https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-esma-se-obava-dopadu-omezeni-ceny-plynu-na-financni-stabilitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ESMA se obává dopadů omezení ceny plynu na finanční stabilitu

24.1.2023 00:49 | AMSTERDAM (ČTK)
Mechanismus Evropské unie pro omezení ceny plynu, který by měl začít platit příští měsíc, by mohl zasáhnout finanční stabilitu a možná omezit likviditu na evropských trzích s plynem. Vyplývá to z návrhu Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy (ESMA), na který upozornila agentura Reuters.
 

Omezení bude EU na všech svých burzách s plynem uplatňovat od 15. února, pokud cena plynu v klíčovém virtuálním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Amsterodamu překročí 180 eur (zhruba 4300 Kč) za megawatthodinu (MWh). Zároveň bude muset být nejméně o 35 eur vyšší než globální průměr cen zkapalněného zemního plynu (LNG).

ESMA upozorňuje, že pokud se ceny přiblíží k úrovním, které by omezení spustily, začnou subjekty působící na trhu pravděpodobně měnit své chování, aby aktivaci omezení zabránili, nebo se na ni alespoň připravili. "Ačkoli by toto chování z individuálního hlediska vypadalo racionálně, mohlo by vést k výrazným a náhlým změnám širšího tržního prostředí, což by mohlo mít dopady na řádné fungování trhů a v konečném výsledku na finanční stabilitu," píše se v návrhu.

Podle ESMA je pravděpodobné, že subjekty působící na trhu s plynem by se přesunuly ke kontraktům či platformám, na které by se omezení nevztahovalo. To by mohlo zasáhnout likviditu na regulovaných trzích s kontrakty TTF.

ESMA dostal stejně jako Agentura EU pro spolupráci energetických regulačních úřadů (ACER) za úkol vypracovat předběžnou analýzu, zda by mechanismus pro omezení ceny plynu mohl mít negativní dopady na finanční a energetické trhy. Konečnou zprávu mají úřady připravit do března.

Evropský blok se na mechanismu shodl v prosinci po několikaměsíčním dohadování. Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se loni v srpnu kvůli omezování dodávek z Ruska dostala až do blízkosti 350 eur za MWh. Od té doby už ale výrazně klesla a nyní se pohybuje blízko 60 eur za MWh. Za poklesem cen stojí mírná zima a vysoká úroveň dodávek LNG.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

24.1.2023 08:40
Já bych chtěl mít jejich starosti a Rotschildovy peníze.
Cena plynu jde stále dolů a není vůbec žádný náznak toho, že by měla jít nahoru, ani kdyby Rusi udělali nějakou sabotáž na terminál LNG nebo plynovod z Norska. Těch zdrojů je dnes už tolik.....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist