https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybari-aplikovali-do-zabahnene-laguny-v-prerove-dalsi-davku-bakterialni-smesi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáři aplikovali do zabahněné Laguny v Přerově další dávku bakteriální směsi

6.7.2024 23:30 | PŘEROV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rybáři v uplynulých dnech aplikovali na dno vodní nádrže Laguna v Přerově další dávku bakteriální směsi, čímž se snaží vodní plochu zbavit letitých nánosů a zlepšit tak kvalitu vody. Bahnité dno už několik let odrazuje obyvatele od koupání v této kdysi oblíbené nádrži.
 
Odborníci zároveň prověří, jak byl přípravek účinný a jaký má vliv na život pod vodní hladinou. Poté navrhnou další postup, sdělil primátorův náměstek Miloslav Dohnal (ODS).

Kvalita vody v přerovském přírodním koupališti Laguna je nyní nevhodná ke koupání, na pětibodové škále je označena stupněm pět.

Laguna v odpočinkové zóně Přerova je uměle vytvořená nádrž, která nemá odtok ani přítok. Špatnou kvalitu vody v Laguně se město snaží vyřešit od roku 2020, kdy nechalo poprvé aplikovat speciální bakteriální přípravek. Množství sedimentů na dně vodní nádrže se tehdy podařilo snížit o 1800 metrů krychlových, což odpovídá 220 naloženým nákladním autům. O dva roky později díky použití další várky přípravku ubylo v nádrži dalších 1500 metrů krychlových sedimentů.

"Celá lokalita je oblíbenou relaxační zónou Přerovanů. Chceme proto, aby kvalita vody byla skutečně taková, aby se zde do budoucna mohli bez problémů koupat a využívat areál naplno. Proto jsme přistoupili ke třetí etapě aplikace přípravku, která nás přijde na necelých 220.000 korun," uvedl Dohnal. Přípravek ve vodě zvyšuje množství kyslíku a naopak snižuje obsah dusíku a jednobuněčných řas. Podle výrobce je směs biologicky odbouratelná, takže nemá negativní vliv na živočichy a rostliny.

Použití přípravku v Laguně povolil krajský úřad a poté i Povodí Moravy. Aplikaci dostali na starost přerovští rybáři. Město také oslovilo odbornou firmu, která by měla ověřit účinnost bakteriální směsi a její vliv na životní prostředí.

"Děláme ichtyologický průzkum, díky kterému zjistíme, jaké ryby zde žijí, v jakém množství a jaký vliv má přípravek na jejich vitalitu. Dále budeme zkoumat bentos, tedy drobné bezobratlé živočichy, žijící na dně nádrže. Zjišťovat budeme i fyzikálně chemické parametry vody a také to, do jaké míry má účinná látka vliv na přítomnost dusičnanů, fosforečnanů či kyslíku," řekl Miroslav Kubín z odborné firmy.

Experti budou v následujících týdnech sledovat i složení bahnitého sedimentu na dně Laguny a jeho mocnost. Společnost pak připraví soubor doporučení, jaké další opatření má radnice udělat, aby byla voda v Laguně za rok či dva výrazně čistší. Město by mělo mít výsledky práce odborníků k dispozici letos v listopadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

7.7.2024 09:26
Jsem zvědav.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist