https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozpocet-ministerstva-zemedelstvi-by-mel-klesnout-o-8-3-procenta-na-52-7-mld.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozpočet ministerstva zemědělství by měl klesnout o 8,3 procenta na 52,7 miliard korun

4.9.2023 01:07 | PRAHA (ČTK)
Rozpočet ministerstva zemědělství by měl příští rok klesnout oproti letošnímu roku o 4,78 miliardy na 52,7 miliardy korun. Příští rok by tedy měly výdaje resortu klesnout o 8,3 procenta. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu, který vládě přeložilo ministerstvo financí. Vláda již dříve oznámila, že výdaje na dotace v gesci ministerstva zemědělství mají podle jejího plánu na konsolidaci veřejných financí klesnout v příštích dvou letech o více než deset miliard korun.
 

Podle návrhu má letos na podporu agrárního sektoru z rozpočtu směřovat zhruba 38 miliard korun, letos bylo v rozpočtu 39,44 miliardy korun. Výdaje na podporu lesního hospodářství podle návrhu rozpočtu mají dosáhnout 2,139 miliardy korun, v letošním rozpočtu to bylo zhruba o miliardu více. Výdaje na podporu vodního hospodářství by měly být miliarda korun, letos byly výdaje přes tři miliardy.

Podpora nevládním organizacím by měla příští rok být 40 milionů korun, oproti letošnímu rozpočtu o deset milionů méně. Výdaje na výzkum, vývoj a inovace by měly být příští rok 1,07 miliardy, letos bylo v rozpočtu 1,175 miliardy korun.

Ministerstvo již letos zrušilo některé dotace hrazené ze státního rozpočtu. Zrušilo programy na podporu chovu dojnic a skotu bez produkce mléka. Odhaduje, že s ohledem na čerpání peněz loni by se mělo letos zrušením dotací ušetřit 310 milionů korun. Zrušil se také dotační program pro potravinářské podniky, ve kterém se mělo rozdělit 230 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

4.9.2023 08:10
Pořádá se soutěž a chce se dostat na 1. místo v minimu dotací v Evropě.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

4.9.2023 08:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
Spíš si naše vláda nevšimla, že žádná soutěž vyhlášena nebyla. Nohy vlastním podnikatelům podráží zcela dobrovolně a iniciativně bez toho, aby to po ní vrchnost v Bruselu požadovala. Možná ale bude Fiala pochválen za zvětšení odbytiště v ČR pro produkci od našich unijních přátel. Co bychom pro prosperitu EU neudělali, že?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.9.2023 08:57 Reaguje na Marcela Jezberová
vloni se zisk zemědělců zvýšil o 7 miliard, rozpočet reaguje na včerejší čísla ne na zítřejší.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

4.9.2023 12:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
V loňské roce se sešly normální náklady na plodiny s nesmyslně vysokými výkupními cenami. To byl extrém, který se již těžko bude opakovat a nelze z něho vycházet.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.9.2023 08:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
jak nám to Špidla nastavil, takové to je....vyrábíme auta, kterých se nenajíme a Poláci vyrábí potraviny v kterých se nesvezou, jenže i Poláci si dokážou vyrobit auto...a tak jsme za hlupáky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.9.2023 08:53
Návrh rozpočtu ukazuje, jakým směrem nás chce vláda vést - do zdravotnictví o 26% méně a do zbraní o 35% více:
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/rozpocet-navrh-schodek-finance-ministerstvo-vlada_2309010805_gut
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.9.2023 08:59 Reaguje na Richard Vacek
to je dost laciný trik, jak porovnávat hrušky a brambory
Odpovědět
Anyr

Anyr

4.9.2023 10:39 Reaguje na Richard Vacek
Víš bobane, kdyby Češi nebyli nejnezdravější národ světa, to by se mohlo ušetřit na "zdravotnictví" ještě mnohem víc :) Ale chtít po Češích zodpovědnost za své zdraví? Haha :))

Ovšem, je demokracie, svoboda (v mezích zákona a etiky), takže hurá do toho a můžeš všem ukázat, jak se to dělá. Klidně tě budu volit, když mě přesvědčíš, že umíš víc než být trapák v diskuzích :*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.9.2023 10:59 Reaguje na Anyr
Máte pravdu a máte asi zkušenosti kolik stojí pouze
psychiatrická péče různých anonymů píšících sem ty svá
"moudra" po požití uklidňujících léků. Zdravý je pane
každý podle mnoha příčin, ale k tomu dojdete věkem taky.
V mládí byl každý schopen lámat i skály, ale za pár let
už chodil po doktorech a léčil předchozí práci a sport.
Nikdy nevíte co vás potká a budete mluvit jinak a nemusí
to být pouze nemoc, ale i úraz při práci a zábavě. Pak
oceníte fungující zdravotnictví a bude pro vás nepřípustné
nahradit vyhovující stíhačky 3 x dražšími s přebudováním
letišť, opraven a jiných potřebných zařízení. Pak budete
naštvaný za jednu stíhačku v ceně nové nemocnice, až vás
budou "léčit" někde na chodbě, protože budou pokoje plné.
Dejte si ten prášek a uklidněte se, aby jste brzo nemusel
zakusit péči zdravotníků.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist