Kletečková
No a pan Dostál by neměl lhát. Například v tomto článku mel říci, že: některé závěry kontroly byly předmětem žádostí společnosti o schůzky a jednání s krajem. "Bohužel se nám posledních několik měsíců nedaří se zodpovědnými představiteli sejít." Kdy proběhla kontrola, že se pan Dostál s uředníky nemůže k tomuto tématu již posledních několik měsíců sejít?
Odpovědět
AJ

Aleš Johanovský

2.7.2023 22:33
Tak hlavní asi je, že jim jde na ruku ČT a zpracovává to i jako výukový matroš pro mladé sviště .. kdo z vás na to má :-D
https://edu.ceskatelevize.cz/video/7235-milovice-zachrana-zubru?backlink=l8htk
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

17.7.2023 15:18 Reaguje na Aleš Johanovský
hezký dokument, dík za odkaz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist