https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rekordni-cena-povolenek-zvysi-naklady-nahoru-ji-podle-firem-tlaci-spekulanti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rekordní cena povolenek zvýší náklady, nahoru ji podle firem tlačí spekulanti

5.5.2021 01:10 | PRAHA (ČTK)
Foto | FORTEPAN / Ötvös Gergely / Wikimeda Commons
Rekordní cena emisních povolenek, které platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého (CO2) vypuštěného do atmosféry, zvýší náklady těchto provozů. Cenu nahoru tlačí spekulanti. Vyplývá to z vyjádření vybraných firem a sdružení, které oslovila ČTK. Cena emisních povolenek v Evropské unii dosáhla včera rekordu a poprvé přesáhla hranici 50 eur (1292 korun) za tunu. K růstu cen přispívá mimo jiné přísnější politika ochrany klimatu a také vysoká poptávka od investorů.
 

"Rekordní cena povolenky, kterou šroubují vzhůru spekulanti, se negativně promítne do hospodaření tepláren. Řada z nich přitom již loni skončila v červených číslech. Teplárenství nemůže být dojnou krávou, která naplňuje státní energetickou koncepci, drží pracovní místa v hornictví, podporuje elektrizační soustavu a ještě bohatě plní státní kasu. Za současné situace je jedinou možností, aby stát teplárnám kompenzoval část nákladů na povolenky potřebné pro výrobu tepla," řekl ČTK ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Podle hlavního ekonoma ČEZ Pavla Řežábka patří mezi hlavní důvody růstu cen povolenek přebytek peněz na trhu, spekulace a rostoucí ambice Evropské unie v dekarbonizaci. "Uvolněné fiskální i monetární politiky způsobují příliv peněz. Kupuje se cokoliv - od nemovitostí a akcií až třeba právě po povolenky. Ve Financial Times a na Bloombergu vyšly články popisující povolenky jako jednosměrnou, stále rostoucí investici s cílovou cenou kolem 100 eur za tunu. To posílilo spekulační tlaky. Jakkoli spekulanti nedokážou změnit dlouhodobé fundamentální trendy, střednědobé cenové výkyvy můžou být kvůli tomu výrazné," podotkl.

Také Pavel Farkač, analytik energetické skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače, přičítá strmý růst ceny povolenky mimo jiné aktivitám spekulativního kapitálu. "Obchodníci, kteří neemitují žádné emise CO2, vsadili na docela jistou kartu, že cena povolenky půjde nahoru a jednoduše ji začali skupovat jako spekulativní aktivum s cílem vydělat na její rostoucí ceně," uvedl. Dalším důvodem růstu cen povolenek je ohlášení snížení emisí v EU o 55 procent do roku 2030.

Třinecké železárny uvedly, že zvýšení cen emisních povolenek pro ně bude znamenat zvýšení nákladů na výrobu oceli o stovky milionů korun. Za povolenky platí železárny stovky milionů korun ročně, částka se už blíží miliardě. "Stále rostoucí ceny emisních povolenek zvyšují naše náklady a tím snižují konkurenceschopnost nejen našich, ale všech evropských oceláren na světovém trhu, který je zaplaven levnou ocelí z Číny, Indie nebo Turecka," potvrdil také Miroslav Slaný, mluvčí skupiny Z-group Steel Holding, kam patří ocelářské a železárenské závody v Hrádku, Chomutově a ve Veselí nad Moravou.

Například Teplárna České Budějovice se zdražením povolenek počítala. "Existují nástroje, kterými jsme se zajistili do několika budoucích let. V krátkodobém horizontu to pro nás nemá žádné dopady, v dlouhodobém je to významné navýšení jednoho ze vstupů," řekl ČTK místopředseda představenstva Tomáš Kollarczyk. S nárůstem cen povolenek počítaly podle mluvčí Hany Počtové také Elektrárny Opatovice.

Jablonecká energetická dokonce označila růst cen povolenek za přínos. "Rostoucí cenu emisních povolenek vnímáme jako benefit. Zvyšuje nám investiční možnosti do modernizace a rekonstrukce našich technologií. Jednoduše řečeno, emisní povolenky nemáme na spekulativní využití, ale jako zdroj dalších investic," uvedl ředitel společnosti Boris Pospíšil. Firma teplem a teplou vodou zásobuje třetinu domácností, desítky firem a institucí v Jablonci nad Nisou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.5.2021 05:12
Systém emisních povolenek se stává skvělým investičním nástrojem pro spekulanty.
Ostatně nic jiného se čekat nedalo, na čem se nevydělává není hodno pozornosti trhu a jemu zavázaných politiků-zlatokopů.
Že dopady pocítí občané na podstatně vyšších cenách za elektřinu, teplo apod. je Bruselu šumák, vždyť to je podle nich ten správný lék na "boj proti klimatické změně".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 08:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Emisní povolenky jsou k tomu, aby se rušilo spalování fosilního uhlíku a aby byli ekonomicky tlačeni jejich producenti k přechodu na čisté zdroje.
A je úplně fuk jestli se spekulanty nebo bez nich.
Každopádně to dopadá na ty, kteří jen mohutně žvaní a hlavně vymýšlí zdůvodnění, proč to nejde.
Že s tímhle vývojem nepočítala naše superodborná uhelná komise, je skutečně na pováženou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.5.2021 08:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Emisní povolenky jsou uhlíkové daně uvalené v tzv. veřejném zájmu na producenty emisí CO2.

A každá daň jak známo je škodlivá ve vztahu ke svobodnému trhu.Zde se navíc stává rájem spekulantů, kterým je nějaké ŽP k smíchu. Všechno špatně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 09:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co je svobodný trh?
Právo vyrábět a prodávat jakékoliv jedy, drogy, vyloženě škodlivé a nebezpečné látky??
Tohle bylo vždycky omezováno, zdaňováno, nebo vyloženě zakázáno a stíháno.
Vezmi si to tak, že CO2 je nebezpečný jed a jeho produkce (což je dnes ještě nutnost) je jen zdaňován jako třeba alkohol, nebo nikotin.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.5.2021 09:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže zatímco s daněmi se neobchoduje, s emisními povolenkami ano. A kurzový rozdíl nakonec zaplatí malý spotřebitel. Jinými slovy, je to další způsob, jak úřady umožňují spekulantům vytahat peníze z kapes spotřebitele.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 14:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Maximálně volný trh je jediný systém, který dlouhodobě funguje. Proto se všechny komodity i energie kupují na burzách.
Samozřejmě tam nepatří jedy, drogy a jiná svinstva. Ale ty emisní povolenky taky trochu nechápu, šak nemosím, ne?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.5.2021 16:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Problém je ovšem v tom, že emisní povolenky platí pouze někdo.

Ale nebojte, už se ozývají hlasy, že se emisní povolenky uvalí i na sektor dopravy a pro domácnosti a malé výtopny, které jsou od tohoto doposud osvobozeny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 21:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
Idální by byla celosvětová uhlíková daň rovná úplně pro všechy vybíraná u těžebních společností. S časovou progresivitou.
Jenže co je na Zemi ideálního??
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

5.5.2021 23:01 Reaguje na Pavel Hanzl
A votom to je!
Ideál neexistuje. To je jako že by bylo ideální, kdyby nikdo nekradl.
Povolenky díky tomu vyhání ener. náročnější provozy - nař. z Evroy do Asie. ( jde i o zásadně strategické komodity )
Asie bohatne Evroa chudne ( slábne ).
A že by nějací oceláři díky povolenkám dokázali postavit vysoké pece na vodík je také utopie. Uhlí do Evropských oceláren se již dováží z Austrálie a že by se od nich vybírala uhlíková daň je utopie na druhou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2021 07:35 Reaguje na Jaroslav Kořínek
Vysokoenergetické a špinavé provozy jsou většinou už dávno v Číně a Němci už staví ocelárnu na vodík, která má jít do provozu v roce 25. Žádná utopie, leda v babišistánu.

https://oenergetice.cz/emise-co2/thyssenkrupp-bude-vyrabet-bezemisni-ocel-pomoci-vodiku/

Navíc jsou čistí výrobci všemožně podporování, třeba taky vysokými cly na špinavé dovozy.
Asie nebohatne proto, že by se držel špinaveckých postupů (na tom chudneme my) ale naopak.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

5.5.2021 14:11 Reaguje na Pavel Hanzl
CO2 s vodou a slunečním zářením jsou základními vstupy fotosyntézy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 14:51 Reaguje na Karel Tejkal
Jistě, ale těch vstupů nesmí být nějak moc. Ekosystém celé Zeměkoule se vyvíjel v koncentraci řekněme CO2 od 200 ppm do 300 ppm, už dnes ale máme přes 400 ppm a stále fučíme do atmosféry 40 miliard tun CO2 ROČNĚ. To nemůže dobře dopadnout.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.5.2021 19:58
Cena emisní povolenky je vzhledem k příjmům v různých zemích různá.
Pokud se odrazí nárůst povolenek v ceně energie, tak jedni to ani
nezaregistrují, jiní zabrblají a jiné odpojí dodavatel pro neschopnost
platit odběr. Boháč mávne rukou, finančně zajištěný ekolog zatleská
a chudí se vrátí ke svíčkám. Výsledek? Konkurenceschopnost výroby
poklesne, klesne HDP, zvedne se nezaměstnanost, poklesne spotřeba
a tím i DPH. Výsledkem bude pokles životní úrovně a naroste zadlužení.
Zbytek světa zaplní mezeru na trhu, nabídne zboží za vyšší cenu, neboť
bude scházet konkurence a v globále se bude "kouřit" stejně, protože
populace narůstá rychleji, než jsou schopny povolenky snížit produkci
CO2. Výsledek? Srovnání bohatých zemí s chudšími a krach těch nejchudších. Nesmysl z hlav bláznů a nebo rovnou zločinců tyjících z kšeftů s umělou regulací ekonomiky. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Snad nějak dožiju
i kdybych měl svítit hodinu denně z elektrocentrály a pivo chladit
ve sklepě jako mí předci. Každopádně nemíním krmit OZE přes povolenky,
aby se pakovali vykuci, kteří je stavějí za dotace a mají nasmlouvané
výkupy i na dobu, kdy je převis energie v síti. No a nakonec bouchne
jako letos někde sopka(a nebo více sopek) a bude tu zima i v létě
i s celoročním topením a svícením. Možná, že nám pak nakonec nařídí
produkovat více CO2, aby se Země více zahřála.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2021 07:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy vždycky vyleštíte křišťálovou kouli a a čím víc ji leštíte, tím děsivější nesmysly tam vidíte. Jako když Cimrmani věštili z té rozpálené trouby.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.5.2021 10:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy ve své slepotě to vidět nechcete, protože patříte do
kategorie "finančně zajištěný ekolog". Zeptejte se dnes
už provozovatelů tepláren na nárůst cen povolenek a taky
jak to budou řešit. Buď zdražit teplo, nebo odpojit domy
od centrálních zdrojů a vrátit se k malým domovním kotelnám.
To budou další náklady a náklady na centrální zdroje a rozvody se někde ani ještě nezaplatily. Měnit co pár let
způsoby vytápění vyhovuje topenářům, ale spotřebitelům asi těžko. Jak říkám, někdo zabrblá, někdo mávne rukou, někdo půjde pod most. Perspektiva ekologického života pod mostem
v kartónové krabici určitě vyváží dobrý pocit, že se Země
přestane oteplovat. Mimochodem ti v těch krabicích by raději to oteplení, než ochlazení. Asociálnost z vás přímo tryská
a dělá vám asi dobře, kolik lidí žije na dluh a na pokraji
lidské důstojnosti. Já zastávám názor, že blaho národa je
mi bližší, než záchrana celého světa a že nemohu ten svět spasit tím, že ožebračím sebe a svůj národ.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2021 21:53 Reaguje na Břetislav Machaček
"ožebračím sebe a svůj národ."
Jako byste psal o soudruhovi nejvyšším, ovšem on brutálně zbohatl (natož aby se ožebačil) a my rozhodně nejsme "jeho národ", protože nás má zcela totálně u zádele.

Ale hlupačisko na podzim machruje, že vydrží s tričkem a peníze na svetr prochlastá. Najednou bečí, že je mu zima a pluje špínu na ty, kteří chodí ve svetru.
Hlupačisko jde pod most ne kvůli "zlým ekologům", ale protože je blbé a volí si do vedení státu gaunery.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist